Til forsiden  
 

   

 

Vinklubbens næste arrangement er med franske vine fra

Domaine Saint Gayan

Præsenteret af

  

ved Henry Heiberg

Torsdag den 14. marts 2024 klokken 19.00 i

Multisalen, Vesterhavshallen, Kongevejen 54, Ringkøbing

Pris for denne aften: Medlemmer 200 kroner — Gæster 300 kroner

Der serveres pølsebord og oste. Medbring to vinglas, vandglas, tallerken og bestik. 


Se et par billeder fra aftenen

Aftenens vine er alle fra Domaine Saint-Gayan i Gigondas.

Gigondas er en del af Cotes du Rhône. Gigondas er en gammel Villages kommune, der i 1971 blev opløftet til sin egen appellation. Stort set al vin der produceres, er rødvin, men der laves også en forsvindende del rosévin. Grenache noir er den primære druesort. Gigondas sammenlignes ofte med Châteauneuf du Pape. mikroklimaet er dog køligere i Gigondas, så høsten sker typisk 10-15 dage senere. Selvom det ikke lyder af meget, kan det være fatalt i de år, hvor vejret er særligt ugunstigt.

Bag aftenens vinsmagning står Onkel Jørgens Vinhandel ved Henry Heiberg.

De nævnte priser er per flaske. 
Man kan blande og købe flaskerne enkeltvis, som man har lyst til.

2 hvide:

Côtes du Rhône Village Sablet "L'Oratory", 100 kr.

Châteauneuf du Pape, blanc, 220 kr.

4 røde:

Côtes du Rhône "Trescartes", 85 kr.

Gigondas Cuvée "Origine", 165 kr.

Châteauneuf du Pape, rouge, 220 kr.

Gigondas Cuvée "Fontmaria", 220 kr.

Domaine Saint Gayan:

Husets historie går tilbage til 1709, og det er nu 12. generation, som er på gården - naturligvis i samarbejde med 11. og 13. generation.

Efter at have efterfulgt sin far Roger, er Jean Pierre Meffre og hans kone Martine ved at overdrage til den næste generation: Julie deres ældste datter og Christian-Yves Carré de Lusançay, deres svigersøn, som har arbejdet med dem i omkring femten år.

Familien følger ikke nogen guru - de flotte resultater nås gennem omhu fra mark til flaske. Generationers overleverede erfaringer kombineret med modernisering og ikke mindst udvidelse af kapaciteten, så der ikke opstår flaskehalse ved f.eks. presning eller lagring - kælderen har plads til opbevaring af 4 års produktion.

Ejendommen er på 37 ha, hvoraf halvdelen har stokke, som er mindst 80 år gamle.

Det tørre og varme mikroklima egner sig specielt godt til Grenache, som giver vinene struktur og bedst udtrykker terroir'ets potentiale. Dens kraft tæmmes ved at blende med primært Syrah og Mouvedre samt ved lagring - vinene er særdeles holdbare.

 

Côtes du Rhône Village Sablet "L'Oratory"

Châteauneuf du Pape, blanc

 

Côtes du Rhône "Trescartes"

Drue: 65 % Grenache, 25 % Syrah og 10 % Mourvèdre

Alkohol: 14 %

Iltning: Ikke nødvendig

Drikkes: Nu til 2025

Farve: Mørk rød

Duft: Intens frugt - kirsebær, blommer

Smag: Rund og velstruktureret, frugtig

Anbefales til: Hverdagsretter af svinekød og oksekød

Mark: Håndplukkede druer

Lagring: Lagret 8 mdr. i cementtank

 

 

Gigondas Cuvée "Origine"

Drue: 80 % Grenache, 15 % Syrah og 5 %Mourvèdre

Alkohol: 14 %

Iltning: Iltes

Drikkes: Nu til 2026

Farve: Dyb rød

Duft: Intens frugt - kirsebær, brombær, solbær

Smag: Mørke frugter, krydderier

Anbefales til: Kraftigt krydrede kødretter, and og flæsk

Mark: Håndplukkede druer

Lagring: Lagret 30 mdr. - 60 % af mosten i 12 mdr. i store fade, resten af lagringen i cementtank

 

Châteauneuf du Pape, rouge

Drue: 88 % Grenache, 6 % Syrah og 6 % Mourvèdre

Alkohol: 14 %

Iltning: Iltes

Drikkes: Nu til 2031

Farve: Dyb rød

Duft: Kirsebær, blommer, sort og grøn peber, lakrids, tobak

Smag: Mørke frugter, cedertræ og hasselnød i finalen

Anbefales til: Kraftigt krydrede kødretter, and og flæsk

Mark: Tæt på Beaucastel - det mest berømte hus i

Chateauneuf-du-Pape

Lagring: Lagret 12 mdr. i små fade, derefter 18 mdr. på større fade

 

 

 

Gigondas Cuvée "Fontmaria",

Drue: 80 % Grenache, 20 % Syrah

Alkohol: 14,5 %

Iltning: Iltes

Drikkes: Nu til 2030

Farve: Dyb rød

Duft: Intens frugt - kirsebær, brombær, solbær

Smag: Mørke frugter, tykke tanniner

Anbefales til: Kraftigt krydrede kødretter, and og flæsk

Mark: Laves af den bedste del af høsten - aldrig over 2 %

Lagring: Lagret 12 mdr. i 1-2 år gamle, store fade, derefter 18 mdr. på ældre fade

Onkel Jørgens Vinhandel drives af Henry og Søren

Lidt om onkel Henry:
Er chefen. Født i Esbjerg af gode forældre. Pensioneret revisor. Mange års erfaring som præsident for vin-klubben Synkronsynk.

Ansvarsområder:
Overordnet ledelse. Smage vin. Strategisk planlægning i stabsdivisionerne.

 

Lidt om nevø/juniorsælger Søren: Logistikchef for vinkasser (Vinkasseslæber)

Født i Esbjerg af gode forældre. Tidligere fisker, sejlmager. 0 års erfaring som vinhandler

Ansvarsområder:
Salg. Fødevarestyrelsen. Kaffebrygning. Kasseslæbning. Myndighedskontakt. Indkøb og lagerstyring. Bogføring. Administration og regnskab. Moms, vinafgift og skat. Snerydning.

 

 

Forretningsfilosofi og værdigrundlag for Onkel Jørgens Vinhandel

1. Vi driver virksomhed med det formål, at både kunder og vi har det hyggeligt med vinen og hinanden.

2. Vi handler kun med vine, som vi selv kan lide. Gæt, hvem der skal drikke de vine, som kunderne ikke køber....

Vi finder vinene ved at snakke med producenten og smage på varerne på messer eller direkte på vingården. Vi søger gerne de små producenter, som selv har fingrene i håndværket og snablen i tanken.

3.Vi er en lille vinhandel og ønsker hverken at blive en stor virksomhed eller børsnoteret. Kapitalfonde kan derfor standse læsningen her, medmindre de er her for at kigge på vin.

4. Vi vil ikke have netbutik og sender som udgangspunkt kun vinen til vores erhvervskunder (f.eks. kroer, restauranter og virksomheders gaveindkøb).

5. Vi bruger ikke cookies og handler i øvrigt ikke med småkager.

6. Virksomheden drives som hobbyvirksomhed.

7. Uddrag af Skats juridiske vejledning 2018-1 afsnit C.C.1.1.2:

"Underskud fra hobbyvirksomhed kan ikke trækkes fra i årets anden indkomst eller fremføres til modregning i efterfølgende års indkomst".

8. Hvis det går galt, er vi derfor nødt til at købe vinen selv.

9. Vi satser derfor på både at lave et lille overskud og have det sjovt.