Vinsmagning med
v/Bo Andersen
Torsdag den 29.01.2015 kl. 19.30
Årets første vinsmagning, der denne gang er med Huset
Appel ved Bo Andersen, som besøgte os for første gang.
Hovedvægten af
smagningen
var
vin fra Australien, men der
var
også lidt andet.
La Lippa
Cranswick Sarus
Hills View Cabernet Sauvignon
The Hedonist
La Croze
Anthonys Reserve
Se billeder fra aftenen
La Lippa
Vinen har en rubinrød farve med violette nuancer. Bouqueten er intens og
med den karakteristiske smag af modne frugter. En let tør vin, men i fin
harmoni og meget let drikkelig.
La Lippa kan drikkes ung og også gerne om sommeren, vin som kan bruges
under hele middagen. Vinens friskhed gør den til en god ledsager til
mange typer mad og ikke mindst bringer den en i et godt humør.
Cranswick Sarus
Dette er Cranswicks top vin. Vinen er dyrket i Barossa. Modningen er sket
i ristede franske egefade og afsluttet på små franske og amerikanske barriques
i 9 måneder. Duften af ribs, brombær, krydderier, sort peber
og ristet vanilje fra egetræet følges op af en intens og kompleks smag
af skovbær, modne frugter og vanilje og en flot balance mellem smag,
syre og alkohol.
Hills View Cabernet Sauvignon
Medium intens lilla rød farve med rubin og lilla kanter. Duften fremstår
flot og løftes en smule til sidst med en
konfekture sødme. Smagen er en buket
af friske kirsebær og modne jordbær. Vinen er blød med god balance hele
vejen igennem. Bløde, tilgængelige tanniner med en let, behagelig sødlig,
støvet afslutning. Afslutning er domineret af modne brombær som
dominerer midt ganen. En smag af eg viser sig komfortabelt mod
slutning og på bagsiden ganen.
The Hedonist, Shiraz
Farve er dybrød rød / lilla med højrød, Smagen giver oplevelser af muskatnød,
sort peber, eg og lagringen på små fade viser sig. I munden opleves
vinen som elegant, velsmagende , med røde bær som det
fremtrædende , integreret med eg, men frem for alt , blød og fløjlsagtig.
Eftersmagen dvæler længe efter vinen er blevet slugt. Den slags
smag, ægte Shiraz elskere er vilde med.
La Croze
En smuk mørk rubinrød farve, en næse af læder, hvid tobak, lakrids. Hindbær
og krydderi ganen. Er indrammet og struktureret i ganen, der står
i kontrast til de silkebløde tanniner, en vin, der endnu ikke har vist
sit fulde potentiale.
Anthonys Reserve Shiraz
Vinen har en smag af blomme, solbær, støvede kirsebær og ristet eg.
Dette danne grundlag for en fantastisk duft og en imponerende struktur.
Den er snarere silkeblød end robust, denne vin vil ældes smukt og elegant
Vinlandet Australien
Dette kontinent på
den sydlige halvkugle er ny i vinmæssig sammenhæng, i det de første
vinstokke blev først plantet i 1788. Siden er det gået op og ned, og først
for omkring 40 år siden kom der gang i det, som i dag er verdens mest lovende
vinland.
Australien er
egentlig ikke specielt velegnet som vinland fra naturens side. Landet ligger
for tæt på solen og det regner for lidt. Det har krævet en masse menneskelig
snilde og omtanke at kunne dyrke rigtig god vin her. Vinstokken bliver ikke
klippet, men skal i stedet have lov at vokse til en kraftig busk, hvor bladene
skærmer druerne fra varmen. Planterne sættes i lerjord som kan holde på den
smule vand der kommer, og man går næsten hysterisk meget op i hygiejnen i kælderen.
Dette og andre tekniske landvindinger har ført til, at det i dag kan lade sig
gøre at skabe supervine her.
Det der for alvor
satte gang i australsk vinproduktion var at kældermesteren fra det store
vinfirma Penfolds i 1960'erne var på besøg i Bordeaux. Manden hed Max
Schubert og han kiggede noget af franskmændenes kunnen ud. Derhjemme havde han
ikke Cabernet Sauvignon druer og heller ikke franske egetræsfade. Til gengæld
voksede der Syrah (Shiraz) druer og han kunne få fat i amerikanske egetræsfade.
Fra dette udgangspunkt og med en skelen til Hermitage i Frankrig, skabte Max
Schubert den fantastiske "Grange Hermitage" vin, som lagde en hel vin
verden ned. Succesen gjorde franskmændene bange og de skyndte sig at få
nedlagt forbud mod brugen af navnet Hermitage, så i dag hedder vinen kun
"Grange". Max Schuberts succes vækkede andre til dåd og pludselig
blev de europæiske vinlandes vinmonopol brudt. Det har siden højnet
kvaliteten over det meste af verden.
Selvom kvaliteten i
de australske vine generelt er høj, har landet ry for at have en reelt ikke
eksisterende vin lovgivning, men der er faktisk regler, selvom det ikke er alle
producenter der kender til deres eksistens. Den vigtigste regel er at når en
enkelt drue angives på etiketten, så betyder det at der skal være mindst 85%
af den angivne sort i vinen. Står der mere end en drue på etiketten, så skal
den der er mest af i, stå først. Et andet krav går ud på at 95% af vinen i
en flaske skal komme fra den påståede årgang.
Hvad angår de
druer der anvendes i Australien er Syrah (Shiraz) druen som Max Schubert
brugte, stadig en af de mest udbredte i landet. Vellavet Syrah (Shiraz) vin er
stadig noget af det mest australske man kan tænke sig. Disse vine er kraftige
og silkebløde, med masser af frugt og med en meget skjult garvesyre der gør
vinen meget let tilgængelig. Australiernes stolthed er dog Cabernet Sauvignon
druen og den vil de satse på i fremtiden. Alle de bedste vine får fadlagring
på samme niveau som de bedste i Bordeaux, men de australske udvikler sig
hurtigere, og allerede efter 3 4 år er de drikkemodne, men de kan holde sig længe
efter. Den sidste blå drue som anvendes i stor målestok i Australien er Pinot
Noir, men denne har endnu ikke givet rigtigt gode resultater.
Australiens
vigtigste grønne drue er Chardonnay. De australske Chardonnay vine er mere kødfulde
og koncentrerede end f.eks. de franske. Man er dog begyndt at dæmpe frugten
lidt og den moderne Chardonnay er afdæmpet, besidder en frisk frugt og antyder
kun flygtigt egetræet fra fadlagringen. Ellers anvendes Sémillon, Sauvignon
Blanc og Riesling druer i Australien.
Især Sémillon
druer skaber fantastiske tørre og parfumerede frugtrige vine, som mange
franske kældermestre har prøvet at eftergøre. Sauvignon Blanc er ny i
Australien og her skaber den vine med en stringent tørhed og en meget
koncentreret duft og smag. Riesling vinene fra Australien minder mere om vinene
fra Alsace end dem fra Tyskland. Normalt er det tørre vine der er lidt tunge i
det.
Vinmæssigt deles Australien op i
regionerne New South Wales, South Australia, Tasmania, Victoria og Western
Australia.
Kilde:
http://vinoversigten.dk/
|