Bourgogne Blanc Sous La Roche, Domaine Bernollin, 2011
”Sous La Roche” er navnet på parcellerne, som ligger under
det markante klippefremspring med udsigt
over Domaine Bernollin og det sydlige
Montagny. Markerne ligger på en relativt stejl skråning
i naturlig forlængelse af Montagny 1. Cru markerne blot nogle
få hundrede meter mod nord. Jordbunden er kalkholdig.
Vinen er lavet på 100% Chardonnay, som håndplukkes. Efter presning
og bundfældning hældes juicen direkte på franske egetræsfade, hvor
vinen gærer og lagres i ca. 10 måneder. Under lagringen
omrøres vinens bundfald jævnligt, hvorved vinen får større
fylde og bliver mere rig på aroma Denne proces kaldes ”batonnage”.
Aftapning sker uden filtrering.
"Sous la Roche" har en blomsterrig bouquet med mineralske toner
og en fin sprød syre. Vinen er smuk, blank og
lys gylden.
Duften er karakteriseret ved hvide blomster og et snært citrus og abrikos.
Fadet er meget fint integreret i smagen, som slutter med en
tør og ren eftersmag og en fin lille fedme.
Bourgogne Rouge Les Corbaisons, Domaine Bernollin, 2011
Les Corbaisons” ligger på plateauet syd for Buxy omkranset
af Montagny 1. Cru marker mod nord og
vest. Marken er beplantet med Pinot-Noir
og den gennemsnitlige alder er omkring 40 år (de ældste
parceller er ca. 70 år gamle). Vinen høstes i hånd og passerer et
sorteringsbord inden vinificering, så kun absolut sunde druer
kommer i gæringskaret. Den samlede ”cuvage” (vinificering i
åben tank) varer ca. 3 uger. Herefter hældes vinen på egetræsfade, hvor
den malolaktiske gæring foregår og lagringen på fad varer
ca. 12 – 14 måneder. Der anvendes ca. 25% nye egetræsfade (udelukkende
franske fade).
Vinen er smuk rubin og tæt for en Pinot-Noir. Druerne var perfekt modne
på høsttidspunktet, hvilket bl. a. ses på de ”fede gardiner” i
glasset. Bouquet’en er frugtrig med masser af bærsødme (kirsebær
og røde bær) og et fint krydderi (peber). Smagen er fyldig
og frugtrig med meget modne og bløde tanniner. 2011 årgangen regnes
for en særdeles vellykket årgang.
Rully Rouge Les Chênes, Albert Sounit, 2010
Jordbunden på skråningen "Les Chènes" består for
oven næsten udelukkende af kalk, og
lidt længere nede af skråningen, er
kalkgrunden blandet med lidt mere ler. Netop den kalkrige jordbund
giver de røde Rully vine en særlig fin frugt og finesse. Den er lavet på 35
år gamle vinstokke. Høstudbyttet er bevidst holdt
nede på ca. 40 hl. pr. ha. ved kraftig beskæring for at opnå
en naturlig koncentration. Druerne er håndplukkede og ved
ankomsten til cuveriet bliver alle druerne sorteret på sorteringsbord inden
afstilkning og cuvage. Vinen lagres i ca. 12 måneder
på franske egetræsfade. Der anvendes forskellige fadstørrelser:
barriques på 228 liter og store fade på 300 og 500
liter for at balancere fadpræget i forhold til vinen frugt. 40%
af fadene er nye!
Årgang 2010 byder på masser af frugt: kirsebær og røde bær og
et let strejf af vanilje. Smagen er frugtrig og vinen er præget af
elegance og finesse med fine subtile aroma nuancer. Vinen er
fast i karakteren og har et meget præcist udtryk, som er klassisk
for årgang 2010.
Mercurey Rouge Vielles Vignes, Albert Sounit, 2012
Vinen er lavet på 100% Pinot-Noir fra meget gamle vinstokke
(ca. 70 år!), som vokser på østsiden af
Montaigus’ bjerget i det centrale
Mercurey. Vinen vokser i ”dyb” ler, som giver vinen en kraftfuld
og krydret karakter. Druerne høstes i hånd. Efter plukning sorteres
druerne på sorteringsbord inden vinificering. Vinen er
lagret i 14 måneder på franske barriques (228 liter) hvoraf
ca. 30% er nye fade.
Vinen er smuk, dyb rubin. Bouquet’en er frugtrig med noter af mørke
bær (kirsebær, brombær…) og et fint og varmt krydderi (hvid
peber). Smagen er fyldig med blødt afrundede tanniner.
Mercurey Rouge 1. Cru Clos de Montaigus, Albert Sounit,
2011
Clos de Montaigus er en 1. Cru mark på 8,2 ha. beliggende på
østsiden af Montaigus’ bjerget i det
centrale Mercurey. Druerne er 100%
Pinot-Noir (ca. 45 – 50 år gamle), som vokser i stenet og
leret jord, men klippeblokken ligger lige under leret og giver vinen
en majestætisk rankhed og stil. Druerne er høstet i hånd og
sorteret på sorteringsbord inden vinificering. Vinen er lagret i
14 måneder på franske barriques (40% nye fade) og er aftappet uden
filtrering.
Vinen er smuk mørk rubin. Bouquet’en er kompleks og dyb med
en intens bærduft af mørke bær: kirsebær, brombær og et fint
krydderi af hvid peber med et snært af vanilla og mocca.
Smagen er fyldig og kødfuld med meget bløde tanniner. Vinen er
en fornøjelse at drikke i sin ungdom, men den vil udvikle større
kompleksitet og subtilitet ved lagring.
Mercurey Rouge 1. Cru Clos de Montaigus, Albert Sounit,
2009
Samme beskrivelse som ovenfor.
Knud fortalte meget levende om
vinproduktionen,
og viste billeder fra produktionen.
Vi fik bl. a. at se, at man stadig behandler druerne med
bare fødder.
Det var dog ikke dette billede han viste:
|