Se billeder
Rødvine
Ribera del Douro området er Spaniens lysende internationale
stjerne og vinen laves på den
spanske ”lokaldrue” Tempranillo i området kendt under navnet
Tinta del Pais eller Tinto Fino. Vinmarkerne ligger 700-800 meter
over havets overflade, med korte og varme somre, men kølige nætter.
Indtil midten af 80´erne var området domineret af kooperativer, men
flere og flere dyrkere begyndte at tappe under eget navn, hvilket har løftet
niveauet på både pris og kvalitet.
Monte Pinadillo Crianza er
produceret på vingården San Roque de La Encina.
Vingården lavede sin første ¨høst i 1956 og har i de senere år investeret
betydeligt i effektivisering af produktionen. Vingården har et areal
på omkring 400 hektar og der produceres 1,1 mio flasker. Vinen
er lagret 1 år på en blanding af franske og amerikanske ege fade.
Duft og smag har intense aromaer af blåbær og mørke kirsebær.
Vinen har vundet priser i 2009, 2010, 2012, 2013, samt 2014.
Hoyo de la Vega er
produceret på vingården Bodegas Valle de Monzon. Vingården
blev etableret i 1993 med det mål at producere vin af høj kvalitet. Vingårdens
traditioner omkring dyrkning og produktionen går dog langt
tilbage i tiden
Vingården har et areal på ca. 20 hektar og producerer ca. 110.000 flasker.
Vinen er lagret på franske ege fade i et år.
Vinen er klar og brillant i farven
med en dyb rødviolet rubin kant. Den er tør i forsmagen med en varm
og fyldig krop, samt vedvarende eftersmag.
Portvine
Alle portvine der smages kommer fra huset Kopke, der er det
ældste eksisterende portvinshus, etableret i 1638
og fra 2006 en del af Sogevinus gruppen, der også
består af Burmester, Calem og Barros.
Kopke Late Bottled Vintage årgang 2009.
Denne ”fattigmandsvintage” er drikkeklar og skal ikke, som ”rigtige
vintage”, dekanteres før brug.
Vinen er blød og fyldig men alligevel frisk. Egner sig fortrinligt til
kraftige ostedesserter, men er også rigtig god
til ris a’la mande.
Kopke Vintage 2011.
Denne årgang tegner til at blive en af de helt store, som 1963 og 1966,
og hvis den kan findes vil det være en god ide at lægge nogen i kælderen.
Den er endnu helt blåviolet, meget koncentreret og syret
og med mange tanniner.
Vil gå rigtig fint til en peberbøf eller kraftig vildtkød.
Kopke Vintage 1987 Quinta São Luiz.
Quinta São Luiz er Kopkes egen vingård med mere en 75 år gamle vinstokke.
Til sammenligning med årgang 2011 ser vi her, hvad lagring betyder for
vintage port.
Denne er nu næsten helt brun, afrundet og blid og kan nydes alene, men
også til milde oste og søde desserter.
Kopke 20 Years Old.
De fleste kender en 10 years old, altså tawny port, der er sammenstukket
så gennemsnitsalderen er minimum 10 år.
Denne 20 årige er en blandingsport, hvor gennemsnitsalderen er minimum 20
år i hvert fald smagsmæssigt.
Vi er nu ovre i tawny-typen, altså den mahognibrune og med en fantastisk
aroma og kraftig smag.
Er god til milde oste, frugt, nødder og kager.
Kopke Colheita 1966.
Denne supervin er produceret på den traditionelle metode, trådt med fødderne
o.s.v., og har ligget på fad i Vila Nova de Gaia fra
1966 til 2014, altså 38 år.
Årgangen er en af århundredets bedste og giver en meget bredspektret smagsoplevelse.
Kan selvfølgelig nydes til frugt, kage og desserter, men fortjener at blive
drukket alene.
|