MAD OG VIN OG MEGET MERE
Vi glæder os til en ny sæson og vi lægger året ud med en smagning
forestået af Vestjysk Vinimport ved Flemming Wennike.
Vi gør opmærksom på, at der løbende under smagningen vil blive
serveret et let traktement og der derfor ikke efterfølgende er buffet som
vanligt.
Vestkystens Gårdbutik
ved Jens Larsen deltager også i arrangementet
og vi får løbende information omkring de oste og pølser som serveres.
Se et par billeder fra aftenen her
Flemming Wennike fortæller herunder, med egne ord, hvad der er os i vente.
De fleste har sikkert oplevet, at en vin smager meget forskelligt om den
nydes til mad eller uden mad. Nogle har måske oplevet, at en vin smager
forskellig afhængig af hvilken mad, der anvendes. Der er både syre, mad og
vin, hvilket er noget af forklaringen. Hvilke mousserende vine passer til
fisken og hvilke til kransekagen? Skal man købe en cava, en crement fra Alsace
eller Bourgogne, en sekt eller en champagne er en anden udfordring, specielt,
hvis man er prisbevist. Vi skal smage en crement fra Alsace og en cava
fra Spanien. Næste vin kommer fra Bourgogne, fra Domaine Gaston &
Pierre Ravaut 2 ca. km nord for hovedbyen Beaume i Bourgogne. Vestjysk
Vinimport har fundet producenten via en lokal i Ringkøbing, der smagte den på
en restaurant i Silkeborg. Jeg har besøgt dem 2 gange, og bliver overrasket
hver gang, jeg er der, over deres kvalitets sans. Deres motto er, at deres vin
ikke skal købes af rige russere og kinesere, så derfor holder de prisen i et
leje, så os almindelige forbrugere også kan være med. Vi skal smage husets
mellemklasse vin Ladoix. Dem, der er kommet til Bourgogne i deres egen
lille vinrejse vil elske den, også uden mad. Dem der fortsat er i Chile, vil
sikkert synes, at den er for syrlig uden mad.
Næste vin Monte Pinadillo Joven fra Ribera del Douro i Spanien
præsenteres af ingen ringere end Niels Jørgen Jacobsen, Ringkøbing Druerne.
Han har, om nogen, viden om spanske vine, specielt de nordlige vinområder.
Dernæst Domaine La Fourmone, Vacqueras 2006 fra den sydlige Rhone
præsenteres af Flemming Fisker, Ringkøbings eneste vinproducent. Historien
er, at Flemming har fundet vinen for Vesjysk Vinimport. Fik masser af stjerner
i Dagbladet, som et rigtigt godt køb til juleanden og hele svineriet. Den kan
også anvendes til kraftige retter i den mørke tid. Om sommeren ligger den i
vinkælderen og samler kræfter til at blive nydt til efteråret, når den
mørke tid kommer igen sammen med de kraftige kødretter.
Flemming vil også fortælle om, hvordan man producerer vin. I kan tænke
over, om man kan lave hvidvin af blå druer ?
Så er tiden kommet til en af mine favoriter, Brunello fra Montalcino i
Toscana. Kurt Udengaard og Vestjysk Vinimport kørte i foråret 2012 Toscana
tynd, for at finde en Brunello, en super Toscana og en Chianti Classico til
Vestjysk Vinimport. Det lykkedes at finde flere dejlige vine, men de var for
dyre i forhold til, hvad f.eks. Phillipson og ViniPortugal kan hente dem hjem
til. De er nu heller ikke så ringe. Vi skal smage ViniPortugals Brunello
fra La Colombina, en vingård i det sydlige Toscanas Montalcinodistrikt, hvor
familien Caselli ejer 3 hektar vinmarker omkring Castelnuovo dell`Abate. En
meget lækker sag. Kurt og jeg besøgte dem, moderne vineri og engelsk som vi
kender niveauet fra Italien og Frankrig. Den sidste vin, der skal smages,
kommer fra Portugal, fra Douro, en gammel kending for flere Druemedlemmer Cistus
Reserva, enkeltmarksrødvin fra Quinta do Vale da Perdiz i Douro Superior,
hvor António Fernandes og Fernando van Zeller i fællesskab dyrker
lavproduktive vinmarker med et højt aldersgennemsnit på stejle
skiferskråninger ved Saborfloden, en af Douro-flodens bifloder.