Se
et par billeder fra aftenen
Vinsmagning
Café og Butik Kræs
Torsdag den 01.09.2016 kl. 19.30
Cava
Spaniens fornemme mousserende vin
Betegnelsen CAVA blev indført i 1970 og dækker over Spaniens
fornemme mousserende vine, fremstillet efter
champagnemetoden. Oprindeligt blev disse vine
solgt under betegnelsen Champaña, der imidlertid var i konflikt
med den franske Champagne.
Langt de fleste CAVA vine produceres i Catalonien, med Penedès som vigtigste
område. For at benytte betegnelsen CAVA skal vinene lagres minimum
9 måneder på bundfaldet, ligesom trykket før degorgering skal være
minimum 4 atmosfærer.
Hvid Macon
Mâcon - Bourgognes "best value" hvidvine
Mâcon distriktet er beliggende i den sydlige del af Bourgogne,
vest for Saône-floden. Distriktet har taget sit
navn fra byen Mâcon. Området er kendt som en
kilde til "good value" hvidvine fremstillet på Chardonnay druen.
Langt den største del af produktionen i Mâcon er hvidvine, og Chardonnay
er klart den vigtigste drue i distriktet. Der findes faktisk en landsby
af samme navn i den nordligste del af regionen. De største Mâcon
vine er Pouilly-Fuissé
En af de ti søstre fra Beaujolaise
Fleurie i topklasse fra mere end 50 år gamle vinstokke
Også Pirons Fleurie fremstilles af Gamay druer fra vinstokke,
der er mere end 50 år gamle. Dominique gærer i
op mod 15 dage - nok til at sikre vinen den
fornødne struktur, uden at det går ud over Flueries vigtigste
force, frugten og finessen. Resultatet er en Fleurie lige efter bogen.
Intens, silkeagtig og med en lækker blomstrende frugt og en fin
underliggende koncentration og struktur. Superb!
Californisk Zinfandel
Lodi området – en sværvægter for Californisk Zinfandel
Lodi AVA er sammen med the Sierra Foothills det bedst kendte
vindyrkningsområde i Californiens Central Valley.
Området, strækker sig fra Sacramento County i
syd og til San Joaquin County i nord omfatter hele
42.000 ha beplantet med druer. Tilplantningen tog rigtig fart omkring 1850,
og vinstokkene trives i regionens middelhavsklima, der byder
på varme dage, der fremmer modningen af druerne, afløst af kølige
nætter, der holder på friskheden i aromaerne. Jordbunden varierer inden
for AVA’en, selvom der de fleste steder er tale om en dyb lerjord,
der lejlighedsvis er dækket med store rullesten, som vi kender det
fra f.eks. det franske Chateauneuf du Pape område. Lodi er bedst kendt
for sine gamle Zinfandel vinstokke, men her dyrkes også druesorter som
Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Sauvignon blanc.
Puglia
Puglia - kvalitet og value fra Italiens støvlehæl
Man har kendt til vinfremstilling i Puglia i flere tusinde år,
og gamle druesorter som Magna Grecia vidner om en
tidlig græsk indflydelse.
Puglia har igennem tiderne leveret store mængder
konsumvin og vine til fremstilling af f.eks.
Vermouth. Igennem de sidste 20 år er der sket et
fantastisk kvalitetsløft i Puglia, og dette hænger nøje sammen med introduktion
af nye dyrknings- og vinifikationsteknikker samt introduktion af
nye druesorter som Chardonnay og Cabernet, der begge formår at
udtrykke sig på unik vis i Puglias terroir. De bedste lokale druesorter
fra Puglia er Aglianico, Negroamaro og Primitivo.
Overraskelsen
(, som blev en 2006 Anaperenna)
Producentens beskrivelse:
Anaperenna
fra Glaetzer Winery
Anaperenna
er lavet på 75% Shiraz og 25% Cabernet Sauvignon fra det eksklusive
Ebenezer-distrikt i Barossa Valley. Vinen er lagret 14 måneder på 100% ny eg.
Duften byder på ekstremt intens, fuldmoden brombær- og solbærfrugt med lækre
nuancer af kaffe, mørk chokolade og vanilje. Smagen er monumentalt rig og
intens, og eftersmagen er muligvis den længste, vi nogensinde har oplevet i en
vin. Det mest forbløffende er dog, at der under det hele ligger en formidabel
friskhed, som gør vinens helhedsindtryk elegant og harmonisk.
Elin Bille Nørgaard
|