Argentina nyder godt af et tørt
og stabilt klima. Europæiske vinproducenter lever
konstant med en fare for frost, for megen regn eller for lidt sol. I Argentina
er det bestemt hverken sol, varme eller et stabilt klima der savnes.
Derimod er manglen på nedbør et større problem. I stedet benyttes vand
fra Andesbjergene til at kunstvande vinmarkerne. Ønologer fra
Europa flyves i stigende grad til Argentina, for at gøre brug af deres ekspertise
til udvælgelse af druesorter og til at anlægge nye vinmarker.
Vinmarkerne planlægges og designes simpelthen fra bunden, med den nyeste
faglige viden som rettesnor. Omvendt er de fleste europæiske vinmarker
anlagt længe før vin var andet end et rusmiddel, markerne ligger
hvor der dengang var plads og druesorterne var de lokalt tilgængelige. Ydermere
nyder Argentina godt af, at der ikke eksisterer en striks vinlovgivning,
der dikterer hvilke druer, der må benyttes hvor, som det kendes
fra Europa. I Argentina kan druesorter sammensættes efter producentens ønske
og de kan dyrkes hvor det vurderes at give det bedste resultat.
Argentina er verdens femte
største vinproducent. Alligevel er argentinsk vin
først for nyligt kommet på de europæiske hylder. For 10-15 år siden blev
argentinsk vin ikke regnet for noget uden for Argentina. Det meste blev
også drukket lokalt, så det var ikke et stort problem. I midten af 90'erne
blev Argentinas økonomi kraftigt forværret og det lokale vinsalg faldt
drastisk. De argentinske producenter måtte derfor i stigende grad forsøge
at afsætte deres vin udenfor Argentina. For at kunne sælge vinen udenfor
Argentina, måtte kvaliteten kraftigt op. Samtidig begyndte udenlandske
investorer at investere i argentinske vinmarker. De to faktorer tilsammen
skabte en positiv spiral, som i dag stadig er i opadgående retning.
Kvaliteten bliver simpelthen bedre og bedre år for år. De nye tiltag
har i den grad båret frugt og i takt med, at de mange nye vinstokke bliver
ældre, skifter vinen også karakter.
Facts:
Størrelse:
Verdens 5. største vinland (kvantum)
Areal:
2,8 mio. km2,
Indbyggere:
40,3 mio.
Inddeling:
Bedste regioner: Luján de Cuyo og
centrale Mendoza
Primære druesorter: Malbec, Bonarda,
Torrontés
Lidt om Familien Zuccardi
Familia
Zuccardi er det største
familieejede vineri i Argentina og
sikrer sin kvalitet ved at sælge vin, som kun er lavet af familiens
egne druer. Der er permanent ansat 350 personer i produktionen
og yderligere
200 ved høsttid.
I
mange tilfælde har
hele
familier været ansat helt
tilbage fra dengang markerne
blev anlagt.
I 1950´erne
startede den nuværende direktør
Jose Alberto Zuccardi´s far sit eget kunstvandingsfirma,
som specialiserede sig i
vandingsteknikker til druer og
bløde frugter i Mendoza-regionen.
For at demonstrere effektiviteten af hans
teknikker købte Don
Alberto i 1963 jorden som i dag udgør familiens vinmark i
Maipu, 40
minutter fra
Mendoza City.
Her
videreudviklede han
sit vandingssystem
og skabte 16 hektar
vinmarker, til
demonstration for systemet.
Disse vinmarker breder sig
i dag over 170 hektar.
Don Alberto var så overbevist af sit
system, at
an i 1973 købte sin anden vinmark i det øde ”ørkenområde”
Santa Rosa, yderligere
en halv
time fra Mendoza
City.
Zuccardi ejer i dag 1400
hektar,
hvoraf
de 410
nu er vinmarker. Siden 1985
er firmaet blevet ledet af Don Alberto´s
søn José Alberto.
At Don Alberto "så"
rigtigt, kan to af vinverdenens
store personligheder
Hugh Johnson samt
Oz Clarke bekræfte
i hver
deres ”pocket” guide
til gode vine, vor han
regner Zuccardi blandt
topproducenterne.
De to ”billige” fik fem stjerner i
Fyens
Stiftstidende.
|