Til forsiden  
 

  

Smagning af

Argentinske vine

fra Bodega Sottano, Mendoza

v/ Kim Hedemann, Hedemanns.dk

Torsdag den 7. oktober kl. 19.00

Medborgerhuset, Herningvej 7A

Pris for denne aften:

Medlemmer 250 kr. Gæster kr. 350,00


Se et par billeder fra aftenen her.

Besøg Kims Facebook side her

 

Priser på smageaftenens vine og de vejledende priser:

 Hvide:

Junior Chardonnay Kr. 50,-    Vejl. Kr. 75,-

Classico Torrontes Kr. 65,-     Vejl. Kr. 99,-

Røde:

Classico Cabernet Sauvignon Kr. 65,-      Vejl. Kr. 99,-

Reserva de Familia Malbec Kr. 100,-        Vejl. Kr. 169,-

Barrabas Cabernet Franc Kr. 200,-           Vejl. Kr. 269,-

JUDAS Malbec Kr. 300,-                            Vejl. Kr. 499,-

 

Bodega Sottano,

Mendoza, Argentina

I dag, efter flere generationsskifter, er det de tre brødre Diego, Pablo og Mauricio Sottano, der konstant udvikler og fornyer vinene og høster mange anerkendelser verden over. Robert Parker gav Classico Premium Cabernet 90 point fra første udgivelse, så det giver os som importør en fin pejling om gårdens høje niveau.

Beliggende lige foran Andes bjergene finder vi de velplejede vinmarker, som er grundstenen til deres succes. Moderne udstyr, menneskelig passion og vilje samt klimatisk optimale forhold, sikrer vinene en ensartet og høj kvalitet år for år – den varme sol i dagtimerne, tåge og kølige vinde fra bjergene, giver druerne perfekt modenhed, inden de høstes manuelt over en længere periode.

Alle druer sorteres/selekteres manuelt, inden de bliver presset forsigtigt i de store pneumatiske pressere – den rene most kaldet free-run-juice hældes på temperatur-styrede tanke, hvor de gennemgår første gæringsproces – herefter går turen til nye og brugte franske og amerikanske 225 liters ege fade, hvor de starter deres anden gæring og udvikling over flere år, inden de færdige vine kan tappes på flaske. Flere af vinene ligger i kælderen 2 – 3 år efter tapning, inden de frigives til salg.

Junior Chardonnay/Torrontes

Denne sprøde og friske hvidvin fra Mendoza, Argentina består af lige dele Chardonnay og den lokale drue Torrontes, som giver en skøn balanceret frugt og friskhed.

Druerne håndplukkes i 12 kilos kasser for at beskytte frugten bedst muligt. Den færdige most lagres derefter i store ståltanke for at gøre vinen så frisk og frugtig som muligt. Efter 28 dages kold gæring klares mosten og vinen hviler herefter i 3 måneder for at skabe den bedste volumen og fylde i vinen.

Vinen er klar gul i farven med grønne toner. I næsen er det tropiske frugter og hvide blomster der dominerer og et strejf af citrus akkompagnerer disse nuancer.

Vinen har en blød og lang, behagelig smag og eftersmag.

Serveringstemperatur:

14 grader for at få den optimale smag af vinen.

Perfekt til terrassen, til grillaftner og generelt god til lyst kød, fisk, skaldyr og pastaretter.

Bodega Sottano – Classico Torrontes

Argentinas hvide drue Nr. 1 som dyrkes ved Andesbjergene tæt på Mendoza.

Druerne håndplukkes når solen er gået ned for at beskytte dem optimalt – det sker i 12 kilos fletkurve manuelt og druerne presses derefter nænsomt med lufttryk.

Den færdige most, eller free run juice kold fermenteres på store ståltanke i få dage, hvorefter selve gæringsprocessen starter og varer 16-18 dage. Den færdige vin hviler herefter i måneder for at få den optimale balance mellem frugt og syre, hvilket giver en fantastisk smag og fylde.

Sart strågul i farven som kendetegner en god Torrontes. Koncentreret frugtsmag med citrus noter og grapefrugt.

Frisk og sprød syre komplimenterer vinen på bedste vis og vinen har en god lang smag og eftersmag.

Serveringstemperaturen er 10-12 grader.

Perfekt til grill, hvid fisk, krydret mad, pastaretter og lyst kød.

 

 

"Classico" Premium Cabernet Sauvignon

Denne flotte og frugtige rødvin, kommer fra den gode vingård Bodega Sottano, som er placeret i det vestlige Argentina.

Vinen er lavet på den franske Cabernet Sauvignon drue, der sammen med druen Merlot, er en velkendt drue i den franske region Bordeaux. Druen er dog også plantet mange andre steder, da den ikke kræver særlig meget af klimaet og jordbunden.

Cabernet Sauvignon er typisk en drue der kræver lagring, og de er også velegnet til at lagre, dog kan denne vin sagtens nydes med det samme, da den er dyrket i en varm region, og jo varmere et sted den dyrkes, jo hurtigere kan de drikkes.

Cabernet Sauvignon er rig på tannin eller garvesyre. Garvesyren er den tørhed, der mærkes på gummerne og ganen.

Mængden af garvesyre er afhængig af længden af bla. gæring. Denne vin har faste og modne tanniner. Det betyder at tanninerne føles bløde og runde, og at vinens syre og frugt kommer længere frem, hvilket giver en rigtig fin balance mellem tannin, frugt og syre.

Cabernet Sauvignon er mørklilla som ung, og selvom den ikke er specielt alkoholrig, kan den leve rimelig længe.

Det hænger sammen med, at Cabernet Sauvignons små, tykskallede druer indeholder en meget stor mængde faststoffer med masser af pigmenter og tanniner.

Cabernet Sauvignon er kendt fra det franske område Bordeaux, hvor den stadig er en af de mest populære druer. Det er dog en drue der har svært ved at blive til en rigtig god vin når den dyrkes i køligere områder. Derfor bliver Cabernet Sauvignon, når den dyrkes i Frankrig, næsten altid blandet med andre druer som Merlot. I Argentinas varme har druen dog ikke noget problem ved at stå alene i en vin, og derfor er denne vin lavet på 100% Cabernet Sauvignon. Druen er anerkendt over hele verden, og grunden til, at den er kommet til Argentina, er fordi, at vingårdene vidste, at det er en drue der altid kan sælge.

Vinen er fra vingården Bodega Sottano, som er ejet af brødrene Diego, Pablo og Mauricio Sottano.

Don Fioravante Sottano, fra Veneto i Italien, slog sig ned i Mendoza i 1890. Han var en stor pioner indenfor den Mendonikanske industri, hvor arbejdet bestod i at markedsføre landbruget og industrien i området.

Han plantede de første vinstokke og begyndte at fremstille vin, først til hjemmemarkedet og senere hen til eksport.

Gården er kendetegnet med meget velplejede vinmarker, moderne udstyr, menneskelig passion og klimatiske optimale forhold.

Vinen er lagret i 8 måneder på franske og amerikanske ege fade, og efter et par års udvikling er vinen klar til aftapning.

 

 

Bodega Sottano

Reserva de Familia Malbec

Druerne til denne topvin lavet på ren Malbec, som er Argentinas nationaldrue, dyrkes på to skråninger – Perdriel, Luján de Cuyo og Vista Flores, Tunuyán, hvor de opnår de bedste modningsbetingelser med varme dage og kølige nætter pga. disen fra Andesbjergene.

Druerne håndplukkes nænsomt om natten. Den rene most eller free run juice løber ned i tankene, hvor de starter med en koldgæring ved 8 grader i 4 dage – herefter øges temperaturen let og gæringen fortsætter yderligere 28 dage.

Vinen omhældes så på nye 225 liters egefade. Den færdige vin lagrer videre på fadene i 14-18 måneder, før den tappes på flaske og ligger yderligere tid for at hvile, inden den frigives til salg.

Farven er dyb violet med mørke toner, klar i skæret og koncentreret. I næsen finder vi mørke, modne og røde bær som jordbær, kirsebær og solbær som blander sig med noter af tobak, mint og chokolade fra egefadene.

I smagen er den intens med en fin frugtsødme og silkebløde tanniner, der kendetegner en stor argentinsk Malbec. En elegant vin i perfekt balance som bør nydes ved 14-16 grader for at opnå den optimale smag og karakter.

Perfekt til røde bøffer, kotelet fisk og mellem modne oste samt charcutteri.

 

 

Bodega Sottano

Barrabás Cabernet Franc

Druerne til denne topvin lavet på ren Cabernet Franc dyrkes på to skråninger – Perdriel, Luján de Cuyo og Alta Mira, San Carlos, hvor de opnår de bedste modningsbetingelser med varme dage og kølige nætter pga. disen fra Andesbjergene.

Gæringen starter med en koldgæring ved 8 grader i 5 dage – herefter øges temperaturen let og gæringen fortsætter yderligere 23-25 dage.

Vinen omhældes så på nye 300 liters egefade, hvor den malolaktiske gæring (mælkesyrebakterier som findes naturligt i vinkælderen angriber fade og vin) står på indtil vinen er færdig gæret og man har opnået den rette balance mellem frugt, syre og alkohol.

Vinen tappes uden klaring og filtrering da winemakeren ved, den vil udvikle sig optimalt, når den har bundfaldet.

Farven er dyb og intens rubinrød. I næsen er det toner af æbler blandet med røde frugter og bær. Vi finder sarte toner af friske urter som blander sig med noter af tobak, mint og chokolade fra egefadene og som tilsammen giver vinen en elegant kompleksitet.

I smagen er den fyldig og intens med kraftige tanniner som er så kendetegnende for en ægte Cabernet Franc. Vinen bør nydes ved 14-16 grader for at opnå den optimale smag og karakter.

Perfekt til røde bøffer, kotelet fisk og mellem modne oste og charcutteri.

 

Judas Malbec

Don Fioravante Sottano, fra Veneto i Italien, slog sig ned i Mendoza i 1890 - han var en stor pioner indenfor den Mendonikanske industri, hvor arbejdet bestod i at markedsføre landbruget og industrien i området. Han plantede de første vinstokke og begyndte at fremstille vin, først til hjemmemarkedet og senere hen til eks-port. Mange fulgte ham og grundlagde de i dag så kendte huse fra området.

I dag, efter flere generationsskift, er det de tre brødre Diego, Pablo og Mauricio Sottano, der konstant udvikler og fornyer vinene og høster mange anerkendelser verden over.

JUDAS blev deres store gennembrud på den internationale vinscene, da de tre brødre valgte at trodse deres fars råd om ikke at lave så dyr en vin, da det krævede store ressourcer og en satsning med deres bedste druer og vinstokke – de tre brødre overhørte de mange råd og lavede et enkelt fad uden faderens vidende – fadet gemte de hos en god ven, hvor de passede og fulgte vinen de kommende år.

Da vinen var klar til tapning, skulle de navngive denne – hvilket andet navn passede bedre til netop dette projekt, så de fik lavet en sort etiket med sølvprægning og bogstaverne "JUDAS", som de solgte til en importør i USA. Han sendte straks vinen til guruen Robert Parker for en vurdering, og resultatet udeblev da heller ikke!!!

Vinen, som kun laves i begrænset antal, sælges i USA for gennemsnitlig US$ 100,00 pr. flaske og forbrugerne er enige – dette er en KULTVIN for feinschmeckere!!!!!!

Dyb mørk rød og klar i farven med en fantastisk intens og kompleks næse med toner af kirsebær og en dominans af snus, solbær, hvid peber, nelliker, chokolade og mint.

Kraftig i strukturen med perfekt syre og en meget bred palette, der afsluttes af de fløjlsbløde tanniner, som giver vinen perfekt balance.

Vinen lagrer i 18 måneder på 2. års fade (70 % franske - 30 % amerikanske), og hver 4. måned omhældes fadene indtil vinen er klar til tapning, som sker uden filtrering og klaring, da brødrene mener, det giver langt større udvikling og kælderpotentiale.