Julesmagningen 2016
Vinsmagningen med
ved Bjarne
Holm
Torsdag den 24.11.2016 kl. 19.30
Årets sidste smagning
Bjarne havde udvalgt
en række gode vine til os, og da det var årets sidste smagning blev der
bagefter serveret ribbensteg med rødkål og ost til dessert.
Hvide
Sande Vinklub var inviteret, og der mødte en flok op, så vi var en
pæn forsamling.
Se et par billeder her.
På programmet
var følgende vine
Los Vascos Sauvignon Blanc, Chile:
100% Sauvignon Blanc druer. Lagres over et år på egetræsfade. Vinen er flot
lys og klar med grønne reflekser. Duften er typisk for Sauvignon Blanc med
tornblad og eksotisk frugt. Smagen er frisk og saftig med god frugt og
afbalanceret intens eftersmag.
Vina Tarapaca Gran reserva Pinot Noir, Chile:
100% Pinot Noir. 5-10 dage maceration, herefter gæring. Efter endt gæring
lagres vinen på egetræsfade typisk brugt i Bourgogne og lagres i op til 1
år. Vinen fremstår elegant rød/violet. Duft af kirsebær, jordbær og duft
af toast. Smagen er elegant og fyldig. Smag af vilde bær, lakrids, blommer,
tørret frugt og tranebær. Lang og vedvarende eftersmag.
Los Vascos Cabernet Sauvignon, Chile:
Håndhøstede druer, der
herefter nedkøles, lagring på ståltanke.Vinen har en klar mørk rubinrød
farve. I duften finder man modne solbær, kirsebær, hindbær og blommer, samt
et strejf af stikkelsbær og choklade, sort peber og muskatnød. Smagen er
fløjlsblød med modne tanniner og masser af frugt. Flot lang og ren eftersmag.
Giorgio Gieco Malbec Single Vineyard, Argentina:
Malbec-druerne til denne
rødvin selekteres i hånden, og gæringen foregår på rustfrie ståltanke ved
22-24°C. Når gæringen er forbi, lagres vinen 8 måneder i rustfrie
ståltanke, hvoraf 20% af vinen er i kontakt med franske egestave. Herefter
modner vinen yderligere 9 måneder på flaske, inden den frigives til salg.
Vinen fremstår med en intens rubinrød farve med lilla nuancer. I duften
finder man friske røde frugter som blommer og kirsebær med bløde noter af
krydderier. I munden er vinen behagelig og frugtrig med bløde og delikate
tanniner. En fremragende ledsager til kød – især rødt kød.
Michael David Chardonnay, Californien:
Michael David kalder deres Chardonnay en fusionsvin. Druerne er håndplukket
løbende gennem modningsperioden. På disse
druer laves tre forskellige Chardonnay-vine;
fra en sprød og frugtrig vin gæret og modnet på rustfrit stål til
en blød og mere rund Chardonnay, som har fået det bedste fra franske egetræsfade.
Inden aftapning samles vinene til den helt perfekte Chardonnay med
de bedste karakteristika fra hver vin. Høsten i 2014 var uden sammenligning
den tidligste nogensinde. De kølige nætter var
gunstige for druernes modning og
sukkerindholdet i de lidt mindre druer var højt på høsttidspunktet, hvilket
har resulteret i nogle særdeles lækre Chardonnay-vine. Ouverturen
til Michael Davids Chardonnay er tropisk frugt med aromaer af banan
og kiwi. Efterhånden som vinen danser rundt i ganen kommer også abrikoser
og fersken frem og i den pompøse finale fornemmes fine noter fra lagringen
på egetræsfade.
Michael David The 7th Deadly Zins Old Vine Zinfandel,
Californien:
7 Deadly Zins er lavet på Zinfandel-druer iblandet en smule Petite Sirah.
2012 var en helt enestående årgang for
området Lodi. Kvaliteten af druerne var
langt over gennemsnit, og det perfekte vejr gav en fantastisk høst. Kun
ganske lidt regn, men til gengæld masser af
varme dage og kølige nætter i høstperioden
gav én af de mest pålidelige årgange i mange år. 7 Deadly Zins
er syndig og næsten uartig lækker. En fristelse fra første dråbe. Måske
ligger det i den katolske skoles opdragelse af
de to brødre Michael og David eller
deres forkærlighed for attråværdige forførende vine. Michael og Davids
flagskib er Old Vine Zinfandel, som stammer fra
Lodi, hvor Zinfandel er den absolutte
kongedrue.Vinen er fyldig og overdådig og alligevel med en fin renhed
og krydderi fra de 12 måneder på amerikanske egetræsfade.
Michael 6th Syrah, Californien:
Lodi er placeret i det
californiske vindistrikt Central Valley, et område der er præget af
veldrænede jordbunde og et nærmest middelhavsagtigt klima. De klimatiske
forhold i området betyder, at druerne modner langsomt og dermed opnår høj
intensitet og en dejlig frugtrig karakter. 6th Sense Syrah er lavet på
Syrah-druen iblandet en smule Petite Sirah.
Syrah 6th Sense er et bombardement af frugt, hvor især blomme og solbær er
dominerende men også med et fint strejf af morbær og let krydrede undertoner
fra de 12 måneder lagring på franske egetræsfade. En fyldig og super
koncentreret, saftig vin der afsluttes af fløjlsbløde tanniner.
Michael David Earthquake Cabernet Sauvignon, Californien:
2013-høsten startede allerede i starten af august med druesorterne Chardonay
og Pinot Noir. De første røde druer blev
høstet fra starten af september til
primo oktober. Efter en stor 2012-høst forventedes 2013-høsten at være
mindre end gennemsnittet. Men høsten viste sig
atter at være god både på kvantitet og
kvalitet. Med moderate temperaturer hen over sommeren udvikledes frugten
i druerne perfekt med masser af smag og en god syre. Vinen er
lavet på Cabernet Sauvignon druer med en smule Petite Sirah. Efter gæring
har vinen modnet i 15 måneder på franske
egetræsfade.2013 årgangen af Earthquake
Cabernet Sauvignon er en super harmonisk og fyldig vin spækket
med saftig frugt som solbær og blommer og med en snert af chokolade, tobak
og krydderi fra egetræet.
Nyd vinen til f.eks. en god steg eller til modne oste. 2013 Earthquake Cabernet
Sauvignon kan nydes nu eller gemmes i flere år.
Michael David Rapture Cabernet Sauvignon, Californien:
2013-høsten startede allerede i starten af august med druesorterne Chardonnay
og Pinot Noir. De første røde druer blev
høstet fra starten af september til
primo oktober. Efter en stor 2012-høst forventedes 2013-høsten at være
mindre end gennemsnittet. Men høsten viste sig atter at være god både
på kvantitet og kvalitet. Med moderate temperaturer hen over sommeren udvikledes
frugten i druerne perfekt med masser af smag og en god syre.
Vinen er lavet på Cabernet Sauvignon-druer med en smule Petite Sirah. Efter
gæring har vinen modnet i 18 måneder på 100% nye franske egetræsfade.
I glasset: Rapture repræsenterer det bedste af Cabernet Sauvignon fra Michael
David Winery. I lighed med Bordeaux premier cru
vine produceres Rapture kun i udvalgte
årgange. En sublim vin med indtagende smag af solbær,
chokolade, vanilje og en anelse krydderi fra egetræet.
Nyd vinen til f.eks. vildt, oksesteg eller til modne oste.
Montiére Corvina Tinazzi, Italien:
Vinen er fremstillet 100% på druen Corvina, der er høstet i hånden. Vinen er
fremstillet af delvist tørrede druer, der er
presset blødt og gæret under kontrollerede temperaturer
i 10 dage. Efter endt gæring er vinen lageret på en blanding
af amerikanske og franske egetræsfade af varierende størrelse i 12 -18
måneder for at sikre fine afrundede tanniner og flot balance glasset er
vinen flot intens rubinrød med en
karakteristisk duft af krydderi og modne røde
frugter. Smagen er tør og vedholdende omend blød og ekstremt fyldig. Vinen
føles fløjlsblød og rund i munden og byder såvel i smag som i duft på
toner af røde frugter og fine krydderier. Vinen
kan med fordel dekanteres en time før
servering.
Montiére Ripasso Tinazzi, Italien:
Vinen er fremstillet på 80% Corvina, 15% Rondinella og 5% Molinara. Druerne
er særligt udvalgte og høstet i hånden. Efter
høsten gæres druerne sammen med deres
skind. I februar det følgende år refermenteres vinen ("Ripasso")
på resterne fra fremstillingen af Recioto Amarone. Dette er med til
at give denne Ripasso sin karakteristiske smag og kompleksitet. Efter endt
gæring lagres vinen på en blanding af amerikanske og franske egetræsfade
i 12-18 måneder. Denne vin har en fyldig og
intens rød farve i glasset og såvel
smag som duft byder på svesker og modne kirsebær med fine toner
af læder og krydderi. Smagen er ren og meget indbydende med blide strejf
af træ fra fadlagringen. Eftersmagen er præget af fint afbalancerede og
bløde tanniner.
No 3 Opera Tinazzi, Italien:
Denne vin er fremstillet på 40% Corvina Veronese-druer, 30% Primitivo di
Manduria -druer og 30% Nero d'Avola di
Sicilia-druer. Druerne til denne vin er
høstet i hånden. Inden fermentering tørres druerne let og gennemgår en
traditionel gæring sammen med skindet. Herefter
sies mosten og færdiggærer på
ståltanke. Efter endt gæring lagres vinen på en blanding af amerikanske
og franske egetræsfade i 18-24 måneder for at
opnå en vin, der viser sit fulde
potentiale. I glasset er denne vin næsten uigennemtrængelig rød og intens.
Smagen og duften byder på modne røde bær og man mødes med intensive
toner af krydderi og kraft. Dette er en kraftfuld og direkte vin, der vil
have godt af et par timer på karaffel inden
servering.
|