Til forsiden  

Smagningen den 5. september 2013

Se billeder fra aftenen.

Alvaro Palacio er om nogen synonym med den nye generation i Spanien, og hans prestigevin l´Ermita er sammen med Pingus og Vega Sicila blandt de førende spanske kultvine.
I 1990 købte Alvario sin første vinmark, Finca Dofi, med det
mål at fremstille en krydsning mellem Pétrus og La Grange. I 1993 købte han efterfølgende prestigemarken l'Ermita, som var beplantet med mellem 60 og 100 år gamle vinstokke, der ikke var podet på amerikanske rødder. Allerede i 1995 begyndte kritikerne at overøse Alvaro Palacio med deres roser, og denne meget positive kritik fortsætter. Udover egne druer til Camins del Priorat køber Alvaro Palacios også fra flere forskellige vinbønder i byerne Gratallops, Torroja, Les Vilelles, Belmunt og El Lolar. Dette betyder også, at druerne dyrkes efter flere forskellige principper, hvorfor det kun er husets egne druer, der er garanteret økologisk dyrket. Den resterende del af druerne dyrkes efter, hvad man i Frankrig kalder méthode raisonnée, hvilket betyder, at man kun bruger en meget begrænset mængde sprøjtemiddel, og kun når det er yderst nødvendigt.

Camin del Priorat, 20 11, Alvaro Palacios

Meget elegant Prioratduft med toner af solbær, blommer og brombær. Smagen er charmerende og elegant med diskrete tanniner. Gæres 18 dage på en blanding af cementtanke og træfade. Efterfølgende lagres vinen på franske egetræsfade i 8 måneder, før den klares og tappes på flaske.
Serveringsforslag: Krydrede retter, mørkt kød, kraftige oste.
Druer: 40% Grenache Noir og 50% Carignan. Lagringspotentiale:
1 - 5 år

Les Terrasses, 2010, Alvaro Palacios

Meget mørk og intens med en duft af mørke kirsebær, lakrids og mineraler. Smagen er saftig med masser af modne tanniner og en lang vedvarende eftersmag.
Alt håndplukkes naturligvis. Når druerne ankommer til vineriet,
sorteres de, før de afstilkes. Efterfølgende presses de nænsomt, og vinen lægges på cementtanke. Førstegæringen finder sted, mens der dagligt foretages remontage. Når gæringen er tilendebragt efter 18-20 dage, lægges vinen på franske egetræsfade i 12 måneder. Vinen tappes på flaske uden nogen former for filtrering og klaring.
Serveringsforslag: Krydrede retter, Mørkt kød, kraftige oste
Druer: 30% Grenache Noir, 5% Cabernet Sauvignon, 5%
Syrah, 60% Carignan. Lagringspotentiale: 3 - 10 år

Finca Dofi, 2010, Alvaro Palacios

Tæt mørk farve med et let lilla skær i kanten. Duften er fyldt med akacie, mineraler, brombær, mørke kirsebær, lakrids og egetræ. Smagen er rig og intens med fede modne tanniner.
Alt håndplukkes naturligvis. Når druerne ankommer til
vineriet, sorteres de, før de afstilkes. Efter afstilkningen bliver de nænsomt presset, hvorefter mosten lægges på egetræsfade.
Gæringen finder sted som en spontangæring,
mens der dagligt foretages pigeage. Når gæringen er tilendebragt, lægges vinen på nye franske egetræsfade i 16 måneder.
Vinen tappes på flaske uden nogen former for filtrering.
Serveringsforslag: Krydrede retter, Mørkt kød, kraftige oste.
Druer: 20% Cabernet Sauvignon, 80% Grenache Noir
Lagringspotentiale: 5 - 15 år

Bernard Magrez er en mand med en helt naturlig pondus og karisma. Typen, der ikke behøver at vise muskler, men har dem om nødvendigt. Bernard Magrez er blevet rig på at sælge spiritus og har i dag solgt firmaet William Pitters og brugt pengene på ikke mindre end ca. 35 vinslotte i hele verden, bl.a. Premières Côtes de Blaye, Haut-Médoc, Saint-Émilion, Côtesdu-Rhône, Uruguay, Marokko og Spanien. Hovedvægten ligger dog i Bordeaux med bl.a. det tidligere danskejede Château Fombrauge og 4. cru Classé slottet La Tour Carnet. Og stoltheden er Château Pape Clément, som Bernard Magrez har ejet i 40 år. Ud fra filosofien om, at Bordeaux i dag har to muligheder—priserne ned eller kvaliteten op - har Bernard Magrez valgt det sidste.

Herencia del Padri, 2010

Herencia del Padri overrasker en del, da den - i stedet for at spille med sine Priorat-muskler - viser en forfinet elegance, hvilket gør den næsten burgundisk i sit udtryk. Duften har toner af modne bær, hvilket går igen i den cremede, imødekommende eftersmag, domineret af bløde og elegante tanniner.
Traditionel med lagring på nye franske egefade.
Serveringsforslag: Lyst kød, Mørkt kød, kraftige oste, vildt

Druer: 15% Merlot, 21% Grenache Noir, 55% Carignan, 9% Cabernet Sauvignon.
 Lagringspotentiale: 2 - 10 år

Torres er en levende legende. Det oprindelige gennembrud kom ved Paris-smagningen i 1979, hvor Miguel Torres med stort vovemod og efterfølgende succes i en blindsmagning satte Gran Coronas "Black Label" (i dag kaldet Mas la Plana) op mod Château Latour 1970. Og vandt. Torres købte sin første vinmark i Priorat i 1996. Siden er der tilkøbt yderligere jord, så man i dag råder over 90 ha vinstokke, fordelt på to vinmarker. Stilen i Torres' Priorat-vine er køligere og mere elegant, end normalt er for distriktet.

Torres Salmos Red, 2010

Duften har toner af mineraler, lakrids, mørke bær og røg. Smagen er intens og fyldig med et let køligt anstrøg. Traditionel med ni måneders lagring på franske egetræsfade. Serveringsforslag: Krydrede retter og mørkt kød.
Druer: Carinena, Grenache noir, Syrah. Lagringspotentiale: 5-9 år.

Gérard Depardieu er, som mange sikkert ved, fransk skuespiller, og han har siden 1980'erne været anerkendt som en af Frankrigs absolut førende skuespillere. I kraft af sin indkomst som skuespiller har Gérard Depardieu kunnet gøre en gammel drøm til virkelighed, - nemlig drømmen om at blive vinbonde. Depardieus hensigt, når han køber en vingård, er at optimere alt for at lave den bedst mulige vin, hvilket typisk gør hans vine til ledestjerner for distrikterne. Sine Nomine er Gérard Depardieus absolutte topvin, og de 5 ha vinmarker ligger da også i Porera en Espagne, som hører blandt de absolut bedste områder i Priorat.

Sine Nomine, 2003

Duften har toner af figner, blommer, brombær og lakrids. Smagen er intens og saftig med en god mineralitet og en lang og vedvarende eftersmag. Druerne gæres ud i små åbne træfade, hvor hatten af drueskaller dagligt presses ned i vinen. Når gæringen er tilendebragt, lægges vinen på nye franske egetræsfade, hvor den får lov til at lagre, indtil den tappes på flaske og frigives til salg.
Serveringsforslag: Mørkt kød og milde oste
Druer: 15% Merlot, 21% Grenache Noir, 55% Carignan, 9%
Cabernet Sauvignon