

Vinklubbens
næste arrangement er lidt nørdet:
"En
aften med Pinot"
v/
Prop & Pagne, Lemvig
Torsdag
den 2. februar 2023 klokken 19.00 i nye lokaler
Multisalen,
Vesterhavshallen, Kongevejen 54, Ringkøbing
Pris for denne
aften: Medlemmer 300 kroner—Gæster 400 kroner
Der serveres pølsebord
og ost
Medbring to
vinglas, fx et Riedel Pinot-glas, vandglas, tallerken og
bestik.

Se billeder fra aftenen

Bag
Prop & Pagne står Mikael Kvist Laursen:
Den
8. august 2021 åbnede jeg vinbutikken Prop & Pagne i Lemvig.
Jeg havde drømmen om at skabe en vinbutik i øjenhøjde, hvor
tingene nogle gange gøres lidt anderledes.
Jeg
importerer vin selv fra blandt andet Tyskland, Frankrig og Italien
og har også danske underleverandører for at have et bredt
sortiment.
Jeg
er drevet af kærlighed til den gode smag og passionen for at gå på
opdagelse i vinens kæmpe univers. Denne passion håber jeg altid
skinner igennem, når du besøger min butik, eller jeg afholder
vinsmagning.
Jeg
har udover butikken også webshop på propogpagne.dk og
afholder en årlig vinfestival i Lemvig. I 2023 afholdes festivalen
i pinseweekenden. Også her fokuserer jeg på hyggelig stemning og
ekstra oplevel-ser.
Jeg
håber, vi ses til en hyggelig aften den 2. februar.

Aftenens vine,
alle otte lavet på Pinot-druer:
Blanc
d'Noir (Cremant d'Alsace) - Andre Regin
Normalpris: 149,-
Pris på aftenen: 119,-
Pinot
Blanc - Weingut Frey
Normalpris: 119,-
Pris på aftenen: 90,-
(Pinot)
Auxerrois - Kuentz-Baz
Normalpris: 169,-
Pris på aftenen 160,-
Pinot
Noir 2019 - Weingut Frey
Normalpris: 148,-
Pris på aftenen: 120,-
Pinot
Noir 2019 - La Tour Blanche
Normalpris: 168,-
Pris på aftenen: 130,-
Pinot
Noir Cote d'Or - Domaine Poulleau Pere et Fils
Normalpris: 220,-
Pris på aftenen: 175,-
Pinot
Noir Sommerwende 2018 - Weingut Frey
Normalpris: 225,-
Pris på aftenen: 190,-
Pinot
Noir Berenauslese 2018 - Weingut Frey
Normalpris (37,5 cl): 169,-
Pris på aftenen: 125,-
Pinot blanc er en lys drue,
der benyttes til hvidvin. Den er en genetisk mutation af Pinot
noir, som er genetisk ustabil, og der vil lejlighedsvis opleves
mutationer, hvor en vinstok bærer røde druer med undtagelse af en
stok, som bærer lyse druer.
Pinot
noir er den
mest anvendte røde drue til produktion af vin.
Den kendes også under navne som Spätburgunder og Blauburgunder.
Den
er kendt som en vanskelig drue, der kræver ret specifikke og ikke
for varme vækstbetingelser.
Bemærk
at det ikke er alle vine, der kan findes på Prop&Pagnes
webshop. Derfor er der ikke fotos af alle aftenens vine.
Blanc d'Noir (Cremant d'Alsace) - Andre Regin
En
vinsmagning starter med bobler. Vi hilser på hinanden med en hvid en af
slagsen lavet på ren Pinot Noir. Derfor finder vi krop og en lidt tungere sag
at danse med.
Druerne
presses blidt for at beholde smag. Herefter fyldes saften på trykregulerede gæringsstanke.
Efter gæringen tappes vinen på flasker, hvor den ældes i 15 måneder.
Servering: Server ved 5-6 grader som aperitif og til fisk/skaldyr
Domaine
André Regin er vores vinhus fra skønne Alsace og den hyggelige by Wolxheim
20 km vest for Strasbourg. Her har familien dyrket vin siden den første del
af 1900-tallet, hvor vingården blev grundlagt af Joseph Regin født i 1891.
I dag styres
vinhuset André Regin af Andrés søn Thomas og svigerdatter. Denne unge ønolog
er superpassioneret og vi mærker tydeligt hans engagement og ordentlighed.
Huset ejer godt 9 hektar fordelt på cirka 40 parceller – de fleste omkring
byen Wolxheim og nogle i naboområdet mellem Avolsheim og Molsheim.
|
|
Pinot Blanc - Weingut Frey
Denne
hvide tysker er virkelig en charmerende sag. Let blomstret og
venlig i sma-gen. Ingen tvivl om at den kan drikkes alene, men
hvad med mad? Denne Pinot Blanc også kaldet Weisser Burgunder håndhøstes.
Kold maceration op til 6 timer og spontan fermentering. 90%
Rustfrit ståltanke og 10% Franske egefade. Denne Weißer
Burgunder har klare noter af abrikos og melon. Fløjlsagtig og røget
afslutning.
|
|
(Pinot) Auxerrois - Kuentz-Baz
Jeg er
for nylig begyndt at interessere mig for denne druesort, der ikke
er lige sådan at finde i alle supermarkeder. Dens forvirrende
navn er i modsætning til dens simple tilgang til smag: Let fedme,
blomster og syre. Lige som det skal være. På samme tid
ukompliceret og komplekst sammensat.
I
Alsace er Auxerrois ofte blevet betragtet som en
"fylde-drue", som giver stort udbytte, men til gengæld
en ret neutral smag. Når Auxerrois bliver dyrket på så
fremragende (biodynamiske) vinmarker som det er tilfældet hos
Kuentz-Bas, og når udbyttet bliver holdt på 30 hl./ha, kan vinen
blive så god, at den sagtens kan stå for sig selv. Kuentz-Bas'
unge kældermester synes i hvert fald, at den Auxerrois han kan
lave, fortjener bedre end at blive blandet med fx Pinot Blanc.
Vinen er modnet "sur lie" i 10 mdr. på store, ældre
egefade.
I
duften er vinen meget åben med nuancer af hvide, vilde blomster,
syltede citrusfrugter, ferskner og abrikoser. I smagen finder man
også smørrede toner af mandler og vanilje, men vinen har
samtidig en rigtig god struktur og friskhed, som giver disse fede
toner modspil. Den slutter med en lang og charmerende eftersmag og
en kompleksitet, som er enestående for denne drue. Prøv denne
Auxerrois til fjerkræ eller kalv i hvide saucer, til fisk eller
skaldyr og til hvidskimmeloste.
|
|
Pinot Noir 2019 - Weingut Frey
Vi starter de røde ud med en
tysk økologisk Pinot Noir fra 2019. Der er lette strøg fra den
tyske stil, men samtidigt en krydret afslutning med hint af sort
peber. Kold maceration i 5 dage og fermentering på skind i 12
dage. Modnet i 14 måneder i brugte franske egefade. Intens og
kraftfuld Pinot Noir med stor kompleksitet og struktur. Fin aroma
af vidunderligt modne surkirsebær, teblade og en anelse mocca. På
ganen er der friskhed og velintegrerede silkeagtige tanniner.
|

|
Pinot Noir 2019 - La Tour Blanche
Min beskrivelse:
Vi tager lidt vestpå fra Rheinhessen og ind i Alsace.
Hvad gør det lidt mildere klima for Pinot Noir'en`? Her får man
en anderledes Pinot Noir end i Bourgogne og Tyskland.
Lang
beskrivelse:
Et
fantastisk ejendom og vinmark i den berømte by Riquewihr, der har
været i Klack-familien siden 1628. Det drives nu af Daniel Klack
på en biodynamisk basis, der respekterer miljøet, mens de
succesfuldt kombinerer både traditionelle og moderne praksis.
Daniels Pinot Noir gæres og modnes i smukke gamle kældre ved hjælp
af 100 år gamle egfade, der indeholder op til 3.000 liter.
Flasket i den traditionelle Alsaceflaske er vinen rubinrød med
fristende aromaer af modne kirsebær. Sort currants og violer med
hints af krydderier og velintegreret eg. En frisk og elegant vin
med bløde tanniner, god længde og med den "X-faktor",
der kun kommer med Pinot Noir.
|

|
Pinot Noir Cote d'Or - Domaine Poulleau Pere et Fils
Vi
bryder alle regler og åbner en rød bourgogne fra 2021. Sig det
ikke højt til nogen.
Druerne
til vinen står på vinmarker i Volnay, Meursault og Savigny-lès
Beaune - stokkene er i gennemsnit 50 år gamle. Druerne høstes
manuelt og inden frigivelse har vinen ligget på fad i 12 måneder.
Thierry og Florence Poulleau driver i dag gården efter at
Thierrys far gik på pension i 1996.
|
|
Pinot Noir Sommerwende 2018 - Weingut
Frey
Hvad
sker der, når man kombinerer en tør og varm sommer med lækker
tysk undergrund og dygtige vinmagere. Man får noget unikt og
kraftfuldt kan jeg afsløre.
Efter
en super sommer håndplukkes Pinot Noir fra de bedste marker. Kold
maceration i 5 dage og fermentering på skind i 12 dage. Modnet i
18 måneder i nye og brugte franske egfade. Flasket ufiltreret.
Denne Pinot Noir har smag af bær og mørke kirsebær. Bløde
tanniner og krydrede noter fører til en langvarig afslutning.
|
|
Pinot Noir Berenauslese 2018 - Weingut
Frey
Den tørre
sommer gjorde høsten særlig travl for familien Frey. Der var en
mark med Pinot Noir, der ikke nåede at blive høstet tids nok til
rødvin. Men de lod den hænge, og producerede som eksperiment den
Berenauslese. Det er virkelig en læskende og smagfuld sag.
Pinot
Noir-druerne vokser på en mineralholdig jord med et højt indhold
af kalksten. Pinot Noir Beerenauslese har vidunderlige smag af tørret
fersken, abrikos og exotisk mango. Den intense sødme og fulde
krop gør Pinot Noir BA til en uovertruffen dessertvin.
Beerenauslese kan kun høstes i visse årgange. Perfekte tørrede
druer skal plukkes og udvælges for hånd. Gæret i rustfrit stål
for at bevare den uovertrufne smag. Syren og den resterende sødme
holder vinen ung og frisk, så den kan lagres i op til 30 år. Nyd
vinen alene eller parret med cremede desserter. For at opdage den
fulde rigdom af smage er den bedst serveret mellem 6-9°C.
|
|
Var
du med til vinklubbens glassmagning og derfor er den lykkelige
ejer af et Riedel Pinot-glas, så er det jo oplagt at tage det
glas med til ”En aften med Pinot”.
|
|