Til forsiden  
 

Rheingau Tyskland

Torsdag den 5. september kl. 19.30
Medborgerhuset, Herningvej 7 A

Rheingau ved 


Se et par billeder fra aftenen
 

Om Vin og Gavehuset:

Siden 1950erne er der på adressen Strøget 8 (tidligere Bredgade) handlet med vine, tobak og spiritus, først var det købmand Mortensen, efterfulgt af Peter "Vin" Hansen med "Vinstokken", og siden 2010 med Hartmut Wehmeier Hansens "Vin og Gavehuset".

Kompetence, god service, en hyggelig atmosfære og et meget varieret udbud af forskellige varer: det er det vi står for. Hos os er der ingen massevarer, men produkter fra nøje udvalgte producenter. Et stort udvalg af vine, spiritus, øl, chokolade, olier, krydderier, pesto, te, kaffe og meget mere gør at vi kan opfylde mange behov, både til egen husholdning og som gave.

Vi er kendt for flotte, individuelle gavekurve og pakker, hvor den rigtige sammensætning af farver og produkter er en vigtig detalje.

Det ligger os på hjertet at du er tryg ved det du køber. Derfor har vi indrettet et smagebord med ca. 100 smagsprøver, og vi er aldrig bange for at åbne en ny flaske, hvis den ikke er repræsenteret på bordet.

 

Rheingau

Rheingau er et af de mindste af de 13 klassiske, tyske vinområder, beliggende mellem Hochheim ved Main og Lorch ved Rhinen. Hele distriktet er en lang bjergskråning, beskyttet af de tætte Taunus bjerge mod nord og begunstiget af Rhinens reflekterende stråler mod syd.

Det er her nogle af Tysklands mest aristokratiske vine vokser og nogle af de mest legendariske vinejendomme som Eberbach og Schloss Johannisberg ligger. På sidstnævnte slot lavede munkene verdens første, ædle vin i 1775. Det var Rheingau’erne, der først opdagede og forstod betydningen af Botrytis Cinerea (den ædle råddenskab) og "opdagede" Spätlesen. Udtrykket "Kabinett" menes også at stamme fra Rheingau. Det skulle betegne vine af særlig udsøgt kvalitet, nemlig den, som blev opbevaret i kabinettet.

Det er i dette gunstige klima og den gode jord, at Rieslingdruen udvikler sig til noget nær det perfekte. Ædle, elegante vine med en udsøgt raffineret, let krydret bouquet, en frugtagtig syre og en lang elegant eftersmag.

Rødvinene er fyldige og karakteristiske. De fremstilles hovedsaligt af Spätburgunder, der vokser på de stejle skråninger omkring Assmannshausen.

Druesorter: (hvid 84.4% · rød 15.6%) (2003): Riesling (78.2%), Spätburgunder (12.7%), Müller-Thurgau (1.9%) samt Ehrenfelser, Kerner og Weissburgunder.

Weingut Altenkirch

Franziska Breuer-Hadwiger ejer og driver vingården, hun har investeret betydeligt overalt på vingården, - og Altenkirch har gennemgået en revolutionerende udvikling.

Jasper Bruysten er ønolog og winemaker hos Weingut Altenkirch. Med undtagelse af "Alte Rebe Bodental-Steinberg" er alle Riesling’erne vinificeret på stål. Alt høstes manuelt!

Han rammer lige præcist en Riesling-stil med renhed, præcision, blomst, sprødhed i syren, balance og mineralitet – som giver en umættelig lyst til lige at nappe en mundfuld mere.

Og så demonstrerer Jasper, at tyskerne for alvor er kommet efter kunsten at vinificere Pinot-Noir, - altså Spätburgunder!

Vi smagte :

     Spätburgunder Rosé

     Cuveé Boogie

     Riesling Grauschiefer

     Riesling - Lorcher Pfaffenwies - 1. lage

     Spätburgunder - Rotschifer - Trocken

     Spätburgunder - Lorcher Pfaffenwies - 1. Lage.

     Kapellenberg Spätlese Riesling

 

Spätburgunder Rosé

Weingut Altenkirch, Spätburgunder Rosé er frembragt på Spätburgunder-druer der er dyrket på de stejle vinmarker i Lorcher Kapellenberg. Alle druerne håndhøstes.

Vinen har en smuk lys pink farve og i duften mødes man med en ren cocktail af røde frugter, kirsebær og hindbær. Mineraliteten man fornemmer, kommer fra skiferindholdet i jordbunden. Samspillet mellem det søde, syren og smagen af kirsebær og jordbær resulterer i en enestående frisk og frugtrig vin.

Anbefales til lyst fjerkræ, Vegetariske retter, Skaldyr, Mager fisk, Aperitif.

 

Cuveé Boogie

Boogie er sammensat af 35% Weissburgunder (Pinot Blanc), 25% Riesling, 25% Sauvignon Blanc og 15% Scheurebe som hentes på forskellige parceller på ejendommen.

Sammensætningen varierer fra årgang til årgang. Både gæringen og modningen foregår i temperaturregulerede rustfrie ståltanke for at prioritere aroma, frugt og renhed.

Navnet "Boogie" udtrykker fint det, man gerne vil ramme med vinen: En ren dans af aromaer og smagsindtryk! Kølig stil, med lækker friskhed og bid, mineralitet og aroma. Det er en meget appetitgivende og harmonisk vin, med touch af hvide, vilde blomster, citrusfrugter og krydderurter. Scheurebes meget aromatiske stil kommer fint igennem.

Anbefales til lyst fjerkræ, Vegetariske retter, Skaldyr, Mager fisk, Nordisk køkken.

 

Riesling Grauschiefer

Med Riesling "Grauschiefer" forsøger Jasper Bruysten at ramme den "ægte" karakter, som jordbund med grå skiffer giver vinene. Druerne hentes derfor i Lorch, på parceller hvor denne type jordbund dominerer, og på vinstokke som er ældre end dem man bruger til "Steillage". Høsten foregår også lidt senere, for at give vinen mere intensitet og kompleksitet – og det kan smages!

Både gæringen og modningen foregår i temperaturregulerede rustfrie ståltanke - for at prioritere harmonien mellem frugtsødmen og sprødheden.

Vinen har stor koncentration og kompleksitet, men samtidigt afslører den store finesse og elegance – fra duften til eftersmagen. Den er dyb, med god mineralitet og giver utrolig meget fra sig: Toner af ferskner, eksotiske frugter (kiwi), lime og til sidst meget delikate, en smule saltede nuancer.

Anbefales til Lyst fjerkræ, Skaldyr, Mager fisk, Nordisk køkken, Aperitif, Østers.

 

Riesling - Lorcher Pfaffenwies - 1. lage

Erstes Gewächs-vinmarken Pfaffenwies blev allerede fremhævet som en af de bedste marker i området i 1211 og 1235. Undergrunden består især af Taunus kvarts men også kalk og rød skiffer, en sammensætning som giver vinene god mineralitet, fylde og race. Vinstokkene er ca. 60 år gamle og giver et maks. udbytte på 35 hl./ha. Både gæringen og modningen foregår i temperaturregulerede rustfrie ståltanke - for at prioritere harmonien mellem frugtsødmen og sprødheden.

Først er Pfaffenwies er en smule lukket i duften, men den udvikler hurtigt store kompleksitet og fylde, med nuancer af hyldeblomst, tjørneblomst og brombærbusk (blade). I smagen er den ekstremt fyldig og mineralsk samtidig, i en stil som minder om Puligny-Montrachet! En vin med race.

Anbefales til Lyst fjerkræ, Vegetariske retter, Skaldyr, Mager fisk, Nordisk køkken.

 

Spätburgunder - Rotschifer - Trocken

Hos Altenkirch dyrker man Spätburgunder (Pinot Noir) på to vinmarker: Lorch Pfaffenwies og Lorch Kapellenberg. Druerne til "Rotschiefer" hentes hovedsageligt i Pfaffenwies, hvor en ret særpræget rød skiffer i undergrunden er perfekt til Pinot Noir – og i øvrigt giver vinen dens navn.

Efter en klassisk rødvinsgæring på tank bliver vinen modnet i nogle måneder på 80% franske og 20% amerikanske træfade (225 l. og 500 l., hvoraf de ca. 25% er nye).

Vinen har en flot, blank, mørk rubinrød farve. Duften er umiddelbar og frugtrig med toner af kirsebær, hindbær, solbærblade og en smule vanilje. Smagen er dyb, med god velour og en god mineralitet til sidst. Man fornemmer god tannin i eftersmagen.

Anbefales til Lyst fjerkræ, Vegetariske retter, Kalv, Gris.

 

Spätburgunder - Lorcher Pfaffenwies - 1. Lage.

Hos Altenkirch dyrker man Späburgunder (Pinot Noir) på to vinmarker: Lorch Pfaffenwies og Lorch Kapellenberg. 

Øvrig beskrivelse mangler.

 

 

Kapellenberg Spätlese Riesling

Det forholdsvise høje syreindhold i Rieslingdruen har dannet det perfekte grundlag for vine med relativt højt restsukker. Hvor andre vine med højt restsukker let kan virke overvejende søde, har denne Riesling med sin fine balance mellem syren og restsukkeret en behagelig, kraftig smag.

Aromaen fra de fuldmodne druer minder lidt om eksotiske frugter, fersken og rabarber. Vinen egner sig fint til desserter og som kontrast til milde blåskimmeloste.

Det høje sukker og syre-indhold gør vinen egnet til lagring i mindst 10 år.

Alkoholprocent: 8,7% , syreindhold: 9,1 g/l og restsukker 66,7 g/l.