Rheingau
Tyskland
Torsdag den 5. september
kl. 19.30
Medborgerhuset, Herningvej 7 A
Rheingau v ed
Se et par billeder fra aftenen
Om Vin og Gavehuset:
Siden 1950erne er
der på adressen Strøget 8 (tidligere Bredgade) handlet med vine, tobak og
spiritus, først var det købmand Mortensen, efterfulgt af Peter
"Vin" Hansen med "Vinstokken", og siden 2010 med Hartmut
Wehmeier Hansens "Vin og Gavehuset".
Kompetence, god
service, en hyggelig atmosfære og et meget varieret udbud af forskellige
varer: det er det vi står for. Hos os er der ingen massevarer, men produkter
fra nøje udvalgte producenter. Et stort udvalg af vine, spiritus, øl,
chokolade, olier, krydderier, pesto, te, kaffe og meget mere gør at vi kan
opfylde mange behov, både til egen husholdning og som gave.
Vi er kendt for
flotte, individuelle gavekurve og pakker, hvor den rigtige sammensætning af
farver og produkter er en vigtig detalje.
Det ligger os på hjertet at du er
tryg ved det du køber. Derfor har vi indrettet et smagebord med ca. 100
smagsprøver, og vi er aldrig bange for at åbne en ny flaske, hvis den ikke er
repræsenteret på bordet.
Rheingau
Rheingau er et af de mindste af de 13 klassiske, tyske
vinområder, beliggende mellem Hochheim ved Main og Lorch ved Rhinen. Hele
distriktet er en lang bjergskråning, beskyttet af de tætte Taunus bjerge mod
nord og begunstiget af Rhinens reflekterende stråler mod syd.
Det er her nogle af Tysklands mest aristokratiske vine
vokser og nogle af de mest legendariske vinejendomme som Eberbach og Schloss
Johannisberg ligger. På sidstnævnte slot lavede munkene verdens første,
ædle vin i 1775. Det var Rheingau’erne, der først opdagede og forstod
betydningen af Botrytis Cinerea (den
ædle råddenskab) og "opdagede" Spätlesen.
Udtrykket "Kabinett"
menes også at stamme fra Rheingau. Det skulle betegne vine af særlig udsøgt
kvalitet, nemlig den, som blev opbevaret i kabinettet.
Det er i dette gunstige klima og den gode jord, at
Rieslingdruen udvikler sig til noget nær det perfekte. Ædle, elegante vine
med en udsøgt raffineret, let krydret bouquet, en frugtagtig syre og en lang
elegant eftersmag.
Rødvinene er fyldige og karakteristiske. De fremstilles
hovedsaligt af Spätburgunder, der vokser på de stejle skråninger omkring
Assmannshausen.
Druesorter: (hvid
84.4% · rød 15.6%) (2003): Riesling (78.2%), Spätburgunder (12.7%),
Müller-Thurgau (1.9%) samt Ehrenfelser, Kerner og Weissburgunder.
Weingut Altenkirch
Franziska Breuer-Hadwiger ejer og driver vingården, hun har
investeret betydeligt overalt på vingården, - og Altenkirch har gennemgået
en revolutionerende udvikling.
Jasper Bruysten er ønolog og winemaker hos Weingut
Altenkirch. Med undtagelse af "Alte Rebe Bodental-Steinberg" er alle
Riesling’erne vinificeret på stål. Alt
høstes manuelt!
Han rammer lige præcist en Riesling-stil med renhed,
præcision, blomst, sprødhed i syren, balance og mineralitet – som giver en
umættelig lyst til lige at nappe en mundfuld mere.
Og så demonstrerer Jasper, at tyskerne for alvor er kommet
efter kunsten at vinificere Pinot-Noir, - altså Spätburgunder!
Vi smag te
på:
Spätburgunder Rosé
Cuveé
Boogie
Riesling Grauschiefer
Riesling - Lorcher Pfaffenwies - 1. lage
Spätburgunder - Rotschifer - Trocken
Spätburgunder - Lorcher Pfaffenwies - 1. Lage.
Kapellenberg Spätlese Riesling
Spätburgunder Rosé
Weingut Altenkirch, Spätburgunder Rosé er frembragt
på Spätburgunder-druer der er dyrket på de stejle vinmarker i Lorcher
Kapellenberg. Alle druerne håndhøstes.
Vinen har en smuk lys pink farve og i duften mødes man
med en ren cocktail af røde frugter, kirsebær og hindbær. Mineraliteten
man fornemmer, kommer fra skiferindholdet i jordbunden. Samspillet mellem
det søde, syren og smagen af kirsebær og jordbær resulterer i en
enestående frisk og frugtrig vin.
Anbefales til lyst fjerkræ, Vegetariske retter, Skaldyr, Mager
fisk, Aperitif.
|
|
Cuveé Boogie
Boogie er sammensat af 35% Weissburgunder (Pinot
Blanc), 25% Riesling, 25% Sauvignon Blanc og 15% Scheurebe som hentes på
forskellige parceller på ejendommen.
Sammensætningen varierer fra årgang til årgang.
Både gæringen og modningen foregår i temperaturregulerede rustfrie
ståltanke for at prioritere aroma, frugt og renhed.
Navnet "Boogie" udtrykker fint det, man
gerne vil ramme med vinen: En ren dans af aromaer og smagsindtryk! Kølig
stil, med lækker friskhed og bid, mineralitet og aroma. Det er en meget
appetitgivende og harmonisk vin, med touch af hvide, vilde blomster,
citrusfrugter og krydderurter. Scheurebes meget aromatiske stil kommer fint
igennem.
Anbefales til lyst fjerkræ, Vegetariske retter, Skaldyr, Ma ger
fisk, Nordisk køkken.
|
|
Riesling Grauschiefer
Med Riesling "Grauschiefer" forsøger Jasper
Bruysten at ramme den "ægte"
karakter,
som jordbund med grå skiffer giver vinene. Druerne hentes derfor i Lorch, på
parceller hvor denne type jordbund dominerer, og på vinstokke som er ældre
end dem man bruger til "Steillage". Høsten foregår også lidt
senere, for at give vinen mere intensitet og kompleksitet – og det kan
smages!
Både gæringen og modningen foregår i temperaturregulerede
rustfrie ståltanke - for at prioritere harmonien mellem frugtsødmen og
sprødheden.
Vinen har stor koncentration og kompleksitet, men samtidigt afslører
den store finesse og elegance – fra
duften til eftersmagen. Den er dyb, med god mineralitet og giver utrolig meget
fra sig: Toner af ferskner, eksotiske frugter (kiwi), lime og til sidst meget
delikate, en smule saltede nuancer.
Anbefales til Lyst fjerkræ, Skaldyr, Mager
fisk, Nordisk køkken, Aperitif, Østers.
|
|
Riesling - Lorcher Pfaffenwies - 1. lage
Erstes Gewächs-vinmarken Pfaffenwies blev allerede
fremhævet som en af de bedste marker i området i 1211 og 1235.
Undergrunden består især af Taunus kvarts men også kalk og rød
skiffer, en sammensætning som giver vinene god mineralitet, fylde og
race. Vinstokkene er ca. 60 år gamle og giver et maks. udbytte på 35
hl./ha. Både gæringen og modningen foregår i temperaturregulerede
rustfrie ståltanke - for at prioritere harmonien mellem frugtsødmen og
sprødheden.
Først er Pfaffenwies er en smule lukket i duften, men
den udvikler hurtigt store kompleksitet og fylde, med nuancer af
hyldeblomst,
tjørneblomst og brombærbusk (blade). I smagen er den ekstremt fyldig og
mineralsk samtidig, i en stil som minder om Puligny-Montrachet! En vin med
race.
Anbefales til Lyst fjerkræ, Vegetariske retter, Skaldyr, Mager
fisk, Nordisk køkken.
|
|
Spätburgunder -
Rotschifer - Trocken
Hos Altenkirch dyrker man Spätbur gunder
(Pinot Noir) på to vinmarker: Lorch
Pfaffenwies og Lorch Kapellenberg. Druerne til "Rotschiefer"
hentes
hovedsageligt
i Pfaffenwies, hvor en ret særpræget rød skiffer i undergrunden
er perfekt til Pinot Noir – og i øvrigt
giver vinen dens navn.
Efter en klassisk rødvinsgæring på tank bliver vinen
modnet i nogle måneder på 80% franske og 20% amerikanske træfade (225 l. og
500 l., hvoraf de ca. 25% er nye).
Vinen har en flot, blank, mørk
rubinrød farve. Duften er umiddelbar og frugtrig med toner af kirsebær,
hindbær, solbærblade og en smule vanilje. Smagen er dyb, med god velour
og en god mineralitet til sidst. Man fornemmer god tannin i eftersmagen.
Anbefales til Lyst fjerkræ, Vegetariske retter, Kalv, Gris.
|
|
Spätburgunder - Lorcher
Pfaffenwies - 1. Lage.
Hos Altenkirch dyrker man Späbur gunder
(Pinot Noir) på to vinmarker: Lorch
Pfaffenwies og Lorch Kapellenberg.
Øvrig
beskrivelse mangler.
|
|
Kapellenberg Spätlese
Riesling
Det forholdsvise høje syreindhold i Rieslingdruen har
dannet det perfekte grundlag for vine med relativt højt restsukker. Hvor
andre vine med højt restsukker let kan virke overvejende søde,
har denne Riesling med sin fine balance
mellem syren og restsukkeret en behagelig, kraftig smag.
Aromaen fra de fuldmodne druer minder lidt om eksotiske
frugter, fer sken
og rabarber. Vinen egner sig fint til
desserter og som kontrast til milde blåskimmeloste.
Det høje sukker og syre-indhold gør vinen egnet til
lagring i mindst 10 år.
Alkoholprocent: 8,7% , syreindhold: 9,1 g/l og restsukker 66,7 g/l.
|
|
|