Smagning
af
Argentinske vine
fra
Bodega Sottano, Mendoza
v/
Kim Hedemann, Hedemanns.dk
Torsdag den 7. oktober kl. 19.00
Medborgerhuset,
Herningvej 7A
Pris
for denne aften:
Medlemmer 250
kr.
Gæster kr. 350,00
Se et par billeder
fra aftenen her.
Besøg Kims Facebook side her
Priser på smageaftenens vine og de vejledende
priser:
Hvide:
Junior
Chardonnay Kr. 50,- Vejl. Kr. 75,-
Classico
Torrontes Kr. 65,- Vejl. Kr. 99,-
Røde:
Classico
Cabernet Sauvignon Kr. 65,- Vejl. Kr.
99,-
Reserva
de Familia Malbec Kr. 100,-
Vejl. Kr. 169,-
Barrabas
Cabernet Franc Kr. 200,-
Vejl. Kr. 269,-
JUDAS
Malbec Kr. 300,-
Vejl. Kr. 499,-
Bodega Sottano,
Mendoza, Argentina
I
dag, efter flere generationsskifter, er det de tre brødre Diego,
Pablo og Mauricio Sottano, der konstant udvikler og fornyer vinene
og høster mange anerkendelser verden over. Robert Parker gav
Classico Premium Cabernet 90 point fra første udgivelse, så det
giver os som importør en fin pejling om gårdens høje niveau.
Beliggende
lige foran Andes bjergene finder vi de velplejede vinmarker, som er
grundstenen til deres succes. Moderne udstyr, menneskelig passion og
vilje samt klimatisk optimale forhold, sikrer vinene en ensartet og
høj kvalitet år for år – den varme sol i dagtimerne, tåge og
kølige vinde fra bjergene, giver druerne perfekt modenhed, inden de
høstes manuelt over en længere periode.
Alle
druer sorteres/selekteres manuelt, inden de bliver presset
forsigtigt i de store pneumatiske pressere – den rene most kaldet
free-run-juice hældes på temperatur-styrede tanke, hvor de
gennemgår første gæringsproces – herefter går turen til nye og
brugte franske og amerikanske 225 liters ege fade, hvor de starter
deres anden gæring og udvikling over flere år, inden de færdige
vine kan tappes på flaske. Flere af vinene ligger i kælderen 2 –
3 år efter tapning, inden de frigives til salg.
Junior Chardonnay/Torrontes
Denne
sprøde og friske hvidvin fra Mendoza, Argentina består af lige
dele Chardonnay og den lokale drue Torrontes, som giver en skøn
balanceret frugt og friskhed.
Druerne
håndplukkes i 12 kilos kasser for at beskytte frugten bedst
muligt. Den færdige most lagres derefter i store ståltanke for
at gøre vinen så frisk og frugtig som muligt. Efter 28 dages
kold gæring klares mosten og vinen hviler herefter i 3 måneder
for at skabe den bedste volumen og fylde i vinen.
Vinen
er klar gul i farven med grønne toner. I næsen er det tropiske
frugter og hvide blomster der dominerer og et strejf af citrus
akkompagnerer disse nuancer.
Vinen
har en blød og lang, behagelig smag og eftersmag.
Serveringstemperatur:
14
grader for at få den optimale smag af vinen.
Perfekt
til terrassen, til grillaftner og generelt god til lyst kød,
fisk, skaldyr og pastaretter. |
|
Bodega Sottano – Classico Torrontes
Argentinas
hvide drue Nr. 1 som dyrkes ved Andesbjergene tæt på Mendoza.
Druerne
håndplukkes når solen er gået ned for at beskytte dem optimalt
– det sker i 12 kilos fletkurve manuelt og druerne presses
derefter nænsomt med lufttryk.
Den
færdige most, eller free run juice kold fermenteres på store
ståltanke i få dage, hvorefter selve gæringsprocessen starter
og varer 16-18 dage. Den færdige vin hviler herefter i måneder
for at få den optimale balance mellem frugt og syre, hvilket
giver en fantastisk smag og fylde.
Sart
strågul i farven som kendetegner en god Torrontes. Koncentreret
frugtsmag med citrus noter og grapefrugt.
Frisk
og sprød syre komplimenterer vinen på bedste vis og vinen har en
god lang smag og eftersmag.
Serveringstemperaturen
er 10-12 grader.
Perfekt
til grill, hvid fisk, krydret mad, pastaretter og lyst kød. |
|
"Classico" Premium
Cabernet Sauvignon
Denne
flotte og frugtige rødvin, kommer fra den gode vingård Bodega
Sottano, som er placeret i det vestlige Argentina.
Vinen
er lavet på den franske Cabernet Sauvignon drue, der sammen med
druen Merlot, er en velkendt drue i den franske region Bordeaux.
Druen er dog også plantet mange andre steder, da den ikke kræver
særlig meget af klimaet og jordbunden.
Cabernet
Sauvignon er typisk en drue der kræver lagring, og de er også
velegnet til at lagre, dog kan denne vin sagtens nydes med det
samme, da den er dyrket i en varm region, og jo varmere et sted
den dyrkes, jo hurtigere kan de drikkes.
Cabernet
Sauvignon er rig på tannin eller garvesyre. Garvesyren er den
tørhed, der mærkes på gummerne og ganen.
Mængden
af garvesyre er afhængig af længden af bla. gæring. Denne vin
har faste og modne tanniner. Det betyder at tanninerne føles
bløde og runde, og at vinens syre og frugt kommer længere frem,
hvilket giver en rigtig fin balance mellem tannin, frugt og syre.
Cabernet
Sauvignon er mørklilla som ung, og selvom den ikke er specielt
alkoholrig, kan den leve rimelig længe.
Det
hænger sammen med, at Cabernet Sauvignons små, tykskallede druer
indeholder en meget stor mængde faststoffer med masser af
pigmenter og tanniner.
Cabernet
Sauvignon er kendt fra det franske område Bordeaux, hvor den
stadig er en af de mest populære druer. Det er dog en drue der
har svært ved at blive til en rigtig god vin når den dyrkes i
køligere områder. Derfor bliver Cabernet Sauvignon, når den
dyrkes i Frankrig, næsten altid blandet med andre druer som
Merlot. I Argentinas varme har druen dog ikke noget problem ved at
stå alene i en vin, og derfor er denne vin lavet på 100%
Cabernet Sauvignon. Druen er anerkendt over hele verden, og
grunden til, at den er kommet til Argentina, er fordi, at
vingårdene vidste, at det er en drue der altid kan sælge.
Vinen
er fra vingården Bodega Sottano, som er ejet af brødrene Diego,
Pablo og Mauricio Sottano.
Don
Fioravante Sottano, fra Veneto i Italien, slog sig ned i Mendoza i
1890. Han var en stor pioner indenfor den Mendonikanske industri,
hvor arbejdet bestod i at markedsføre landbruget og industrien i
området.
Han
plantede de første vinstokke og begyndte at fremstille vin,
først til hjemmemarkedet og senere hen til eksport.
Gården
er kendetegnet med meget velplejede vinmarker, moderne udstyr,
menneskelig passion og klimatiske optimale forhold.
Vinen
er lagret i 8 måneder på franske og amerikanske ege fade, og
efter et par års udvikling er vinen klar til aftapning.
|
|
|
Bodega Sottano
Reserva de Familia Malbec
Druerne
til denne topvin lavet på ren Malbec, som er Argentinas
nationaldrue, dyrkes på to skråninger – Perdriel, Luján de
Cuyo og Vista Flores, Tunuyán, hvor de opnår de bedste
modningsbetingelser med varme dage og kølige nætter pga. disen
fra Andesbjergene.
Druerne
håndplukkes nænsomt om natten. Den rene most eller free run
juice løber ned i tankene, hvor de starter med en koldgæring ved
8 grader i 4 dage – herefter øges temperaturen let og gæringen
fortsætter yderligere 28 dage.
Vinen
omhældes så på nye 225 liters egefade. Den færdige vin lagrer
videre på fadene i 14-18 måneder, før den tappes på flaske og
ligger yderligere tid for at hvile, inden den frigives til salg.
Farven
er dyb violet med mørke toner, klar i skæret og koncentreret. I
næsen finder vi mørke, modne og røde bær som jordbær,
kirsebær og solbær som blander sig med noter af tobak, mint og
chokolade fra egefadene.
I
smagen er den intens med en fin frugtsødme og silkebløde
tanniner, der kendetegner en stor argentinsk Malbec. En elegant
vin i perfekt balance som bør nydes ved 14-16 grader for at opnå
den optimale smag og karakter.
Perfekt
til røde bøffer, kotelet fisk og mellem modne oste samt
charcutteri.
|
|
Bodega Sottano
Barrabás Cabernet Franc
Druerne
til denne topvin lavet på ren Cabernet Franc dyrkes på to
skråninger – Perdriel, Luján de Cuyo og Alta Mira, San Carlos,
hvor de opnår de bedste modningsbetingelser med varme dage og
kølige nætter pga. disen fra Andesbjergene.
Gæringen
starter med en koldgæring ved 8 grader i 5 dage – herefter
øges temperaturen let og gæringen fortsætter yderligere 23-25
dage.
Vinen
omhældes så på nye 300 liters egefade, hvor den malolaktiske
gæring (mælkesyrebakterier som findes naturligt i vinkælderen
angriber fade og vin) står på indtil vinen er færdig gæret og
man har opnået den rette balance mellem frugt, syre og alkohol.
Vinen
tappes uden klaring og filtrering da winemakeren ved, den vil
udvikle sig optimalt, når den har bundfaldet.
Farven
er dyb og intens rubinrød. I næsen er det toner af æbler
blandet med røde frugter og bær. Vi finder sarte toner af friske
urter som blander sig med noter af tobak, mint og chokolade fra
egefadene og som tilsammen giver vinen en elegant kompleksitet.
I
smagen er den fyldig og intens med kraftige tanniner som er så
kendetegnende for en ægte Cabernet Franc. Vinen bør nydes ved
14-16 grader for at opnå den optimale smag og karakter.
Perfekt
til røde bøffer, kotelet fisk og mellem modne oste og
charcutteri. |
|
|
Judas Malbec
Don
Fioravante Sottano, fra Veneto i Italien, slog sig ned i Mendoza i
1890 - han var en stor pioner indenfor den Mendonikanske industri,
hvor arbejdet bestod i at markedsføre landbruget og industrien i
området. Han plantede de første vinstokke og begyndte at
fremstille vin, først til hjemmemarkedet og senere hen til
eks-port. Mange fulgte ham og grundlagde de i dag så kendte huse
fra området.
I
dag, efter flere generationsskift, er det de tre brødre Diego,
Pablo og Mauricio Sottano, der konstant udvikler og fornyer vinene
og høster mange anerkendelser verden over.
JUDAS
blev deres store gennembrud på den internationale vinscene, da de
tre brødre valgte at trodse deres fars råd om ikke at lave så
dyr en vin, da det krævede store ressourcer og en satsning med
deres bedste druer og vinstokke – de tre brødre overhørte de
mange råd og lavede et enkelt fad uden faderens vidende – fadet
gemte de hos en god ven, hvor de passede og fulgte vinen de
kommende år.
Da
vinen var klar til tapning, skulle de navngive denne – hvilket
andet navn passede bedre til netop dette projekt, så de fik lavet
en sort etiket med sølvprægning og bogstaverne
"JUDAS", som de solgte til en importør i USA. Han
sendte straks vinen til guruen Robert Parker for en vurdering, og
resultatet udeblev da heller ikke!!!
Vinen,
som kun laves i begrænset antal, sælges i USA for gennemsnitlig
US$ 100,00 pr. flaske og forbrugerne er enige – dette er en
KULTVIN for feinschmeckere!!!!!!
Dyb
mørk rød og klar i farven med en fantastisk intens og kompleks
næse med toner af kirsebær og en dominans af snus, solbær, hvid
peber, nelliker, chokolade og mint.
Kraftig
i strukturen med perfekt syre og en meget bred palette, der
afsluttes af de fløjlsbløde tanniner, som giver vinen perfekt
balance.
Vinen lagrer i 18
måneder på 2. års fade (70 % franske - 30 % amerikanske), og
hver 4. måned omhældes fadene indtil vinen er klar til tapning,
som sker uden filtrering og klaring, da brødrene mener, det giver
langt større udvikling og kælderpotentiale. |
|
|