Til forsiden  
 

Californien

Washington St. & Oregon

v/Martin Byg Madsen; Kjær & Sommerfeldt

Vinsmagning

Torsdag den 11. april 2019 kl.19.30

Ud af huset arrangement hos Galleri 63

Vellingvej 63 6950 Ringkøbing


Se et par billeder fra aftenen

   
Wine Train, der hver weekend kører turister ud i vinmarkerne.

Noble Vines 446, Chardonnay Californien, Monterey

Monterey vinområdet er en AVA (American Viticultural Area, den amerikanske vin-klassifikation svarende til det franske AOC ) i den nordlige del af Californiens Central Coast. Monterey er et kulturelt og oplevelsesmæssigt mekka, og er udødeliggjort af f.eks. John Steinbeck der boede her, mens han skrev bl.a. Øst For Paradis, og siden 1958 den årlige Jazz Festuvak.

Efter høsten bliver druerne nænsomt presset. Dernæst lagrer de delvist på både stålfade og på egetræsfade. Stålfadene bidrager til delikat aroma og frugtsyre.

Egetræsfadene giver mere dybde og en hurtigere udvikling. Først lige før vinen tappes på flaske finder den endelige sammenstikning sted. Forfriskende aromaer af æbler, abrikoser og ananas. Halvfyldig med en let cremet smag med nuancer af ferskner, kokos samt vanille.

Chateau Ste. Michelle/Dr. Loosen Eroica Riesling, Washington State

Washington State er USA’s næststørste vinproducerende stat. Markerne ligger øst for Seattle på den anden side af Cascade Mountains. Her er betingelserne optimale med masser af sol og kølige nætter. Dette nordvestligste hjørne af USA er i dag blandt verdens fornemmeste vinadresser, og kendt for sine raffinerede vine, der viser at amerikansk vin har en stor fremtid.

Eroica er opkaldt efter Beethovens 3. Symfoni. Vinen, på 100 % ren Riesling, er et State of the art eksempel på et intermezzo af tradition og klassisk vinfilosofi og hypermoderne teknik.

Eroica brillerer med aroma af sødmefulde hvide ferskner, grapefrugt og moden, lidt krydret lime. Syre, der får gummerne til at løbe i vand og et overordnet udtryk af strålende klar frugt, forstærket mineralitet og næsten knitrende sprød syre.

Tenet Wines, The Pundit - Syrah Washington State

Columbia Valley er et stort område i den østlige del af Washington State. Columbia Valley ligger på breddegrad med Frankrigs store vindistrikter Loire, Bordeaux og Bourgogne, men til forskel har Columbia Valley en del flere solskinstimer og ganske lidt regnvejr. To kystbjergkæder fungerer som solid mur mod det noget mere ustadige, kolde og våde vejr i det vestlige Washington State. Perfekte omstændigheder til sunde, smagfulde modne druer – og ditto veltillavede vine.

En tredjedel af vinen gærer som hele drueklaser, som giver en helt speciel aroma til vinen, og giver et ekstra lag til kompleksiteten. Efter sammenstikningen af vinen, lagrer vinen på neutrale franske egefade i 13 måneder, for at bibeholde den friske frugt.

Pundit har en meget dyb rød farve og bouquet og smag byder på et væld af frugtnoter som hindbær, brombær og citrus der går i perfekt harmoni med den fyldige karakter. Lang flot silkeblød eftersmag hvor frugten igen kommer frem med et hint af tobak. I særdeleshed en vin man skal unde sig selv at smage!

Stag’s Leap Wine Cellars

Cabernet Sauvignon - Artemis Californien, Napa Valley

Napa Valley, den smukke 32 km lange dal i læ mellem øst- og vestlige bjergkæder, nord for San Francisco. Her er dagen altid solrig og varm, nætterne kølige.

Napa Valley er blevet synonym med Californisk intens, alkoholrig, markant vin på Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot og signaturdruen Zinfandel.

"Perfekt" betyder frugt der er lige præcist på sit højdepunkt, kombineret med den version af Cabernet Sauvignon, der udfolder det fornemmeste aftryk af Napa Valley-terroir. Druer og vin med frodig og overdådig frugt balanceret med ekstraordinær struktur og vidunderlig elegance.

Og hvordan smager den så? Lækker. Dyb. Seriøs. Noget hen ad sorte kirsebær, røde blommer, violer, muskatnød, tørrede krydderier, sandeltræ.

Brazin, Zinfandel Californien, Lodi

Lodi er kendt især som Zinfandel-regionen. Området ligger 150 kilometer øst for San Francisco, langs med Sacramento-flodens delta. Zinfandel-druerne har her gavn af de varme, tørre somre og kølige vintre, og Lodi er et af de varmeste områder i Californien. I vækstsæsonen er der varme om dagen og kølige briser hen under aftenen, som giver druerne en lang modningssæson. Jordbunden er på grund af floddeltaet meget veldrænet og består primært af sand. Vinplanterne er gamle og krogede med en alder, der spænder fra 30 til 80 år hvilket typisk giver intens og koncentreret karakter til vinene.

Vinen har lagret i 10 måneder på franske og amerikanske egetræsfade og er hovedsagligt lavet på Zinfandel men indeholder også lidt Petite Sirah. Den har en flot mørk farve og intens næse af krydderier og kaffe. I smagen fornemmes blommer, chokolade og vanille.

Erath, Pinot Noir Dundee, Oregon

The State of Oregon har skabt sig omdømme og international anerkendelse som måske USA’s mest interessante vinområde. Oregon har markeret sig positivt og tiltrukket mindre producenter med hjerte for biodynamik, økologi og ’sustainable growing’. En livlig vinstat, med egne, mere stramme, love inden for vindyrkning end f.eks. Californien. Oregon er velsignet af et af verdens mest forskelligartede geoklima.

Oregon Pinot Noir er hjørnestenen i serien af vine fra Erath, og vinen kommer fra flere vinmarker. Målet er at skabe en vin der fremhæver den karakteristiske frugt i Pinot Noir-druen.

5 % af vinen har gennemgået en lagring på franske egetræsfade. En klassisk Pinot Noir fra Oregon med indsmigrende aromaer af modne jordbær, vanilje og et snert af karamel. En blød smag af hindbær og appelsinskræl med en behagelig blød frugtsyre.