Til forsiden  
 

 

Årets første vinsmagning

Torsdag den 30. januar 2020 kl. 19.30

Medborgerhuset Herningvej 7A

Vi smagte på nedenstående vine og fik en god historie om dem med på vejen.


Se et par billeder fra aftenen

 

Casal de Ventozela Alvarinho 2018 - Vino Regional Minho

Casal de Ventozela - er en mindre familieejet kvalitetsproducent, som siden 2008 med succes har fremstillet en stribe personlige vine i subregionen Vale do Ave i Minhoregionen, nord for Porto.

Inden etableringen af egen vinifikation- og tappelinje solgte familien vin i bulk til større huse og aftappere, men har på få år opnået stor succes med deres autentiske og strålende hvid- og rosévine fra det kølige hjørne af den iberiske halvø.

Familien råder over ca. 27 ha vinmarker og har desuden langtidslejet yderligere en snes hektar i samme dal, hvor de stedbunde druetyper dyrkes med særlig opmærksomhed på hver enkelt druetypes profil i.f.t. terroir.

Ventozela´s "Alvarinho" er tro mod druens aromatiske profil og balancerer den svære kunst at besidde mineralitet, saftighed og floral, blomstrende frugtrigdom uden at forfalde til banaliteter.

Her spiller det køligere klima ind og bidrager til eminent value for pengene med masser af mineralitet og race, diskret fersken og spicy frugt, lidt battonagekrop for fyldens skyld og moderat alkohol og uden syrlige drops.

En vin, som vil overraske og behage selv den kræsne mineralist.

Noelia Ricci "Il Sangiovese" Romagna Sangiovese DOC

Il Sangiovese – Romagna DOC Predappio 2018

I hjertet af Romagna omkring landsbyen Predappio, hvor Mussolini kom til verden ligger Noelia Ricci, som laver Sangiovese på en anderledes måde end vi er vant til.

Vinmarken "Godenza" rejser sig i det kuperede landskab og fra toppen kan man se havet, de omkringliggende skove og lavereliggende marker, som består af gammel havbund med ler, mergel, kalk og sand i én pærevælling. Netop herfra udsprang Sangiovesedruen i sin grundform, inden de med klostrene udbredelse spredte sig til andre Italienske regioner.

Fra et lavere beliggende plot med yngre vinstokke i Valle del Rabbi hentes frugten til "Il Sangiovese Predappio".

Strukturen og viskositeten er lettere end "Godenza", men nerven er den samme med lettere rubinrød og transparent, vægtløs frugt i burgundisk stil, igen med saftig frugt, knitrende og en smule saltet syre, som bider lidt i kinderne, men på en rar måde og perfekt til tomatbaserede retter.

Paula Piscopo, Filippo Gimelli, Marco Cirese og vinmager Franco Bordini´s filosofi er den modsatte af de fleste andres: her koncentreres ikke, her macereres i lang tid, her bruges kun stål og Sangiovese fra gamle og i dette tilfælde yngre stokke, som i denne saftige madskubber sender en kærlig hilsen til de konservative fætre fra (Rosso di) Montalcino, Chiantigiano og slank Nebbiolo; saftigt, rubinrødt og med smil på læben.

Il Sangiovese - er som sin bror "Godenza" - blandt de hurtigste flasker, jeg nogensinde har drukket. Det ene glas kalder på det næste.

Il Sangiovese er territorial identitet og integritet, spændstig og let at drikke, let at nyde.

Årgang 2018: 3 glas Gambero Rosso.

Årgang 2016: 3 glas Gambero Rosso "Top Italian Wine" 2018 & "Oscar Bere Bene" 2018

"Without doubt one of Romagna´s most brilliant wineries, a producer capable of an extremely precise and contemporary agricultural, enological and stylistic program.."

" Il Sangiovese 2016 is a delight and without doubt one of the top tastes in this edition of the guide"...(!!)

Årgang 2014: 3 glas Gambero Rosso

Årgang 2015: "Oscar Bere Bene" & 9/10 punti Marco Tonelli for "GardiniNotes, the Wine Killers".

"Zom" Douro DOC Reserva 2015

Zom er en vingård helt i nord tæt på den spanske grænse. Ejerne er Van Zeller som står bag de kendte portvinsbrands Palmer og Maynards m.fl.

Druerne brugt i vinen er klassiske portugisiske druer bestående af Touriga Nacional, Touriga Franca og toppet med druer fra nogle af de meget gamle vinstokke der står plantet med forskellige druesorter blandet sammen.

Vinen lagres på franske egefade i 15 måne-der inden tapning og denne årgang 2015 fremstår nu med en mørk rubin farve. Noter af moden solbær der er i fuld harmoni med fadet og med krydrede nuancer i finalen. Vinen er uhyre fyldig og fremstår med god fast syre der er flot balanceret med frugten.

En vin der egner sig bedst til hovedretter af rødt kød eller vildt kød.

Vinen er lillebror til den berømte Zom grande reserva som netop i 2018 er blevet kåret til Douros bedste rødvin.

 

Ruelas Reserva - red blend Vinho Regional Lisboa

Ruelas Reserva 2018 - er en herlig portugisisk blend fra Quinta do Gradil, et historisk gods med rødderne dybt forankret i den portugisiske vinhistorie og i midten af 1700-tallet ejet af Marqués de Pombal, Portugals enerådende statsmand med ansvaret for genopbygningen af Lissabon efter jordskælvet i 1755 og ikke mindst demarkeringen af Douro og igangsætter af portvinseventyret.

Ruelas er en rødvin, fremstillet som en blend af druerne Touriga Nacional, Tinta Roriz og Syrah, dyrket omkring Cadaval, cirka midtvejs mellem Atlanterhavet og Montejunto, hvor det atlantiske klima holder temperaturerne i skak i de hedeste sommermåneder og forlænger vækstsæsonen med bedre fenolisk modning af druerne.

Her anvendes traditionel høst af druerne ved håndkraft og efterfølgende vinifikation under ledelse af en af Lisboa-regionens kendte winemakers, Antonio Ventura (bla. Vidigal m.fl) med 3-4 mdrs lagring på fade og efterfølgende sammenstikning.

En relativ mørk og kraftig rødvin med masser af sorte bær og stenfrugt i duften og med mørk varmt peberkrydderi, velstruktureret og med bløde modne tanniner og et touch fad i afslutningen. Flot repræsentant for regionens bedste mellemklassevine, der giver masser af value for the buck!

"Best Buy", Wine Enthusiast (2016) & 3,7 Points på Vivino.

 

Palmer White Colheita 2007 -

Palmer White 2007 Colheita - Single Harvest Port- er nænsomt lagret mere end 10 år på ganske små egetræsfade. Vinen er fra ét enkelt høstår og fremstår derfor med netop dette høstårs særkende i flasken.

Mosten fra de grønne druer har gennem disse år gennemgået en oxidativ fadlagring, som har intensiveret nuancerne i vinen og givet den en majestætisk gylden farve.

Smagen er sød - og ikke for sød. Den har komplekse noter af tørrede frugter, hvor især abrikos står stærkest. Den er fed og lækker i munden og pirrer ganen efter mere.

Man fornemmer endvidere, at sarte toner af asiatiske krydderier kommer frem i finalen.

En absolut dejlig repræsentant for de lagrede hvide portvine, som netop nu stormer frem på verdensmarkedet.

Druernes identitet er i lighed med andre field-blends forbundet med en vis usikkerhed, men har afsæt i en lille håndfuld af de kendte Douro-druer, Malvasia, Côdega, Arinto m. fl. og vinen er sourcet fra Van Zeller-familiens mange kontakter i Douro og har siden "travet" gennem fade i den højeste og varmeste del af lodgen i Vila Nova de Gaia inden den blev tappet i april 2018.

91 points Vinhulen 09-2018

90 Points "Godt Køb" - Din Vinguide, november 2018

 

Single Harvest Tawny

De fadlagrede portvines svar på en vintage.

Colheita 2004 er overstrålende lækker. Dens ældede farve understøtter for alvor den power, du oplever når vinen folder sig ud af glasset.

Kældermesteren har virkelig tryllet med denne vin. Fylder munden fuldstændigt ud med de lækre ældede nuancer af træ, abrikos og appelsinskal. Uhyre potent og alligevel så velkomponeret at det næsten gør ondt. En stor oplevelse til langt de fleste desserter.

Vinhulen giver 92 points og skriver:

Orangebrun. Duften udmærker sig ved at være særdeles frugtet med frisk abrikos med noter af røg, træ, nødder, let parfume og brun farin. Utroligt frugtviril. Smagen er blød og rund med træ/røg, frisk abrikos, hasselnød og store fedme, hvor det røgede går igen helt ud i spids. Harmonisk og tæt vin med lette bitternoter og fokus på det friske. At denne Colheita er fra 2004 er overraskende, da abrikos fortsat er helt frisk og vinen ikke giver udtryk for alder af betydning. Solid, lang smag.

Kanonvin til spotpris – fremragende til prisen.

90 Points "Godt Køb", Din Vinguide, november 2018