Til forsiden  

 

Lidt om vinlandet Argentina (fra vinlex.dk)

Argentina nyder godt af et tørt og stabilt klima. Europæiske vinproducenter lever konstant med en fare for frost, for megen regn eller for lidt sol. I Argentina er det bestemt hverken sol, varme eller et stabilt klima der savnes. Derimod er manglen på nedbør et større problem. I stedet benyttes vand fra Andesbjergene til at kunstvande vinmarkerne. Ønologer fra Europa flyves i stigende grad til Argentina, for at gøre brug af deres ekspertise til udvælgelse af druesorter og til at anlægge nye vinmarker.
Vinmarkerne planlægges og designes simpelthen fra bunden, med den
nyeste faglige viden som rettesnor. Omvendt er de fleste europæiske vinmarker anlagt længe før vin var andet end et rusmiddel, markerne ligger hvor der dengang var plads og druesorterne var de lokalt tilgængelige. Ydermere nyder Argentina godt af, at der ikke eksisterer en striks vinlovgivning, der dikterer hvilke druer, der må benyttes hvor, som det kendes fra Europa. I Argentina kan druesorter sammensættes efter producentens ønske og de kan dyrkes hvor det vurderes at give det bedste resultat.

Argentina er verdens femte største vinproducent. Alligevel er argentinsk vin først for nyligt kommet på de europæiske hylder. For 10-15 år siden blev argentinsk vin ikke regnet for noget uden for Argentina. Det meste blev også drukket lokalt, så det var ikke et stort problem. I midten af 90'erne blev Argentinas økonomi kraftigt forværret og det lokale vinsalg faldt drastisk. De argentinske producenter måtte derfor i stigende grad forsøge at afsætte deres vin udenfor Argentina. For at kunne sælge vinen udenfor Argentina, måtte kvaliteten kraftigt op. Samtidig begyndte udenlandske investorer at investere i argentinske vinmarker. De to faktorer tilsammen skabte en positiv spiral, som i dag stadig er i opadgående retning. Kvaliteten bliver simpelthen bedre og bedre år for år. De nye tiltag har i den grad båret frugt og i takt med, at de mange nye vinstokke bliver ældre, skifter vinen også karakter.

Facts:

  •  Størrelse: Verdens 5. største vinland (kvantum)

  •  Areal: 2,8 mio. km2,

  •  Indbyggere: 40,3 mio.

  •  Inddeling:

  •                  Bedste regioner: Luján de Cuyo og centrale Mendoza

  •                  Primære druesorter: Malbec, Bonarda, Torrontés

 

Lidt om Familien Zuccardi

Familia Zuccardi er det største familieejede vineri i Argentina og sikrer sin kvalitet ved at sælge vin, som kun er lavet af familiens egne druer. Der er permanent ansat 350 personer i produktionen og yderligere 200 ved høsttid. I mange tilfælde har hele familier været ansat helt tilbage fra dengang markerne blev anlagt.
I
1950´erne startede den nuværende direktør Jose Alberto Zuccardi´s far sit eget kunstvandingsfirma, som specialiserede sig i vandingsteknikker til druer og bløde frugter i Mendoza-regionen.

For at demonstrere effektiviteten af hans teknikker købte Don Alberto i 1963 jorden som i dag udgør familiens vinmark i Maipu, 40 minutter fra Mendoza City. Her videreudviklede han sit vandingssystem og skabte 16 hektar vinmarker, til demonstration for systemet. Disse vinmarker breder sig i dag over 170 hektar. Don Alberto var så overbevist af sit system, at an i 1973 købte sin anden vinmark i det øde ”ørkenområde” Santa Rosa, yderligere en halv time fra Mendoza City. Zuccardi ejer i dag 1400 hektar, hvoraf de 410 nu er vinmarker. Siden 1985 er firmaet blevet ledet af Don Alberto´s søn José Alberto.

At Don Alberto "" rigtigt, kan to af vinverdenens store personligheder Hugh Johnson samt Oz Clarke bekræfte i hver deres ”pocket” guide til gode vine, vor han regner Zuccardi blandt topproducenterne.

De to ”billige” fik fem stjerner i Fyens Stiftstidende.