Til forsiden  
 

Julesmagning med

torsdag den 21. november 2019

I Vestjysk Bank’s kantine

Pris for denne aften: Medlemmer kr. 250,00 Gæster kr. 350,00

LIBER VIN (Liber er navnet på den italienske vingud) er etableret 2004. Firmaet leverer vin til erhvervslivet, men har også et betragteligt salg til private. Desuden specialiserer LIBER VIN sig i kundetilpassede vinsmagninger – ikke kun på domicilet i Sønderbæk mellem Randers og Viborg – men i særdeleshed også ud af huset, på det sted kunden befinder sig.

LIBER VIN ejes af Lene Stentoft, hvis store interesse for vin og personlige relationer til vinleverandører rundt om i verden, sikrer en altid præsentabel kvalitet - uanset prisniveau. Lene er en kompetent formidler af vin-viden og engagerer personale, såvel som kunder dybt ind i vinens verden.


Se et par billeder fra aftenen

VINBESKRIVELSER

Kruberg Chardonnay, Spanien

Mousserende vin med en dejlig sødme

Producent: Bodega Soledad, La Mancha.

Årgang: 2018

Druer: Chardonnay

Alkohol: 10%

Udseende: Gylden farve og masser af små bobler

Duft: Tropiske frugter og krydderier

Smag: Meget blød med en lækker finish

Serveringstemperatur: 4-6 ºC

La Mancha ligger på den spanske høj-slette, syd for Madrid.

Bodega Soledad ligger i Fuente de Pedro Naharro i provinsen Cuenca.

Det er et kooperativ som blev grundlagt i 1958 af 59 vinproducenter. I dag producerer Bodega Soledad vin for 426 vinbønder, og den årlige produktion er på knap 3.000.000 liter vin. 80% af vinplanterne er hvide druer, som traditionelt har været mest anvendt, mens de sidste 20% er Cencibel, Garnacha og Cabernet Sauvignon.

Kruberg er en mousserende vin lavet på 100% Chardonnay. Vinen er lavet af det første pres af druerne, som giver en meget frugtig vin. Den har ikke været på fad.

Kruberg Blanco har nogle små og meget fine bobler. Den dufter rigtigt dejligt – lidt i den søde ende med toner af æbler og vanilje. Den er utroligt behagelig i munden. Boblerne er bløde og Kruberg smager på præcis samme måde som den dufter.

Elk Grove Chardonnay, Californien

Tør hvidvin med masser af smag

Producent: Peltier, Californien

Årgang: 2017

Druer: Chardonnay

Alkohol: 13,5%

Udseende: Smuk laksefarve

Duft: Frisk og sprød med toner af hvid peber

Smag: Vinøs, modne druer, stikkelsbær og hvide asparges

Serveringstemperatur: 8-10 ºC

Peltier er en lille producent der ligger i Lodi (toppen af Central Vallley), Californien.

Peltier startede i 1985 hvor de udelukkende dyrkede druer som de solgte til vinproducenter. I 2001 fik Peltier deres egen "custom crush facility" og begyndte at lave vin for andre, og så i 2005 lavede de deres eget mærke og begyndte at sælge deres egne vine! Produktionen er omkring 200.000 flasker/år.

Druerne der er brugt til at lave Elk Grove Chardonnay (Elk Grove er et lille sted der ligger lidt nord for Lodi) kommer primært fra Lodi, men det er tilladt at supplere med druer fra andre områder i Californien.

Elk Grove Cardonnay har en meget smuk farve der minder om laks. Vinen dufter både frisk og sprød med toner af hvid peber – en duft der indfrier forventningerne fra etiketten – oversøisk Chardonnay.

Family Reserve Carmenere, Chile

Lækker rødvin der kan klare mad med masser af substans

Producent: Bodega Tagua Tagua, Chile

Årgang: 2017

Druer: Carmenere

Alkohol: 14%

Lagring: 16 måneder på nye franske egetræsfade

Udseende: Smuk rubinrød farve med brune toner

Duft: Røde bær, saft og kraft

Smag: Behagelig sødme og en pæn rygrad der gør at vinene kan klare de fleste retter

Servering: Dekanter vinen og drik den ved 18 ºC

Tagua Tagua ligger i Rapel Valley syd for Santiago. Rapel Valley er en del af Central Valley. Tagua Tagua har 450 ha vinmar-ker, der er beplantet med forskellige druer, blandt andet Cabernet Sauvignon og Carmenere. De har fået et helt nyt vineri og den årlige produktion er 6.000.000 liter!

2017 Family Reserve Carmenere er lavet på 100% Carmenere-druer og den har ligget på fad i 16 måneder. Vinen har en smuk farve og en meget tiltalende duft med masser af kompleksitet. Der er toner af chokolade, vanilje og rosiner. I munden har vinen en behagelig sødme, men samtidig en pæn rygrad og mærkbare tanniner der gør at vinen kan klare det meste mad.

Descomplicados Syrah, Chile

Elegant rødvin – en "duppe bag ørerne"-vin!!!!!!

Producent: Bodega Tagua Tagua, Chile

Årgang: 2017

Druer: Syrah

Alkohol: 14,5%

Lagring: 18 måneder på nye franske egetræsfade

Udseende: Smuk farve, men måske lidt lys af en Syrah at være

Duft: Mynte, stald, kirsebær, brombær, cigarkasse – der er bare så mange nuancer

Smag: Mørke bær, krydderier og masser af elegance

Servering: Dekanter vinen og drik den ved 18 ºC

 

Black Diamond, Petite Sirah, Californien

Blød, rund vin men med en god syre der gør den egnet til mad

Producent: Peltier Winery, Californien

Årgang: 2015

Druer: Petite Sirah

Alkohol: 14,5%

Lagring: 12 måneder på egetræsfade

Udseende: Mørk, intens farve

Duft: Mørke bær med sødme (boysenbær), toner af tjære og whisky-noter

Smag: Velsmagende, næsten kødfuld karakter og tæt frugtighed af brombær

Serveringstemperatur: 18 ºC

Denne vin er lavet på Petite Sirah. Det er en drue der en endnu mørkere i farven end Syrah og giver velsmagende vine med en næsten kødfuld karakter og tæt frugtighed. Peltier har forstået at håndtere den kraftige tannin godt, og derfor vil Black Diamond Petite Sirah vinde ved lagring i nogle år, men allerede i dag smager den skønt!

 

Malus Danica, æble-isvin, Danmark

Vinen balancerer perfekt æblernes vid-

underlige aroma, sødme og syre

Producent: Cold Hand Winery, Danmark

Årgang: 2016

Æbler: Ingrid Marie, Filippa, Elstar, Jonagold og Belle de Boskoop

Alkohol: 12%

Udseende: Smuk gylden farve

Duft: Honning, sød æblemos og frisk æbleskræl vælter op af glasset

Smag: frisk og fyldig.

Serveringstemperatur: 10 ºC

Kryokoncentreret æblevin lavet på danske æbler af sorterne Ingrid Marie, Filippa, Elstar, Jonagold og Belle de Boskoop. Vores flagskib og vinen, der startede vores Cold Hand frugtvinseventyr.

Malus Danica balancerer perfekt æblernes vidunderlige aroma, sødme og syre. Duften af honning, sød æblemos og frisk æbleskræl vælter op af glasset, og smagen er frisk og fyldig.

Anbefales til oste, desserter eller som en nydelse i sig selv. Også rigtig god til fede retter som foie gras og rillette.

 

Prunus Nigra, kirsebær hedvin, Danmark

Frisk og spændstig vin med en saftig smag af kirsebærfrugt

Producent: Cold Hand Winery, Danmark

Årgang: 2017

Kirsebær: Danske stevnsbær

Alkohol: 19%

Udseende: Smuk gylden farve

Duft: Kirsebær og fyldte chokolader

Smag: Kirsebærfrugt og tanniner afsluttet af en rig eftersmag

Serveringstemperatur: 10 ºC

Kirsebær hedvin lavet på danske stevnsbær.

Vinen er frisk og spændstig med en saftig smag af kirsebærfrugt og tanniner afsluttet af en rig eftersmag. Duften er kraftig af krydret kirsebærsauce, kanel og nelliker.

Nyd den til bærdesserter, chokolade, oste og ikke mindst til risalamanden.

Ude på landet mellem Randers og Viborg, omgivet af en æbleplantage og dansk idyl, der ligger frugtvineriet Cold Hand Winery. Et sted, hvor sanserne åbnes, fortælleglæden blomstrer og hvor noget af verdens bedste frugtvin produceres.

Det gærer og bobler. Både i vineriets højloftede produktionshal, men også i vores hoveder og hjerter. At producere nogle af verdens bedste frugtvine er en fantastisk fornøjelse og en evigt udviklende proces, som overrasker os gang på gang. Men vi tror på, at det kan lade sig gøre, for vi holder fingrene fra de frugter, som alligevel bliver til bedre vine andre steder i verden. Til gengæld sætter vi alle sejl ind på de danske frugter og bær, som netop bliver allerbedst lige her, hvor vi bor. Sensommerdøgnets temperaturudsving giver den helt særlige nordiske syreprofil, som er både ren, frisk, aromatisk og guld værd.

Vores vineri er et arbejdende værksted, hvor vi eksperimenterer på livet løs for at finde præcis de toner og noter, som får os tættere på verdens bedste frugtvin. Vin på æbler, pærer, kirsebær, solbær, ribs, rabarber, kvæder, blommer og brombær.

At få naturens egen avl gjort til vine og likører i verdensklasse gør os glade, stolte og ydmyge på samme tid. Vi går langt og bliver hurtigt meget nørdede i jagten på det bedste produkt. Æbler er nemlig ikke bare æbler, og kirsebær er ikke bare kirsebær. Vi kender sorterne som vores egne børn, og arbejdet for at nå den rette syre-/sødmebalance nærmer sig et sandt detektivarbejde, hvor vi optimerer høsten og er yderst omhyggelige med forarbejdningen.

Vores frugtvinseventyr bygger på jordbundenhed, nysgerrighed og en lyst til at dele den gode fortælling. Årligt byder vi tusindvis af oplevelseslystne besøgende inden for på vores vineri. Med åbne arme, velsmurt snakketøj og smittende begejstring viser vi gæster rundt blandt duftende tanke og flotte egefade, inden vi giver dem en smagsoplevelse for livet. Vi håber du vil lægge os et besøg.

Jens Skovgaard &
Flemming Villebro

En helt ny måde at nyde dansk frugt på

Det var kærligheden til de syrlige danske æbler, der tilbage i 2010 fik Jens Skovgaard til at drømme om æblevin. Ikke cider, ikke "apfelwein" – men et nyt, eksklusivt og mere vinøst udtryk.

Nemlig dansk, kryokoncentreret æblevin. Drømmen tog fart ved lidt af et tilfælde, da en stor dunk med frossen æblemost lækkede i fryseren. En tyk og sukkerholdig "æblesirup" satte gang i en række eksperimenter, og sidenhen allierede Jens sig med frugtavleren Flemming.

Grundsubstansen i alle vineriets æble-, pære-, og kvædevine er en metode, som i dén grad giver kolde hænder; kryokoncentration. Straks efter høst presses frugterne, og mosten fryses. Mosten optøs efterfølgende udendørs ved minusgrader, hvor frosten binder vandet i mosten, mens sukker, syre, aroma og farve drypper af som tyk rå sirup.

De gyldne dråber laves efterfølgende til dansk frugtvin med en helt særlig nordisk syreprofil og aroma. Frisk, frugtig og ren.

Med tiden er der kommet flere eksklusive frugtvine til sortimentet; kirsebærvin, boblende rabarber, boblende ribs og andre vine lavet på nøje udvalgte frugter og bær. Vinene har høstet priser og anerkendelse vidt og bredt, og de serveres på nogen af de bedste gourmetrestauranter i Danmark og i udlandet.