Til forsiden  

 

Bæuf en daube

Oksegryde

1,5 kg oksekød, tykkam eller bov, skåret i stykker på ca. 4x4 cm.

250 g magert røget flæsk.

250 g små løg.

2 løg hakkede.

1 gulerod i store tern.

6 fed hvidløg, knust.

1 bouquet garni af timian, persille og laurbærblade.

1 stykke tørret appelsinskal.

1 l rødvin.

1 dl cognac.

1 spsk hakket persille-

1 tsk tomatpuré

8 spsk olivenolie.

1 spsk vineddike.

salt og friskkværnet peber.

Mariner oksekødet med vin og cognac, gulerod, løg, bouquet garni, 1 spsk vineddike, appelsinskal og peberkorn. Kom det hele i en skål med tætsiddende låg. Det bør marinere i mindst 5 timer og har kun godt af at stå natten over.

Hæld marinaden fra og gem den. Varm 6 spsk olivenolie i en stor stegepande og brun kødstykkerne heri. Sværen fra flæsket skæres fra. Skær flæsket ud i små stykker og brun det på en pande for sig.

Læg sværen i en stor gryde, der kan tåle at gå i ovnen. Kom dernæst flæsket og det brunede kød i gryden sammen med løg, bouquet garni, appelsinskal og de knuste hvidløg. Hæld marinaden og tomatpuré over. Kødet skal være helt dækket. Drys med salt og peber. Bland grundigt og bring gryden i kog. Skum saucen og skru ned for varmen. Kog kødet ved meget svag varme i 4-5 timer. Enten på meget svagt blus eller i ovnen ved 150 grader.

Pil de små løg. Hæld dem i en gryde med smør og sukker. Hæld 1 dl vand ved og lad løgene simre ved svag varme, til de er bløde og let karamelliserede.

Efter 4-5 timer skummes fedtet fra oksegryden og røres op med melet - hermed får man en roux. Hæld al væden fra retten og kog den godt igennem. Skum igen for fedt og jævn den med roux'en. Pisk roux'en godt ud i sovsen og lad den koge 5-8 min. Smag til med salt og peber. Hæld saucen tilbage over kødet og varm det hele igennem.

Hæld de små løg i 15 min. inden serveringen. Server med friskhakket persille og gnocchi eller pasta.

VELBEKOMME!