Til forsiden  

Smagningen den 31. januar 2013

MAD OG VIN OG MEGET MERE

Vi glæder os til en ny sæson og vi lægger året ud med en smagning forestået af Vestjysk Vinimport ved Flemming Wennike.

Vi gør opmærksom på, at der løbende under smagningen vil blive serveret et let traktement og der derfor ikke efterfølgende er buffet som vanligt.

Vestkystens Gårdbutik ved Jens Larsen deltager også i arrangementet og vi får løbende information omkring de oste og pølser som serveres.

 
Se et par billeder fra aftenen her

Flemming Wennike fortæller herunder, med egne ord, hvad der er os i vente.

De fleste har sikkert oplevet, at en vin smager meget forskelligt om den nydes til mad eller uden mad. Nogle har måske oplevet, at en vin smager forskellig afhængig af hvilken mad, der anvendes. Der er både syre, mad og vin, hvilket er noget af forklaringen. Hvilke mousserende vine passer til fisken og hvilke til kransekagen? Skal man købe en cava, en crement fra Alsace eller Bourgogne, en sekt eller en champagne er en anden udfordring, specielt, hvis man er prisbevist. Vi skal smage en crement fra Alsace og en cava fra Spanien. Næste vin kommer fra Bourgogne, fra Domaine Gaston & Pierre Ravaut 2 ca. km nord for hovedbyen Beaume i Bourgogne. Vestjysk Vinimport har fundet producenten via en lokal i Ringkøbing, der smagte den på en restaurant i Silkeborg. Jeg har besøgt dem 2 gange, og bliver overrasket hver gang, jeg er der, over deres kvalitets sans. Deres motto er, at deres vin ikke skal købes af rige russere og kinesere, så derfor holder de prisen i et leje, så os almindelige forbrugere også kan være med. Vi skal smage husets mellemklasse vin Ladoix. Dem, der er kommet til Bourgogne i deres egen lille vinrejse vil elske den, også uden mad. Dem der fortsat er i Chile, vil sikkert synes, at den er for syrlig uden mad.

Næste vin Monte Pinadillo Joven fra Ribera del Douro i Spanien præsenteres af ingen ringere end Niels Jørgen Jacobsen, Ringkøbing Druerne. Han har, om nogen, viden om spanske vine, specielt de nordlige vinområder. Dernæst Domaine La Fourmone, Vacqueras 2006 fra den sydlige Rhone præsenteres af Flemming Fisker, Ringkøbings eneste vinproducent. Historien er, at Flemming har fundet vinen for Vesjysk Vinimport. Fik masser af stjerner i Dagbladet, som et rigtigt godt køb til juleanden og hele svineriet. Den kan også anvendes til kraftige retter i den mørke tid. Om sommeren ligger den i vinkælderen og samler kræfter til at blive nydt til efteråret, når den mørke tid kommer igen sammen med de kraftige kødretter.

Flemming vil også fortælle om, hvordan man producerer vin. I kan tænke over, om man kan lave hvidvin af blå druer ?

Så er tiden kommet til en af mine favoriter, Brunello fra Montalcino i Toscana. Kurt Udengaard og Vestjysk Vinimport kørte i foråret 2012 Toscana tynd, for at finde en Brunello, en super Toscana og en Chianti Classico til Vestjysk Vinimport. Det lykkedes at finde flere dejlige vine, men de var for dyre i forhold til, hvad f.eks. Phillipson og ViniPortugal kan hente dem hjem til. De er nu heller ikke så ringe. Vi skal smage ViniPortugals Brunello fra La Colombina, en vingård i det sydlige Toscanas Montalcinodistrikt, hvor familien Caselli ejer 3 hektar vinmarker omkring Castelnuovo dell`Abate. En meget lækker sag. Kurt og jeg besøgte dem, moderne vineri og engelsk som vi kender niveauet fra Italien og Frankrig. Den sidste vin, der skal smages, kommer fra Portugal, fra Douro, en gammel kending for flere Druemedlemmer Cistus Reserva, enkeltmarksrødvin fra Quinta do Vale da Perdiz i Douro Superior, hvor António Fernandes og Fernando van Zeller i fællesskab dyrker lavproduktive vinmarker med et højt aldersgennemsnit på stejle skiferskråninger ved Saborfloden, en af Douro-flodens bifloder.