Bourgogne
smagning
v/ Torben Bruun - Bichel vine
Torsdag den 8. oktober 2020 kl. 19.00
Medborgerhuset, Herningvej 7A
Pris for denne
aften:
Medlemmer kr.
300,00 Gæster kr. 400,00
Se billeder fra aftenen
Bourgogne
Forord fra Torben
Bruun
Bourgogne –
alene ordet får det til at krible
hos vin-entusiaster.
Denne smalle
skråning kaldet Côte d`Or (den gyldne skråning), som vi finder
mellem Marsannay i nord og Santenay i syd laver nogle af verdens
bedste vine. Og dyreste !!
Vine som kun de
færreste har råd til at købe og – i takt med øget global
velstand, kun bliver dyrere og dyrere. Desværre – for mange vine
bliver aldrig drukket. Det er investering – og mange bliver
drukket af nyrige russere og kinesere, som ikke sætter pris på
vinen, men alene bruger den som bevis på deres økonomiske
kapacitet.
Vi skal ca. 2.400
år tilbage. Her startede kelterne vindyrkningen i området. Da
romerne ca. 400 år senere kommer til området på deres vej til
krig mod gallerne videreudvikler de vindyrkningen.
Men vi skal frem
til år 630 hvor hertugen af Nedre Burgund skænker klosteret i
Béze en stribe vinmarker. Bl.a. den mark vi i dag kender under
navnet Gevrey-Chambertin Grand Cru Clos de Béze.
Og netop munkene
har om nogen op gennem middelalderen minutiøst – bogstavelig
talt, vendt hver en sten på skråningen og inddelt den i små
marker, som er kranset ind i små stengærder.
Munkene satte
vinproduktionen i system og have gode muligheder for at vinificere
mosten i de kølige klosterkælder.
Og det er netop det arbejde
franskmændene i dag kalder terroir – dette lille specifikke
geografiske område, helt unik p.g.a. nedbør, vind, solskinstimer
og ikke mindst undergrund giver druerne og dermed vinen netop den
personlighed, som er kendetegnet for området.
Er det så
fantastisk vin?
Ja for pokker!!
Ikke tyk
solbær-marmelade som vi kender det fra australsk syrah, men let,
delikat og finesserig.
Vin man lige skal
have ét glas mere af.
Vinbønderne i
Bourgogne kalder ikke sig selv for vin-producenter. De mener selv,
de blot formidler terroirén videre i druen/vinen.
Sandt? Måske –
det kan du selv afgøre.
Faktum er i hvert
fald, at vinbonden i kælderen sætter sit helt eget personlige
præg på vinen.
Og det giver jo en
livslang mulighed for at gå på opdagelse i et vin-område man
aldrig bliver færdig med.
Kludetæppet af
forskellige marker, flere hundrede gode producenter i kombination
med forskellige årgange.
Og rejsen – den starter i aften.
Chablis 1 Cru
Forets 2016, Louis Michel
100 % Chardonnay
fra Chablis 1. cu-mar-ken Forets (staves også sommetider Forest).
Vinificeret uden
tilsætning af gær og med så lidt indvirkning som muligt. Lagret
minimum 12 måneder. Ingen fad.
Forets ligger
på vestsiden af Serein-floden og har en rigtig fin jordbund og
eksponering, der giver meget mineralske og slanke vine. l
Kombinationen af det marginale klima og den kalkholdige jordbund
giver generelt vine med et ret højt syreniveau.
Det er vine, der
kan gemmes og som bliver mere interessante med tiden.
Vinen har en
flot duft af citron, grønne æbler og hvide blomster. Smagen er
utrolig præcis med høj syre balanceret af vinens intense
mineralitet. Kompleks og med lang eftersmag.
Chablis 1. cru bør tidligst
drikkes 4-5 år fra høståret. Udvikler en udpræget mineralitet,
der passer godt til smagen af særligt østers og mager fisk.
Vinen kan dog sagtens klare selv ret kraftige retter med fisk,
skaldyr og fjerkræ. |
|
Saint-Aubin 1. cru
En Remilly
2017,
Henri Prudhon
Lavet på 100 %
Chardonnay fra 1. cru marken "En Remilly" der ligger på
den østlige side af Saint Aubin grænsende op til
Puligny-Montrachet - faktisk ganske få meter fra Grand Cru
Chevalier-Montrachet.
Høstet i
hånden og lagret 9-12 måneder med bundfald på fade - heraf ca
25 % nye.
Meget klassisk
stil med aromaer af fersken, citron og eg - smagen er præcis med
en fin fedme balanceret af rank syre og flot mine-ralitet.
Hvid Bourgogne er velegnet til
klassiske retter med fisk og skaldyr - særligt retter, hvor smør
er involveret. Det kan være meuniere-stegte fisk, retter med
hollandaise eller beurre blanc eller retter serveret med brunet
smør. Passer også godt til fjerkræ - særligt en god kylling.
Klassisk, hvid Bourgogne er rigtig godt til modne komælksoste |
|
|
Chambolle-Musigny
Les Cras 2017, Patrice Rion
Ren Pinot Noir
fra 1. cru marken "Cras", som er en topmark på
Villages-niveau og giver vin med kvalitet som 1. cru.
"Cras"
har et stort indhold af kalksten i jordbunden og regnes for en af
de allerbedste 1. cru marker i Chambolle. Vinen har ligget ca. 18
mdr. på fad, hvoraf ca. 30 % er nye.
Herlig duft af
hindbær og jordbærmarmelade med et let jordet element - på en
god måde. Intens bærfrugt i smagen med god struktur. Lang
eftersmag.
Klassisk Bourgogne er alsidige
madvine. Går fint til lette retter med stegt fisk, lyst fjerkræ,
fuglevildt og kalvekød, svampe og kål fungerer rigtig som
tilbehør.
|
|
|
|
|
Cotes de Nuits-Villages 2014, Bachelet
100% Pinot Noir
fra landsbyen Brochon, som ligger som den nordlige nabo til
Gevrey-Chambertin.
Ligesom med alle
Bachelet’s marker, så er der tale om vinstokke på mere end 35
år. Det betyder utroligt lave udbytter og i det hele taget får
vinene en behandling af usædvanlig seriøs karakter - specielt
den ydmyge appelation taget i betragtning.
Vinene minder meget om domainets
vine fra Gevrey, hvor der søges at lave holdbare vine med balance
og transparens frem for alt. Kan man holde fingrene fra denne vin
i 10 år, så bliver man virkelig belønnet.
|
|
Gevrey-Chambertin Vielles Vignes 2017,
Rossignol-Trapet
Ren Pinot Noir
fra tre plots på i alt fire ha i Gevrey-Chambertin dyrket
biodynamisk. Vinificeret uden tilsætning af gær og med 35-40 %
hele klaser. Lagret på små fade, hvoraf ca 10 % er nye, i et
års tid.
Den har en meget
flot kombination af Gevrey’s maskuline struktur og en saftig,
elegant frugt. Letkrydret med aromaer af røde bær. Fine tanniner
og god friskhed.
Klassisk Bourgogne er alsidige
madvine. Går fint til lette retter med stegt fisk, lyst fjerkræ,
fuglevildt og kalvekød, svampe og kål fungerer rigtig som
tilbehør.
|
|
Beaune 1.cru Teurons 2007, Rossignol-Trapet
Da vi startede
importen af Rossignol-Trapet blev vi tilbudt at købe et parti af
denne perfekt modne vin. Det er yderst sjældent at få mulighed
for at købe så vellagret vin, der kun er blevet flyttet én gang
- fra Gevrey til Hjortshøj, og så oven i købet til en meget
fordelagtig pris.
Lavet på 100 %
Pinot Noir fra 1. cru marken les Teurons. Marken udgør i alt 21
ha og Rossignol-Trapets andel godt 1 ha. Der dyrkes biodynamisk.
Lagret på ca 10 % nye fade - resten brugte.
Moden Bourgogne kalder på
vildt, modnet kød og svampe. Skulle man være så heldig at kunne
skaffe nogle trøfler, så høvl dem over en due eller Gothenborg
kylling.
|
|
|