Vinsmagning med
v/Jørn Steen Larsen
Torsdag den 09.10.2014 kl. 19.30
Klik på billedet af Jørn Steen og se et par billeder
fra aftenen.
Chateau de Sancerre, Slotsaftapning
Sancerre ligger på den venstre bred af den øvre Loire flod og
er berømt for sine fremragende hvidvine
lavet på druen Sauvignon Blanc. Chateau
de Sancerre er blandt de bedste producenter.
Bouqueten er kompleks med nuancer af rose, citrusfrugter og abrikos.
Smagen er ren og karakterfuld med stenfrugtsagtige frugtnuancer,
der elegant strejfes af lidt citrus.
En vin til kogt eller stegt fisk, samt mange helt lette retter.
Serveres ved ca. 8-10 grader.
Mar de Frades Albarino, Rias Baixaz DO 2012
Hvidvinen her er fra området Riax Baixaz, der ligger i det
nordvestlige Spanien, helt ud til
Atlanterhavet. Druen er den lokale Albarino.
Bouqueten er frisk med præg af grønne ferskner, et strejf af citron, grønt
græs og mineralske undertoner. Smagen byder på friske
og fyldige frugtnuancer og et delikat præg af eukalyptus.
Den er tør, uden at snerpe og har en lang eftersmag. En god vin til
fisk og skaldyr, samt mange lette forretter.
Den ideelle serverings temperatur er 8-10 grader. Når vinen har den
rette temperatur, kommer der et blåt sejlskib til syne på etiketten.
Laborde Mercurey Vieilles Vignes 2011
Vinen her kommer fra den danske Bourgogne producent Knud
Kjellerup (som vi faktisk lige har haft besøg
af). Lavet på 100% Pinot Noir druer fra
gamle vinstokke. Gæring og maceration foregår
på ståltank i ca. 3 uger, hvorefter vinen lagres i ca. 12 mdr.
på barriques. Vinen aftappes uden filtrering.
Bouqueten er kompleks med intense bærnuancer, diskret eg og
et strejf af vanilje. Smagen bærer præg af modne og kraftige frugtnuancer
sammen med bløde tanniner og blidt fadpræg.
Den kan allerede nydes nu, men vil udvikle sig over 6-7 år.
Santa Duc Les Vieilles Vignes Cotes du Rhone 2010
Vinen, der har fået 5 stjerner i Berlingske Tidende, og
følgende ord med på vejen af Rolf
Madsen:
”Santa Duc Vieilles Vignes får 5 store stjerner og den er imponerende
massiv i frugten - en lille baby i krigsmaling
med masser af vildskab. Hvis det går
som det plejer med Santa Duc, så bliver
den endnu bedre og mere afrettet med noget tid i kælderen”.
Druerne er fra minimum 50 år gamle vinstokke, hvilket er med til
at give vinen sin dybde og kompleksitet.
Domaine Roger Sabon
Chateaneuf du Pape Reserve 2011
Hoveddruen er Grenache og
ligeledes indgår også Syrah, Mouvedre og Cinsault. Vinen modner på en
kombination af 4000 liters og 600 liters fade.
Bouqueten har præg af mørke bær, kirsch, krydderurter og et lille touch eg
fra fadene. Smagen har fylde, race og karakter. Godt sammensatte frugtnuancer,
der elegant finder sammen med silkebløde tanniner og delikate krydrede
undertoner til en lang og kompleks helhed. Den er skøn som ung og vil udvikle
sig over 5-7 år.
Ruffino Modus Toscana
IGT ”Super Tuscan”
Begrebet ”Super Tuscan”
opstod ved, at berømte producenter sidst i 1970’erne begyndte at lave vine,
der lå uden for, hvad der var tilladt i de eksisterende appellationer i
Toscana. Fx ved i høj grad at benytte de store Bordeaux druer. I Modus
kombineres den klassiske Toscana drue Sangiovese med Cabernet Sauvignon og
Merlot. Den har ligget et år på franske barriques.
Bouqueten er sammensat af mørke bær og præget fra fadene, der tilsammen
udgør en kompleks helhed. Det er en vin med rygrad.
Smagen har fylde og styrke. Intens frugt komplimenteres af bløde tannier,
blide ristede fadnuancer og krydderier.
|