Vinsmagning
fra Kjær & Sommerfeldt
v/
Martin Byg Nordestgaard
Torsdag den 3. marts 2022 klokken 19.00 i
Medborgerhuset, Herningvej 7A
Pris
for denne aften:
Medlemmer
300 kroner—Gæster 400 kroner
Der
serveres tapas fra Superbrugsen og oste fra Gårdbutikken Økoladen
i Velling
Se et par billeder fra aftenen
Aftenens
vært:
Sommelier
Martin Byg Nordestgaard fra Kjær & Sommerfeldt.
Bor i Ringkøbing og er tidligere næstformand i Ringkøbing
Druerne.
Kjær
& Sommerfeldt blev grundlagt helt tilbage i 1875
og er, udover at være Kongelig Hofleverandør, Københavns
ældste vinhandel.
I dag
finder du vores butikker i København og Aarhus, men
du kan selvfølgelig også købe vin online og
få leveret direkte til din hoveddør.
Vælg
mellem over 1.000 vine fra udvalgte producenter i
hele verden. Du finder både gode vintilbud og
eksklusiv Fine Wine.
Kjær
& Sommerfelts listepris og hvad vinklubbens medlemmer kan købe
til på smageaftenen:
Hvidvin
Listepris
Tilbudspris
Menade,
Verdejo Rueda, 2020
125,-
75,-
Rodrigo
Mendez, Albarino Cies, Rias Baixas 2020
239,-
149,-
Rødvin
Venta
La Vega, Adaras Aldea, Almansa 2019
99,-
50,-
Can
Majoral, Callet, Mallorca, Do Pla i Llevant 2018
265,-
169,-
Gran
Clos, Finca el Puig, Priorat 2016
255,-
165,-
Terroir Sense
Fronteres, Pas de Deux, Montsant 2019
525,-
349,-
Martin har her
tilføjet lidt som kan give forståelse for forskellige vin
fremstillinger.
Menade, Verdejo Rueda, 2020
Indsmigrende oplevelse og et klasseeksempel
på sortens
karakteristika; urteagtige noter kombineret med
stikkelsbær, kiwi og passionsfrugt.
Vinen understøttes af en forfriskende og
opstrammende syre,
samt en fin,
læskende mineralitet.
En stærkt vanedannende og
forførende vin,
der er en
alsidig ledsager til alt
fra det rene ingenting eller fisk, over
lyst fjerkræ til lettere
svinekødsretter. Her sætter kun
fantasien og humøret begrænsninger. |
|
Rodrigo Mendez, Albarino Cies, Rias
Baixas 2020
Smuk vin med kant, nerve og personlighed. Fyldt
med citrus, hvide blomster,
knust granit og asiatiske krydderier.
Spændstig og syredrevet vin
med en cremet og
blød viskositet.
Utrolig alsidig hvidvin, der
selvfølgelig er
oplagt til stort set
alt fra havet, men
også til lyst kød
som gris og fjerkræ,
serveret med
masser af grønt
og lette saucer.
Vi
anbefaler servering
indenfor 4-5
år fra høståret ved
7-8 grader. |
|
Venta La Vega, Adaras Aldea, Almansa 2019
Adaras Aldea er en indsmigrende, medium fyldig
vin, med en duft der leder tankerne
mod solmodne røde bær, foruden underliggende noter af sød
tobak.
I smagen går disse elementer igen, med en rank og
strukturerende tannin. En
vin der passer glimrende til ikke alt for tunge kødretter.
Venta La Vega Adaras Aldea er en økologisk dyrket
og certificeret vin, hvor signaturdruen
Garnacha Tintorera står for 80% af blended
tilsat 20% Syrah, der har vist sig at være en
af de internationale druer, der trives ekstremt godt
i Almansa.
Garnacha
Tintorera var i mange år kendt
som druernes ”Askepot”. Den blev nemlig udelukkende
brugt til at bidrage med farve og struktur
til vine frembragt på andre druer. Men Venta
La Vega er et af de vinhuse, der for alvor har
set det enorme potentiale i druen, når den står
helt for sig selv.
Venta La Vega er navnet på området hvor
vinmarkerne ligger.
Selve vingården, Bodegas Almanseñas, er
en historisk ejendom, omkranset af vinmarker
og smukke gamle fyrretræer. Igennem århundreder
har rejsende lagt vejen forbi ejendommen, da
den ligger ved kongevejen mellem Madrid
og Alicante. Den overordnede filosofi bag den
økologisk certificerede vingård er teamwork og
passion. Den konsulterende ønolog, Raúl Pérez, som
er en upcoming stjerne i Spanien, har bistået
Bodegas Almanseñas med Venta La Vegavinene.
Efter hans tiltrædelse har vinene taget et
kvantespring op i
kvalitet. Hans simple filosofi er, at
vinene skal repræsentere det ypperste, og udvise essensen
af druens ophav.
|
|
Can Majoral, Callet, Mallorca, Do Pla i Llevant
2018
Callet fra Can Majoral har en fin, lys
kirsebærfarve, og duften er karakteriseret af intense røde bær
aromaer, grønt græs og underliggende påmindelser om
ophold i egefade. I smagen er vinen velstruktureret med en
behagelig fylde.
Røde bær følger smagen fra start til slut, spundet ind i
fløjlsbløde tanniner.
Callet
vil formentlig finde en passende gastronomisk ledsager i
dyreriget, såfremt retten ikke er for kraftig eller krydret.
Callet-druen er en af Mallorcas indfødte sorter.
På den lokale
dialekt betyder Callet ”sort”,
uagtet at vine fremstillet på denne druesort
typisk er relativt lyse i farven. Callet er
i de senere årtier kommet i et velfortjent internationalt
rampelys. Vinene fremstillet på Callet
har en indsmigrende tendens til at begejstre enhver
vinelsker. Lige præcis den slags aha-oplevelse
formår Can Majorels Callet at levere.
Gamle,
økologisk dyrkede vinstokke leverer
druerne til denne vin, og de høstede druer
selekteres i flere omgange inden presning.
Gæringen løber typisk over to uger i åbne
egefade ved ca. 25
grader. Herefter lagrer vinen
i 12 måneder i små franske egefade inden aftapning
på flaske. Vinen er ikke koldstabiliseret, hvorfor
bundfald kan forekomme.
Produktionen er på sølle 2.000 flasker, og den
smukke ikoniske etikette
er malet af den lokale kunstner
Luis Maraver |
|
Gran Clos, Finca el Puig, Priorat 2016
Finca el Puig er catalansk, og kan bedst oversættes
til vingården på toppen. Navnet
henviser selvsagt til den bjergrige pittoreske Priorat, hvor op
imod 100 år
gamle Garnacha-vinstokke leverer selve druematerialet.
Selve
vinen er tilsat
en lille andel Cabernet og Syrah, og har en imødekommende bouquet
med modne røde
bær, skovbund, lakrids, mineralske og balsamiske noter.
Alle disse påmindelser går smagsmæssigt igen,
hvor delikate og modne tanniner giver struktur og
tilsammen danner en kompleks og helstøbt vin.
Finca el Puig er en veloplagt ledsager til vildtretter og rødt,
grillet kød.
Gran
Clos i Priorat blev etableret
i 1995, og var således med i den første bølge
af producenter, der med ét bragte Priorat på
alle vinelskeres læber, og viste, at Spanien var en
vinnation der skulle tages seriøs. Endog meget seriøs.
Den 32 hektar store ejendom blev oprindeligt etableret
under navnet Cellars Fuentes, men i 2002
blev den solgt til den entreprenante irer, John
Hunt, der efter at have solgt sit software firma, købte
det fremadstormende vinhus. |
|
Terroir Sense Fronteres, Pas de Deux, Montsant
2019
Druerne fra en biodynamisk dyrket (snart certificeret)
mark i 700 meters højde
ved byen Cornudella del Montsant … modsat de andre vine fra
Terroir Sense
Fronteres kælderen, så får ingen andre end Tatjana lov til at
røre vinen,
før den en dag bliver åbnet og rammer glasset.
50%
Grenache og 50%
Carignan, gæret naturligt ’whole cluster’, halvdelen i amfora
og halvdelen i
stål. Vinen overlades til sig selv, den hverken flyttes,
overpumpes eller
lign. Efter 6-7 måneder blandes vinen og kommer
på flaske. Efter ca. 12 måneder er den klar
til frigivelse. Helt lys og nærmest transparent står
vinen i glasset. Duften er forførende med
sine lyse jordbær, hindbær, granatæble, appelsin,
mynte og orientalske krydderier. På tungen
er vinen elegant og saftig og kan ved første
indtryk blot fornemmes som en lys saftig vin,
men stille og rolig rammes man af intensiteten og
dybden i vinen. Det her er langtfra bare tidligt
høstet Grenache og Carignan, det er perfekt
moden frugt, der får lov til at folde sig helt
frit ud. En vin, der allerede i sin ungdom folder
sig fuldt ud, og finder man én af de blot 1200
flasker, der er fremstillet, vil den være et fantastisk
match til lyst kød serveret med masser af
grøntsager og urter.
Vi
anbefaler at servere vinen
ved 12- 13 grader |
|
|