Alvaro
Palacio
er om nogen synonym med den nye generation i Spanien,
og hans prestigevin l´Ermita er sammen med Pingus og
Vega Sicila blandt de førende spanske kultvine.
I 1990 købte Alvario sin første vinmark, Finca Dofi, med det mål
at fremstille en krydsning mellem Pétrus og La Grange. I 1993
købte han efterfølgende prestigemarken l'Ermita, som var
beplantet med mellem 60 og 100 år gamle vinstokke, der ikke
var podet på amerikanske rødder. Allerede i 1995 begyndte kritikerne
at overøse Alvaro Palacio med deres roser, og
denne meget positive kritik fortsætter. Udover
egne druer til Camins del Priorat køber Alvaro Palacios også
fra flere forskellige vinbønder i byerne Gratallops, Torroja, Les
Vilelles, Belmunt og El Lolar. Dette betyder også, at druerne dyrkes
efter flere forskellige principper, hvorfor det kun er husets
egne druer, der er garanteret økologisk dyrket. Den resterende del
af druerne dyrkes efter, hvad man i Frankrig kalder méthode
raisonnée, hvilket betyder, at man kun bruger en meget begrænset mængde sprøjtemiddel,
og kun når det er yderst
nødvendigt.
Camin
del Priorat, 20 11, Alvaro Palacios
Meget
elegant Prioratduft med toner af solbær, blommer og brombær.
Smagen er charmerende og elegant med diskrete tanniner. Gæres
18 dage på en blanding af cementtanke og træfade. Efterfølgende
lagres vinen på franske egetræsfade i 8 måneder, før
den klares og tappes på flaske.
Serveringsforslag: Krydrede retter, mørkt kød, kraftige oste.
Druer: 40% Grenache Noir og 50% Carignan. Lagringspotentiale: 1
- 5 år
Les
Terrasses, 2010, Alvaro Palacios
Meget
mørk og intens med en duft af mørke kirsebær, lakrids og mineraler. Smagen er saftig med masser af modne tanniner
og en lang vedvarende eftersmag.
Alt håndplukkes naturligvis. Når druerne ankommer til vineriet, sorteres
de, før de afstilkes. Efterfølgende presses de nænsomt, og vinen lægges på cementtanke. Førstegæringen
finder
sted, mens der dagligt foretages remontage. Når gæringen er tilendebragt efter 18-20 dage, lægges vinen på
franske
egetræsfade i 12 måneder. Vinen tappes på flaske uden nogen former for filtrering og klaring.
Serveringsforslag: Krydrede retter, Mørkt kød, kraftige oste
Druer: 30% Grenache Noir, 5% Cabernet Sauvignon, 5%
Syrah, 60% Carignan. Lagringspotentiale: 3 - 10 år
Finca
Dofi, 2010, Alvaro Palacios
Tæt
mørk farve med et let lilla skær i kanten. Duften er fyldt med akacie, mineraler, brombær,
mørke kirsebær, lakrids og
egetræ. Smagen er rig og intens med fede modne tanniner.
Alt håndplukkes naturligvis. Når druerne ankommer til vineriet,
sorteres de, før de afstilkes. Efter afstilkningen bliver de nænsomt presset, hvorefter mosten lægges på egetræsfade.
Gæringen finder sted som en spontangæring, mens der dagligt foretages
pigeage. Når gæringen er tilendebragt, lægges vinen på nye franske egetræsfade i 16 måneder.
Vinen tappes på flaske uden nogen former for filtrering.
Serveringsforslag: Krydrede retter, Mørkt kød, kraftige oste.
Druer: 20% Cabernet Sauvignon, 80% Grenache Noir
Lagringspotentiale: 5 - 15 år
Bernard
Magrez
er en mand med en helt naturlig pondus og karisma.
Typen, der ikke behøver at vise muskler, men har dem
om nødvendigt. Bernard Magrez er blevet rig på at sælge spiritus
og har i dag solgt firmaet William Pitters og brugt pengene
på ikke mindre end ca. 35 vinslotte i hele verden, bl.a.
Premières Côtes de Blaye, Haut-Médoc, Saint-Émilion, Côtesdu-Rhône,
Uruguay, Marokko og Spanien. Hovedvægten ligger
dog i Bordeaux med bl.a. det tidligere danskejede Château Fombrauge og 4. cru Classé
slottet La Tour Carnet. Og
stoltheden er Château Pape Clément, som Bernard Magrez har
ejet i 40 år. Ud fra filosofien om, at Bordeaux i dag har
to muligheder—priserne ned eller kvaliteten op - har Bernard Magrez
valgt det sidste.
Herencia
del Padri, 2010
Herencia
del Padri overrasker en del, da den - i stedet for at spille
med sine Priorat-muskler - viser en forfinet elegance, hvilket
gør den næsten burgundisk i sit udtryk. Duften har toner
af modne bær, hvilket går igen i den cremede, imødekommende eftersmag,
domineret af bløde og elegante tanniner.
Traditionel
med lagring på nye franske egefade.
Serveringsforslag: Lyst kød, Mørkt kød, kraftige oste, vildt
Druer: 15%
Merlot, 21% Grenache Noir, 55% Carignan, 9% Cabernet
Sauvignon.
Lagringspotentiale: 2 - 10 år
Torres
er en levende legende. Det oprindelige gennembrud kom
ved Paris-smagningen i 1979, hvor Miguel Torres med stort
vovemod og efterfølgende succes i en blindsmagning satte
Gran Coronas "Black Label" (i dag kaldet Mas la Plana) op
mod Château Latour 1970. Og vandt. Torres købte sin første
vinmark i Priorat i 1996. Siden er der tilkøbt yderligere jord,
så man i dag råder over 90 ha vinstokke, fordelt på to vinmarker.
Stilen i Torres' Priorat-vine er køligere og mere elegant,
end normalt er for distriktet.
Torres
Salmos Red, 2010
Duften har
toner af mineraler, lakrids, mørke bær og røg. Smagen
er intens og fyldig med et let køligt anstrøg. Traditionel med
ni måneders lagring på franske egetræsfade. Serveringsforslag:
Krydrede retter og mørkt kød.
Druer:
Carinena, Grenache noir, Syrah. Lagringspotentiale: 5-9 år.
Gérard
Depardieu
er, som mange sikkert ved, fransk skuespiller, og
han har siden 1980'erne været anerkendt som en af
Frankrigs absolut førende skuespillere. I kraft af sin indkomst som
skuespiller har Gérard Depardieu kunnet gøre en
gammel drøm til virkelighed, - nemlig drømmen om at blive
vinbonde. Depardieus hensigt, når han køber en vingård, er
at optimere alt for at lave den bedst mulige vin, hvilket typisk
gør hans vine til ledestjerner for distrikterne. Sine Nomine
er Gérard Depardieus absolutte topvin, og de 5 ha vinmarker
ligger da også i Porera en Espagne, som hører blandt de absolut bedste områder i
Priorat.
Sine
Nomine, 2003
Duften har
toner af figner, blommer, brombær og lakrids. Smagen
er intens og saftig med en god mineralitet og en lang og vedvarende eftersmag. Druerne gæres
ud i små åbne træfade,
hvor hatten af drueskaller dagligt presses ned i vinen.
Når gæringen er tilendebragt, lægges vinen på nye franske
egetræsfade, hvor den får lov til at lagre, indtil den tappes
på flaske og frigives til salg.
Serveringsforslag: Mørkt kød og milde oste
Druer: 15% Merlot, 21% Grenache Noir, 55% Carignan, 9% Cabernet
Sauvignon
|