Til forsiden  
 

Vinsmagning med

v/Bo Andersen

Torsdag den 29.01.2015 kl. 19.30


Årets første vinsmagning, der denne gang er med Huset
Appel ved Bo Andersen, som besøg
te os for første gang.
Hovedvægten
af smagningen
var vin fra Australien, men der var også lidt andet.

                                La Lippa

                                Cranswick Sarus

                                Hills View Cabernet Sauvignon

                                The Hedonist

                                La Croze

                                Anthonys Reserve


Se billeder fra aftenen


La Lippa

Vinen har en rubinrød farve med violette nuancer. Bouqueten er intens
og med den karakteristiske smag af modne frugter. En let tør vin, men i fin harmoni og meget let drikkelig.
La Lippa kan drikkes ung og også gerne om sommeren, vin som kan
bruges under hele middagen. Vinens friskhed gør den til en god ledsager til mange typer mad og ikke mindst bringer den en i et godt humør.

Cranswick Sarus
Dette er Cranswicks top vin. Vinen er dyrket i Barossa. Modningen er
sket i ristede franske egefade og afsluttet på små franske og amerikanske barriques i 9 måneder. Duften af ribs, brombær, krydderier, sort peber og ristet vanilje fra egetræet følges op af en intens og kompleks smag af skovbær, modne frugter og vanilje og en flot balance mellem smag, syre og alkohol.

Hills View Cabernet Sauvignon
Medium intens lilla rød farve med rubin og lilla kanter. Duften fremstår
flot og løftes en smule til sidst med en konfekture sødme. Smagen er en buket af friske kirsebær og modne jordbær. Vinen er blød med god balance hele vejen igennem. Bløde, tilgængelige tanniner med en let, behagelig sødlig, støvet afslutning. Afslutning er domineret af modne brombær som dominerer midt ganen. En smag af eg viser sig komfortabelt mod slutning og på bagsiden ganen.

The Hedonist, Shiraz
Farve er dybrød rød / lilla med højrød, Smagen giver oplevelser af
muskatnød, sort peber, eg og lagringen på små fade viser sig. I munden opleves vinen som elegant, velsmagende , med røde bær som det fremtrædende , integreret med eg, men frem for alt , blød og fløjlsagtig. Eftersmagen dvæler længe efter vinen er blevet slugt. Den slags smag, ægte Shiraz elskere er vilde med.

La Croze
En smuk mørk rubinrød farve, en næse af læder, hvid tobak, lakrids.
Hindbær og krydderi ganen. Er indrammet og struktureret i ganen, der står i kontrast til de silkebløde tanniner, en vin, der endnu ikke har vist sit fulde potentiale.

Anthonys Reserve Shiraz
Vinen har en smag af blomme, solbær, støvede kirsebær og ristet eg.
Dette danne grundlag for en fantastisk duft og en imponerende struktur.
Den er snarere silkeblød end robust, denne vin vil ældes smukt og
elegant

 

Vinlandet Australien

Dette kontinent på den sydlige halvkugle er ny i vinmæssig sammenhæng, i det de første vinstokke blev først plantet i 1788. Siden er det gået op og ned, og først for omkring 40 år siden kom der gang i det, som i dag er verdens mest lovende vinland.

Australien er egentlig ikke specielt velegnet som vinland fra naturens side. Landet ligger for tæt på solen og det regner for lidt. Det har krævet en masse menneskelig snilde og omtanke at kunne dyrke rigtig god vin her. Vinstokken bliver ikke klippet, men skal i stedet have lov at vokse til en kraftig busk, hvor bladene skærmer druerne fra varmen. Planterne sættes i lerjord som kan holde på den smule vand der kommer, og man går næsten hysterisk meget op i hygiejnen i kælderen. Dette og andre tekniske landvindinger har ført til, at det i dag kan lade sig gøre at skabe supervine her.

Det der for alvor satte gang i australsk vinproduktion var at kældermesteren fra det store vinfirma Penfolds i 1960'erne var på besøg i Bordeaux. Manden hed Max Schubert og han kiggede noget af franskmændenes kunnen ud. Derhjemme havde han ikke Cabernet Sauvignon druer og heller ikke franske egetræsfade. Til gengæld voksede der Syrah (Shiraz) druer og han kunne få fat i amerikanske egetræsfade. Fra dette udgangspunkt og med en skelen til Hermitage i Frankrig, skabte Max Schubert den fantastiske "Grange Hermitage" vin, som lagde en hel vin verden ned. Succesen gjorde franskmændene bange og de skyndte sig at få nedlagt forbud mod brugen af navnet Hermitage, så i dag hedder vinen kun "Grange". Max Schuberts succes vækkede andre til dåd og pludselig blev de europæiske vinlandes vinmonopol brudt. Det har siden højnet kvaliteten over det meste af verden.

Selvom kvaliteten i de australske vine generelt er høj, har landet ry for at have en reelt ikke eksisterende vin lovgivning, men der er faktisk regler, selvom det ikke er alle producenter der kender til deres eksistens. Den vigtigste regel er at når en enkelt drue angives på etiketten, så betyder det at der skal være mindst 85% af den angivne sort i vinen. Står der mere end en drue på etiketten, så skal den der er mest af i, stå først. Et andet krav går ud på at 95% af vinen i en flaske skal komme fra den påståede årgang.

Hvad angår de druer der anvendes i Australien er Syrah (Shiraz) druen som Max Schubert brugte, stadig en af de mest udbredte i landet. Vellavet Syrah (Shiraz) vin er stadig noget af det mest australske man kan tænke sig. Disse vine er kraftige og silkebløde, med masser af frugt og med en meget skjult garvesyre der gør vinen meget let tilgængelig. Australiernes stolthed er dog Cabernet Sauvignon druen og den vil de satse på i fremtiden. Alle de bedste vine får fadlagring på samme niveau som de bedste i Bordeaux, men de australske udvikler sig hurtigere, og allerede efter 3 4 år er de drikkemodne, men de kan holde sig længe efter. Den sidste blå drue som anvendes i stor målestok i Australien er Pinot Noir, men denne har endnu ikke givet rigtigt gode resultater.

Australiens vigtigste grønne drue er Chardonnay. De australske Chardonnay vine er mere kødfulde og koncentrerede end f.eks. de franske. Man er dog begyndt at dæmpe frugten lidt og den moderne Chardonnay er afdæmpet, besidder en frisk frugt og antyder kun flygtigt egetræet fra fadlagringen. Ellers anvendes Sémillon, Sauvignon Blanc og Riesling druer i Australien.

Især Sémillon druer skaber fantastiske tørre og parfumerede frugtrige vine, som mange franske kældermestre har prøvet at eftergøre. Sauvignon Blanc er ny i Australien og her skaber den vine med en stringent tørhed og en meget koncentreret duft og smag. Riesling vinene fra Australien minder mere om vinene fra Alsace end dem fra Tyskland. Normalt er det tørre vine der er lidt tunge i det.

Vinmæssigt deles Australien op i regionerne New South Wales, South Australia, Tasmania, Victoria og Western Australia.

Kilde: http://vinoversigten.dk/