Julesmagning
med
torsdag den 21. november 2019
I Vestjysk Bank’s kantine
Pris for denne aften: Medlemmer kr. 250,00 Gæster
kr. 350,00
LIBER VIN (Liber
er navnet på den italienske vingud) er etableret 2004. Firmaet leverer
vin til erhvervslivet, men har også et betragteligt salg til private.
Desuden specialiserer LIBER VIN sig i kundetilpassede vinsmagninger –
ikke kun på domicilet i Sønderbæk mellem Randers og Viborg – men i
særdeleshed også ud af huset, på det sted kunden befinder sig.
LIBER VIN ejes af Lene
Stentoft, hvis store interesse for vin og personlige relationer til
vinleverandører rundt om i verden, sikrer en altid præsentabel kvalitet
- uanset prisniveau. Lene er en kompetent formidler af vin-viden og
engagerer personale, såvel som kunder dybt ind i vinens verden.
Se et par billeder fra aftenen
VINBESKRIVELSER
Kruberg Chardonnay, Spanien
Mousserende
vin med en dejlig sødme
Producent:
Bodega Soledad, La Mancha.
Årgang: 2018
Druer:
Chardonnay
Alkohol: 10%
Udseende:
Gylden farve og masser af små bobler
Duft:
Tropiske frugter og krydderier
Smag: Meget
blød med en lækker finish
Serveringstemperatur:
4-6 ºC
La Mancha
ligger på den spanske høj-slette, syd for Madrid.
Bodega
Soledad ligger i Fuente de Pedro Naharro i provinsen Cuenca.
Det er et
kooperativ som blev grundlagt i 1958 af 59 vinproducenter. I dag producerer
Bodega Soledad vin for 426 vinbønder, og den årlige produktion er på knap
3.000.000 liter vin. 80% af vinplanterne er hvide druer, som traditionelt
har været mest anvendt, mens de sidste 20% er Cencibel, Garnacha og
Cabernet Sauvignon.
Kruberg er en
mousserende vin lavet på 100% Chardonnay. Vinen er lavet af det første
pres af druerne, som giver en meget frugtig vin. Den har ikke været på
fad.
Kruberg
Blanco har nogle små og meget fine bobler. Den dufter rigtigt dejligt –
lidt i den søde ende med toner af æbler og vanilje. Den er utroligt
behagelig i munden. Boblerne er bløde og Kruberg smager på præcis samme
måde som den dufter.
|
|
Elk Grove Chardonnay, Californien
Tør hvidvin med masser af
smag
Producent: Peltier,
Californien
Årgang: 2017
Druer: Chardonnay
Alkohol: 13,5%
Udseende: Smuk laksefarve
Duft: Frisk og sprød med
toner af hvid peber
Smag: Vinøs, modne druer,
stikkelsbær og hvide asparges
Serveringstemperatur: 8-10
ºC
Peltier er en
lille producent der ligger i Lodi (toppen af Central Vallley), Californien.
Peltier
startede i 1985 hvor de udelukkende dyrkede druer som de solgte til
vinproducenter. I 2001 fik Peltier deres egen "custom crush facility"
og begyndte at lave vin for andre, og så i 2005 lavede de deres eget mærke
og begyndte at sælge deres egne vine! Produktionen er omkring 200.000
flasker/år.
Druerne der
er brugt til at lave Elk Grove Chardonnay (Elk Grove er et lille sted der
ligger lidt nord for Lodi) kommer primært fra Lodi, men det er tilladt at
supplere med druer fra andre områder i Californien.
Elk Grove Cardonnay har en
meget smuk farve der minder om laks. Vinen dufter både frisk og sprød med
toner af hvid peber – en duft der indfrier forventningerne fra etiketten
– oversøisk Chardonnay. |
|
Family Reserve Carmenere, Chile
Lækker rødvin der kan klare
mad med masser af substans
Producent: Bodega Tagua Tagua,
Chile
Årgang: 2017
Druer: Carmenere
Alkohol: 14%
Lagring: 16 måneder på nye
franske egetræsfade
Udseende: Smuk rubinrød
farve med brune toner
Duft: Røde bær, saft og
kraft
Smag:
Behagelig sødme og en pæn rygrad der gør at vinene kan klare de fleste
retter
Servering:
Dekanter vinen og drik den ved 18 ºC
Tagua Tagua ligger i Rapel Valley syd
for Santiago. Rapel Valley er en del af Central Valley. Tagua Tagua har 450
ha vinmar-ker, der er beplantet med forskellige druer, blandt andet Cabernet
Sauvignon og Carmenere. De har fået et helt nyt vineri og den årlige
produktion er 6.000.000 liter!
2017 Family Reserve Carmenere er lavet på 100%
Carmenere-druer og den har ligget på fad i 16 måneder. Vinen har en smuk
farve og en meget tiltalende duft med masser af kompleksitet. Der er toner
af chokolade, vanilje og rosiner. I munden har vinen en behagelig sødme,
men samtidig en pæn rygrad og mærkbare tanniner der gør at vinen kan
klare det meste mad.
|
|
Descomplicados Syrah, Chile
Elegant rødvin – en "duppe bag ørerne"-vin!!!!!!
Producent: Bodega Tagua Tagua, Chile
Årgang: 2017
Druer: Syrah
Alkohol: 14,5%
Lagring: 18 måneder på nye franske egetræsfade
Udseende: Smuk farve, men måske lidt lys af en
Syrah at være
Duft: Mynte, stald, kirsebær,
brombær, cigarkasse – der er bare så mange nuancer
Smag: Mørke bær, krydderier og
masser af elegance
Servering: Dekanter vinen og drik den ved 18 ºC
|
|
Black
Diamond, Petite Sirah, Californien
Blød, rund vin men med en god syre der
gør den egnet til mad
Producent: Peltier Winery, Californien
Årgang: 2015
Druer: Petite Sirah
Alkohol: 14,5%
Lagring: 12 måneder på egetræsfade
Udseende: Mørk, intens farve
Duft: Mørke bær med sødme
(boysenbær), toner af tjære og whisky-noter
Smag: Velsmagende, næsten kødfuld
karakter og tæt frugtighed af brombær
Serveringstemperatur: 18 ºC
Denne vin er lavet på Petite Sirah. Det er en drue
der en endnu mørkere i farven end Syrah og giver velsmagende vine med en
næsten kødfuld karakter og tæt frugtighed. Peltier har forstået at
håndtere den kraftige tannin godt, og derfor vil Black Diamond Petite
Sirah vinde ved lagring i nogle år, men allerede i dag smager den skønt!
|
|
Malus Danica, æble-isvin,
Danmark
Vinen balancerer perfekt æblernes
vid-
underlige aroma, sødme og syre
Producent: Cold Hand Winery, Danmark
Årgang: 2016
Æbler: Ingrid Marie, Filippa,
Elstar, Jonagold og Belle de Boskoop
Alkohol: 12%
Udseende: Smuk gylden farve
Duft: Honning, sød æblemos og
frisk æbleskræl vælter op af glasset
Smag: frisk og fyldig.
Serveringstemperatur: 10 ºC
Kryokoncentreret æblevin lavet på
danske æbler af sorterne Ingrid Marie, Filippa, Elstar, Jonagold og Belle
de Boskoop. Vores
flagskib og vinen, der startede vores Cold
Hand frugtvinseventyr.
Malus Danica balancerer perfekt
æblernes vidunderlige aroma, sødme og syre. Duften af honning, sød
æblemos og frisk æbleskræl vælter op af glasset, og smagen er frisk og
fyldig.
Anbefales til oste, desserter eller som en nydelse i
sig selv. Også rigtig god til fede retter som foie gras og rillette.
|
|
Prunus Nigra, kirsebær hedvin,
Danmark
Frisk og spændstig vin med en
saftig smag af kirsebærfrugt
Producent: Cold Hand Winery, Danmark
Årgang: 2017
Kirsebær: Danske stevnsbær
Alkohol: 19%
Udseende: Smuk gylden farve
Duft: Kirsebær og fyldte chokolader
Smag: Kirsebærfrugt og tanniner
afsluttet af en rig eftersmag
Serveringstemperatur: 10 ºC
Kirsebær hedvin lavet på danske
stevnsbær.
Vinen er frisk og spændstig med en
saftig smag af kirsebærfrugt og tanniner afsluttet af en rig eftersmag.
Duften er kraftig af krydret kirsebærsauce, kanel og nelliker.
Nyd den til bærdesserter, chokolade, oste og ikke
mindst til risalamanden. |
|
Ude på landet mellem Randers og Viborg,
omgivet af en æbleplantage og dansk idyl, der ligger frugtvineriet Cold Hand
Winery. Et sted, hvor sanserne åbnes, fortælleglæden blomstrer og hvor noget
af verdens bedste frugtvin produceres.
Det gærer og bobler. Både i vineriets
højloftede produktionshal, men også i vores hoveder og hjerter. At producere
nogle af verdens bedste frugtvine er en fantastisk fornøjelse og en evigt
udviklende proces, som overrasker os gang på gang. Men vi tror på, at det kan
lade sig gøre, for vi holder fingrene fra de frugter, som alligevel bliver til
bedre vine andre steder i verden. Til gengæld sætter vi alle sejl ind på de
danske frugter og bær, som netop bliver allerbedst lige her, hvor vi bor.
Sensommerdøgnets temperaturudsving giver den helt særlige nordiske
syreprofil, som er både ren, frisk, aromatisk
og guld værd.
Vores vineri er et arbejdende værksted, hvor vi
eksperimenterer på livet løs for at
finde præcis de toner og noter, som får
os tættere på verdens bedste frugtvin. Vin på æbler, pærer, kirsebær,
solbær, ribs, rabarber, kvæder, blommer og brombær.
At få naturens egen avl gjort til vine
og likører i verdensklasse gør os glade, stolte og ydmyge på samme tid. Vi
går langt og bliver hurtigt meget nørdede i jagten på det bedste produkt.
Æbler er nemlig ikke bare æbler, og kirsebær er ikke bare kirsebær. Vi
kender sorterne som vores egne børn, og arbejdet for at
nå den rette syre-/sødmebalance nærmer
sig et sandt detektivarbejde, hvor vi optimerer høsten og er yderst
omhyggelige med forarbejdningen.
Vores frugtvinseventyr bygger på jordbundenhed,
nysgerrighed og en lyst til at dele den gode fortælling. Årligt byder vi
tusindvis af oplevelseslystne besøgende inden for på vores vineri. Med åbne
arme, velsmurt snakketøj og smittende begejstring viser vi gæster rundt
blandt duftende tanke og flotte egefade,
inden vi giver dem en smagsoplevelse for livet. Vi håber du vil lægge os et
besøg.
Jens Skovgaard &
Flemming Villebro
En helt ny måde at nyde dansk frugt på
Det var kærligheden til de syrlige dan ske
æbler, der tilbage i 2010 fik Jens Skovgaard til at drømme om æblevin. Ikke
cider, ikke "apfelwein" – men et nyt,
eksklusivt og mere vinøst udtryk.
Nemlig dansk, kryokoncentreret æblevin.
Drømmen tog fart ved lidt af et tilfælde, da en stor dunk med frossen
æblemost lækkede i fryseren. En tyk og sukkerholdig
"æblesirup" satte gang i en række
eksperimenter, og sidenhen allierede Jens sig med frugtavleren Flemming.
Grundsubstansen i alle vineriets æble-,
pære-, og kvædevine er en metode, som i dén grad giver kolde hænder;
kryokoncentration. Straks efter høst presses frugterne, og mosten fryses.
Mosten optøs efterfølgende udendørs ved minusgrader, hvor frosten binder
vandet i mosten, mens sukker, syre, aroma og farve drypper af som tyk rå
sirup.
De gyldne dråber laves efterfølgende
til dansk frugtvin med en helt særlig nordisk
syreprofil og aroma. Frisk, frugtig og
ren.
Med tiden er der kommet flere
eksklusive frugtvine
til sortimentet; kirsebærvin, boblende rabarber, boblende ribs og andre vine
lavet på nøje udvalgte frugter og bær. Vinene har høstet priser og
anerkendelse vidt og bredt, og de serveres på nogen af de bedste
gourmetrestauranter i Danmark og i udlandet.
|