Til forsiden  
 

 

  

 

Vinsmagning fra Kjær & Sommerfeldt

v/ Martin Byg Nordestgaard

Torsdag den 3. marts 2022 klokken 19.00 i

Medborgerhuset, Herningvej 7A

Pris for denne aften:

Medlemmer 300 kroner—Gæster 400 kroner

Der serveres tapas fra Superbrugsen og oste fra Gårdbutikken Økoladen i Velling


Se et par billeder fra aftenen

Aftenens vært:

Sommelier Martin Byg Nordestgaard fra Kjær & Sommerfeldt.
Bor i Ringkøbing og er tidligere næstformand i
Ringkøbing Druerne.

Kjær & Sommerfeldt blev grundlagt helt tilbage i 1875 og er, udover at være Kongelig Hofleverandør, Københavns ældste vinhandel.

I dag finder du vores butikker i København og Aarhus, men du kan selvfølgelig også købe vin online og få leveret direkte til din hoveddør.

Vælg mellem over 1.000 vine fra udvalgte producenter i hele verden. Du finder både gode vintilbud og eksklusiv Fine Wine.

Kjær & Sommerfelts listepris og hvad vinklubbens medlemmer kan købe til på smageaftenen:

Hvidvin                                                                           Listepris                        Tilbudspris

Menade, Verdejo Rueda, 2020                                             125,-                                75,-

Rodrigo Mendez, Albarino Cies, Rias Baixas 2020              239,-                               149,-

Rødvin

Venta La Vega, Adaras Aldea, Almansa 2019                       99,-                                50,-

Can Majoral, Callet, Mallorca, Do Pla i Llevant 2018          265,-                               169,-

Gran Clos, Finca el Puig, Priorat 2016                                  255,-                               165,-

Terroir Sense Fronteres, Pas de Deux, Montsant 2019         525,-                                349,-

Martin har her tilføjet lidt som kan give forståelse for forskellige vin fremstillinger.

Menade, Verdejo Rueda, 2020

Indsmigrende oplevelse og et klasseeksempel på sortens karakteristika; urteagtige noter kombineret med stikkelsbær, kiwi og passionsfrugt.

Vinen understøttes af en forfriskende og opstrammende syre, samt en fin, læskende mineralitet.

En stærkt vanedannende og forførende vin, der er en alsidig ledsager til alt fra det rene ingenting eller fisk, over lyst fjerkræ til lettere svinekødsretter. Her sætter kun fantasien og humøret begrænsninger.

 

 

Rodrigo Mendez, Albarino Cies, Rias Baixas 2020

Smuk vin med kant, nerve og personlighed. Fyldt med citrus, hvide blomster, knust granit og asiatiske krydderier. Spændstig og syredrevet vin med en cremet og blød viskositet.

Utrolig alsidig hvidvin, der selvfølgelig er oplagt til stort set alt fra havet, men også til lyst kød som gris og fjerkræ, serveret med masser af grønt og lette saucer. 

Vi anbefaler servering indenfor 4-5 år fra høståret ved 7-8 grader.

 

 

Venta La Vega, Adaras Aldea, Almansa 2019

Adaras Aldea er en indsmigrende, medium fyldig vin, med en duft der leder tankerne mod solmodne røde bær, foruden underliggende noter af sød tobak.

I smagen går disse elementer igen, med en rank og strukturerende tannin. En vin der passer glimrende til ikke alt for tunge kødretter.

Venta La Vega Adaras Aldea er en økologisk dyrket og certificeret vin, hvor signaturdruen Garnacha Tintorera står for 80% af blended tilsat 20% Syrah, der har vist sig at være en af de internationale druer, der trives ekstremt godt i Almansa. 

Garnacha Tintorera var i mange år kendt som druernes ”Askepot”. Den blev nemlig udelukkende brugt til at bidrage med farve og struktur til vine frembragt på andre druer. Men Venta La Vega er et af de vinhuse, der for alvor har set det enorme potentiale i druen, når den står helt for sig selv.

Venta La Vega er navnet på området hvor vinmarkerne ligger. Selve vingården, Bodegas Almanseñas, er en historisk ejendom, omkranset af vinmarker og smukke gamle fyrretræer. Igennem århundreder har rejsende lagt vejen forbi ejendommen, da den ligger ved kongevejen mellem Madrid og Alicante. Den overordnede filosofi bag den økologisk certificerede vingård er teamwork og passion. Den konsulterende ønolog, Raúl Pérez, som er en upcoming stjerne i Spanien, har bistået Bodegas Almanseñas med Venta La Vegavinene.

Efter hans tiltrædelse har vinene taget et kvantespring op i kvalitet. Hans simple filosofi er, at vinene skal repræsentere det ypperste, og udvise essensen af druens ophav.

 

 

Can Majoral, Callet, Mallorca, Do Pla i Llevant 2018

Callet fra Can Majoral har en fin, lys kirsebærfarve, og duften er karakteriseret af intense røde bær aromaer, grønt græs og underliggende påmindelser om ophold i egefade. I smagen er vinen velstruktureret med en behagelig fylde. Røde bær følger smagen fra start til slut, spundet ind i fløjlsbløde tanniner. 

Callet vil formentlig finde en passende gastronomisk ledsager i dyreriget, såfremt retten ikke er for kraftig eller krydret.

Callet-druen er en af Mallorcas indfødte sorter. På den lokale dialekt betyder Callet ”sort”, uagtet at vine fremstillet på denne druesort typisk er relativt lyse i farven. Callet er i de senere årtier kommet i et velfortjent internationalt rampelys. Vinene fremstillet på Callet har en indsmigrende tendens til at begejstre enhver vinelsker. Lige præcis den slags aha-oplevelse formår Can Majorels Callet at levere.

Gamle, økologisk dyrkede vinstokke leverer druerne til denne vin, og de høstede druer selekteres i flere omgange inden presning.

Gæringen løber typisk over to uger i åbne egefade ved ca. 25 grader. Herefter lagrer vinen i 12 måneder i små franske egefade inden aftapning på flaske. Vinen er ikke koldstabiliseret, hvorfor bundfald kan forekomme.

Produktionen er på sølle 2.000 flasker, og den smukke ikoniske etikette er malet af den lokale kunstner Luis Maraver

 

 

Gran Clos, Finca el Puig, Priorat 2016

Finca el Puig er catalansk, og kan bedst oversættes til vingården på toppen. Navnet henviser selvsagt til den bjergrige pittoreske Priorat, hvor op imod 100 år gamle Garnacha-vinstokke leverer selve druematerialet.

 Selve vinen er tilsat en lille andel Cabernet og Syrah, og har en imødekommende bouquet med modne røde bær, skovbund, lakrids, mineralske og balsamiske noter. Alle disse påmindelser går smagsmæssigt igen, hvor delikate og modne tanniner giver struktur og tilsammen danner en kompleks og helstøbt vin. Finca el Puig er en veloplagt ledsager til vildtretter og rødt, grillet kød.

Gran Clos i Priorat blev etableret i 1995, og var således med i den første bølge af producenter, der med ét bragte Priorat på alle vinelskeres læber, og viste, at Spanien var en vinnation der skulle tages seriøs. Endog meget seriøs. Den 32 hektar store ejendom blev oprindeligt etableret under navnet Cellars Fuentes, men i 2002 blev den solgt til den entreprenante irer, John Hunt, der efter at have solgt sit software firma, købte det fremadstormende vinhus.

 

 

Terroir Sense Fronteres, Pas de Deux, Montsant 2019

Druerne fra en biodynamisk dyrket (snart certificeret) mark i 700 meters højde ved byen Cornudella del Montsant … modsat de andre vine fra Terroir Sense Fronteres kælderen, så får ingen andre end Tatjana lov til at røre vinen, før den en dag bliver åbnet og rammer glasset.

50% Grenache og 50% Carignan, gæret naturligt ’whole cluster’, halvdelen i amfora og halvdelen i stål. Vinen overlades til sig selv, den hverken flyttes, overpumpes eller lign. Efter 6-7 måneder blandes vinen og kommer på flaske. Efter ca. 12 måneder er den klar til frigivelse. Helt lys og nærmest transparent står vinen i glasset. Duften er forførende med sine lyse jordbær, hindbær, granatæble, appelsin, mynte og orientalske krydderier. På tungen er vinen elegant og saftig og kan ved første indtryk blot fornemmes som en lys saftig vin, men stille og rolig rammes man af  intensiteten og dybden i vinen. Det her er langtfra bare tidligt høstet Grenache og Carignan, det er perfekt moden frugt, der får lov til at folde sig helt frit ud. En vin, der allerede i sin ungdom folder sig fuldt ud, og finder man én af de blot 1200 flasker, der er fremstillet, vil den være et fantastisk match til lyst kød serveret med masser af grøntsager og urter.

Vi anbefaler at servere vinen ved 12- 13 grader