Julesmagning
med Furesø Vin v/ Ole Brødholt
Torsdag den 18. november 2021 klokken 19.00
i Medborgerhuset,
Herningvej 7A
Se et par billeder fra aftenen
Lidt om Furesø Vin og Ole Brødholt
FURESØ VIN Engros har siden 1998 været
leverandør
af personlig udvalgte kvalitetsvine, hovedsageligt
fra Italien. Vi leverer til restauranter, specialhandlen
samt virksomheder.
Den store passion for italienske vine fik jeg
i min tid
som salgsdirektør hos Remy. Det var tilbage i 1990,
hvor Remy havde agenturet for Antinori, som dengang
var top top vin. Altså lang tid før den store interesse
for italiensk vin startede i Danmark. Inden da
var det stort set kun fransk vin, der blev importeret til
Danmark, men det blev der vendt om på, da Frankrig
genoptog deres atomprøvesprængninger i 1995!
Jeg har et indgående kendskab til
restaurations- og
vinbranchen siden 1971, hvor jeg blev uddannet tjener
på Søllerød Kro. Jeg har været salgsdirektør i det der i
dag hedder Bacardi Martini og Remy Danmark, hvor
jeg sammenlagt var i over 20 år.
Flere gange om året er vi
på vinrejser. Der finder vi
vine man ellers ikke ville se herhjemme, da det ofte er
mindre vingårde med en begrænset - men spændende
produktion. Vi går efter smag, optimale
dyrkningsmetoder
- meget gerne økologisk og biodynamisk dyrkning
- og selvfølgelig pris, og ikke efter hvad Mr. Parker
og andre måtte mene. Ingen af de vine vi forhandler,
kan købes i supermarkeder.
Udsalgspriser på smageaftenens vine:
155 kr.
Cantine Fina Grillo KEBRILLA 2017
349 kr.
Lavs Vitæ Montepulciano 2012
259 kr.
Bepin de Eto Greccio Rosso 2016
450 kr.
Bepin de Eto Croda Ronca 2012
495 kr.
Cedrare Amarone 17.5 % 2015
695 kr.
Villa Rinaldi Amarone 16 % 2015
På smageaftenen kan vinene
købes med 50 procent rabat.
Cantine Fina Grillo
KEBRILLA ØKOLOGISK
Vintype:
Hvidvin
Alkohol: 13,5%
Årgang: 2017
Druer:
100%
Grillo
Farve:
Lys gylden guld
Serveres ved: 12°
Velegnet til: Lyse kødretter og et glas i
utide.
Smag:
Let saltet smag, som en del af druer
som
kommer fra vinmarker ved kysten
af havet
foran øen Mozia.
Hav, sommerbrise og citrusfrugter fra Sicilien.
“Karakter” er adgangskoden til Bruno Fina
og hans familie. Fina vin er
resultatet af et land, der er elsket og
kæmpet for. Smagen af lidenskaben og
de druer, der med omtanke er
blevet til vin, takket være dedikationen af
arbejdet i vingården. Det
er det grundlæggende element i Cantine
Finas vinhus, og derfor opfatter Bruno
sine vine som en del af hans familie.
Formålet med at få det bedste fra
det omkringliggende område, har
vinhuset en moderne og effektiv struktur,
der overfører hele lidenskaben til
rationel organisering af rum og processer,
i den maksimale respekt for druernes
integritet.
|
|
LAVS VITAE MONTEPULCIANO
D`ABRUZZO D.O.P. 2012
100 % Montepulciano
D`Abruzzo håndplukkede druer
14 % alkohol
Dyb rubinrød med
violette og lilla nuancer Intens
duft af mørk moden frugt, krydderier, lakrids,
sort peber, vanille, kakao Varm
og fyldig med en lang dvælende smag. Sød
og afbalanceret tanniner Fadlagret 12 md.
på store fade, hvoraf de 6 er på små franske
barriques
Serveres ved 18-20°
Velegnet til
kødretter, grøntsager og modnede oste
TOP vine fra “CITRA
VINI” D`ABRUZZO
Citra er et
kooperativ der sidder på 65% af vinproduktionen
i d`Abruzzo.
De sælger kun selv 20 % under eget navn, naturligvis
de bedste 20 %.
Derfor har Palio og Citra meget høj kvalitet i
d`Abruzzo. Udstyret er også ret unikt.
Efter et projekt
der har varet 7 år, har mange
af kooperativets medlemmer frivilligt forbedret
arbejdet i vinmarkerne med
grøn høst (mindre udbytte
større intensivitet), mindre
kunstgødning, bedre udvælgelse
af druer, minimum brug af
svovl etc. etc.
Dette gør at Citra
Vini`s nye vine næsten
ukendelige. De er i sandhed
rykket fra at være “supervin”
til at være “topvin”.
|
|
BEPIN DE ETO Greccio Rosso
Colli di Conegliano DOC
Område:
Conegliano, Treviso
Druer: Merlot, Cabernet
Franc, Cabernet
Sauvignon, Marzemino
Alkohol: 15 %
Farve: Granatrød med
rubinrøde nuancer, intens
og dyb
Duft:
Æterisk og elegant bouquet.
Noter af orientalsk krydderier
Smag: Rig og
elegant med velafbalanceret
syreindhold, pikant og
dvælende med en
tør finish, der afslører
bløde tanniner.
Velegnet: Kødretter og fyldige oste, eller
bare til
hygge
Temperatur: 16 – 18°
Lagring: På barrique 12 måneder.
På flaske mindst 6 måneder.
Vinhuset har base
tæt på Venedig og Adriaterhavet, Veneto regionen, i nogle helt
vidunderlige bygninger. Familien Ceschin startede vinproduktion i
San Pietro di Feletto nær Venedig for over 40 år siden. Gennem
12 år har man samlet sten fra egne marker, og løbende brugt dem
til at bygge det meget
smukke moderne vinhus.
Deres ide er at have egne
vinmarker - ikke noget med
at opkøbe druer fra andre.
|
|
|
BEPIN DE ETO
Croda Ronca Riserva 2012
Colli di Conegliano DOC
Område:
Conegliano, Treviso
Druer: Cabernet Franc,
Cabernet Sauvignon,
Marzemino
Alkohol: 15 %
Farve: Granatrød med
rubinrøde nuancer, intens
og
dyb
Duft: Æterisk og
elegant bouquet.
Noter af orientalsk krydderier
Smag: Rig og elegant med
velafbalanceret
syreindhold, pikant og
dvælende med en tør
finish, der afslører bløde tanniner.
Velegnet: Kødretter og fyldige oste, eller bare
til
hygge
Temperatur: 16 – 18°
Lagring: 30 måneder på barrique.
Vinhuset har base
tæt på Venedig og Adriaterhavet i nogle helt vidunderlige
bygninger. Gennem 12 år har
man samlet sten fra egne
marker, og løbende brugt dem til at bygge
det meget smukke moderne vinhus. Familien
Ceschin startede vinproduktion i San
Pietro di Feletto nær Venedig for over 40
år siden.
Deres ide er at have egne vinmarker - ikke noget
med at opkøbe druer fra andre.
Høj kvalitet i
druer og det sidste nye i kældrene hvor
der trylles med ståltanke og trætønder.
Det er ikke normalt at finde “top tunede” rødvine
i området. Croda Ronca, der er produceret på
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc,
og krydret med Mazemino og Merlot, er
absolut en undtagelse.
Lagringen er 24 md. på nye franske barrique.
På trods af en alder på omkring 7 år, er der masser
af frugt og blød syre til at den kan ligge
endnu 10 år, men absolut også drikkemoden nu.
Smagen er svær at definere.
Men hvis man kan
forestille sig en smag der ligger
mellem en top Barolo og Amarone, - på
trods af helt andre druer og jordbundsforhold, er
det nok i den stil.
Leveres i flot original 6 stk.
trækasse.
|
|
TENUTA CEDRARE,
Amarone 2016
Classico Superiore DOCG Veneto
Område:
Veneto
Druer: Corvinone, Corvina,
Rondinella
Alkohol: 17,5 %
Farve: Rubinrød med
granat refleksioner
Duft:
Brombær og kirsebær, noter af træfade
og
krydderier.
Smag: God fylde og
skønt afrundet. Blomme,
vanilje, fad og mørke modne
bær.
Afdæmpet tannin og lang
eftersmag
Velegnet: Grillet kød og modne oste
Temperatur: 16 - 18°
Tenuta Cedrare er
ejet af Manuele Bertoldi, som også har en vingård BERTOLDI som
ligger tæt ved i området ved
Gardasøen.
Historien om familiens interesse for vinfremstilling tager
sin begyndelse allerede i 1929
- på markerne ved Gardasøen og byen Lasize.
Vi besøgte Manuele
og fruen på deres vingård Tenuta
Cedrare ved Lasize, Gardasøen. Lige
siden jeg smagte vine fra Villa Rinaldi, Corpus
og Maior Amarone slut 90`erne, har jeg
været big fan af deres vine.
Jeg har prøvet at finde Amarone og Ripasso vine
der var lidt mere prisvenlige, men samtidig
top klasse vine.
Tenuta Cedrare Ripasso og Amarone blev svaret
uden dog helt at nå Rinaldi.
Jeg spurgte Manuele
om de producerede nogle top
top modeller, Riserva eller lignende, men
nej. Kunne han så komme til det?
Her var svaret, at han havde nogle fade fra det
meget varme år 2015. Det kunne han da godt
lave en special produktion på.
Manuele gik i gang med opgaven, og der kom
en formidabel Amarone ud af det.
Den lignede på ingen måde hans normale Amarone
- det er ligesom sort og hvidt.
Den endte med at holde 17,5% alkohol.
Fra året 2016
producerede han en ligeså Ripasso på
15.5%. De bliver svære at overgå!
|
|
|
Rinaldi Maior,
Amarone della Valpolicella D.O.C.
Druer:
70 %
Corcina 25 % Rondinella Verona
5 % Molinara
Fadlagring: 36 måneder på fad.
Duft:
Intens moden duft af modne bør,
syltede
figner og svesker.
Smag:
Mørke bær og blommer og lang krydret
eftersmag. Ligger mellem den
sødlige og den
tørre stil.
Serverings
temperatur: 7 grader eller dekanteres
og nydes ved
15 – 18° grader.
Velegnet til: Rødt kød, vild og oste.
Dekanteres 1 time før.
VILLA RINALDI
VENETO
Rinaldo Rinaldi er
manden bag Villa Rinaldi. Vinslottet
har sine rødder helt tilbage i forrige
århundrede, men sådan som det ser ud
i dag skyldes i høj grad Rinaldo Rinaldi.
Tilbage i 60érne revolutionerede han vinhuset. Indtil
da havde man igennem generationer produceret
klassiske Verona vine som
for eksempel Amarone della Valpolicella.
Rinaldi lavede
aftaler med en række bønder som
havde marker og vinstokke der opfyldte alle
hans ønsker. Dem fandt han i Adige
dalen. De kontrakter han udarbejdede dengang,
er dem man stadig opererer efter.
Med de aftaler indgået kunne Rinaldi forfølge
sit mål; at lave den perfekte spumante. Det
betød, at han også måtte vende tilbage
til den klassiske produktionsmetode –
Dégorgement a la Volée. Denne produktionsmetode er
i langt højere grad manuel og
væsentlig langsommere end den mere moderne
produktionsmetode – Dégorgement a
la Glace. Med denne klassiske og langsommelige
proces kan man frembringe spumante
vine der ganske enkelt er de bedste.
En anden af Villa
Rinaldis hemmeligheder er,
at man udelukkende bruger små fade og er
meget sparsom med brugen af sulfitter.
På www.villarinaldi.it
kan man se det flotte udbud
af spumante vine. Man finder også vinhusets
amarone ”Corpus”. Den er dyr, rigtig
dyr. Men med flere priser i bagagen er den
garanteret pengene værd.
En anden kendis fra vinhuset er ”Dolce di Cremé”.
Det er en dessertvin som har gået sin
sejrsgang verden rundt. Hvis et italiensk bryllup
skal være helt rigtigt indeholder det ”Dolce
di Creme”. Den er simpelthen fantastisk.
Når solen skinner og sommeren er her og du
skal forkæle dig selv, så er der ingen vej uden
om. En spumante fra Villa Rinaldi vil for
altid ændre dit syn på denne
type vin.
Ved at teste igen og igen og
udelukkende bruge små fade,
har han frembragt nogle
enestående spumante vine
på “classical method”.
Næste led i kæden er allerede undervejs,
da det var Rinaldo`s datter
Teresa, der viste os rundt
på vingården Villa Rinaldi
i 2001. På Teresas charmerende
fortælle facon, smagte vi
os igennem den ene skønne
spumante efter den anden.
|
|
|