Til forsiden  

Vinsmagning med

fra Esbjerg

v/Kim Jepsen og Knud Kjellerup fra Albert Sounit.

Torsdag den 28.08.2014 kl. 19.30

 


Se billeder fra arrangementet

Bourgogne Blanc Sous La Roche, Domaine Bernollin, 2011

”Sous La Roche” er navnet på parcellerne, som ligger under det markante klippefremspring med udsigt over Domaine Bernollin og det sydlige Montagny. Markerne ligger på en relativt stejl skråning i naturlig forlængelse af Montagny 1. Cru markerne blot nogle få hundrede meter mod nord. Jordbunden er kalkholdig.
Vinen er lavet på 100% Chardonnay, som håndplukkes. Efter
presning og bundfældning hældes juicen direkte på franske egetræsfade, hvor vinen gærer og lagres i ca. 10 måneder. Under lagringen omrøres vinens bundfald jævnligt, hvorved vinen får større fylde og bliver mere rig på aroma Denne proces kaldes ”batonnage”. Aftapning sker uden filtrering.
"Sous la Roche" har en blomsterrig bouquet med mineralske toner
og en fin sprød syre. Vinen er smuk, blank og lys gylden.
Duften er karakteriseret ved hvide blomster og et snært citrus og
abrikos. Fadet er meget fint integreret i smagen, som slutter med en tør og ren eftersmag og en fin lille fedme.

Bourgogne Rouge Les Corbaisons, Domaine Bernollin, 2011

Les Corbaisons” ligger på plateauet syd for Buxy omkranset af Montagny 1. Cru marker mod nord og vest. Marken er beplantet med Pinot-Noir og den gennemsnitlige alder er omkring 40 år (de ældste parceller er ca. 70 år gamle). Vinen høstes i hånd og passerer et sorteringsbord inden vinificering, så kun absolut sunde druer kommer i gæringskaret. Den samlede ”cuvage” (vinificering i åben tank) varer ca. 3 uger. Herefter hældes vinen på egetræsfade, hvor den malolaktiske gæring foregår og lagringen på fad varer ca. 12 – 14 måneder. Der anvendes ca. 25% nye egetræsfade (udelukkende franske fade).
Vinen er smuk rubin og tæt for en Pinot-Noir. Druerne var perfekt
modne på høsttidspunktet, hvilket bl. a. ses på de ”fede gardiner” i glasset. Bouquet’en er frugtrig med masser af bærsødme (kirsebær og røde bær) og et fint krydderi (peber). Smagen er fyldig og frugtrig med meget modne og bløde tanniner. 2011 årgangen regnes for en særdeles vellykket årgang.

Rully Rouge Les Chênes, Albert Sounit, 2010

Jordbunden på skråningen "Les Chènes" består for oven næsten udelukkende af kalk, og lidt længere nede af skråningen, er kalkgrunden blandet med lidt mere ler. Netop den kalkrige jordbund giver de røde Rully vine en særlig fin frugt og finesse. Den er lavet på 35 år gamle vinstokke. Høstudbyttet er bevidst holdt nede på ca. 40 hl. pr. ha. ved kraftig beskæring for at opnå en naturlig koncentration. Druerne er håndplukkede og ved ankomsten til cuveriet bliver alle druerne sorteret på sorteringsbord inden afstilkning og cuvage. Vinen lagres i ca. 12 måneder på franske egetræsfade. Der anvendes forskellige fadstørrelser: barriques på 228 liter og store fade på 300 og 500 liter for at balancere fadpræget i forhold til vinen frugt. 40% af fadene er nye!
Årgang 2010 byder på masser af frugt: kirsebær og røde bær
og et let strejf af vanilje. Smagen er frugtrig og vinen er præget af elegance og finesse med fine subtile aroma nuancer. Vinen er fast i karakteren og har et meget præcist udtryk, som er klassisk for årgang 2010.

Mercurey Rouge Vielles Vignes, Albert Sounit, 2012

Vinen er lavet på 100% Pinot-Noir fra meget gamle vinstokke (ca. 70 år!), som vokser på østsiden af Montaigus’ bjerget i det centrale Mercurey. Vinen vokser i ”dyb” ler, som giver vinen en kraftfuld og krydret karakter. Druerne høstes i hånd. Efter plukning sorteres druerne på sorteringsbord inden vinificering. Vinen er lagret i 14 måneder på franske barriques (228 liter) hvoraf ca. 30% er nye fade.
Vinen er smuk, dyb rubin. Bouquet’en er frugtrig med noter af
mørke bær (kirsebær, brombær…) og et fint og varmt krydderi (hvid peber). Smagen er fyldig med blødt afrundede tanniner.

Mercurey Rouge 1. Cru Clos de Montaigus, Albert Sounit, 2011

Clos de Montaigus er en 1. Cru mark på 8,2 ha. beliggende på østsiden af Montaigus’ bjerget i det centrale Mercurey. Druerne er 100% Pinot-Noir (ca. 45 – 50 år gamle), som vokser i stenet og leret jord, men klippeblokken ligger lige under leret og giver vinen en majestætisk rankhed og stil. Druerne er høstet i hånd og sorteret på sorteringsbord inden vinificering. Vinen er lagret i 14 måneder på franske barriques (40% nye fade) og er aftappet uden filtrering.
Vinen er smuk mørk rubin. Bouquet’en er kompleks og dyb
med en intens bærduft af mørke bær: kirsebær, brombær og et fint krydderi af hvid peber med et snært af vanilla og mocca.
Smagen er fyldig og kødfuld med meget bløde tanniner. Vinen
er en fornøjelse at drikke i sin ungdom, men den vil udvikle større kompleksitet og subtilitet ved lagring.

Mercurey Rouge 1. Cru Clos de Montaigus, Albert Sounit, 2009

Samme beskrivelse som ovenfor.

Knud fortalte meget levende om vinproduktionen, 
og viste billeder fra produktionen.

Vi fik bl. a. at se, at man stadig behandler druerne med bare fødder.
Det var dog ikke dette billede han viste: