Til forsiden  

Smagningen den 28. januar 2010

Fransk vin fra Bandol området    se kort !

I samarbejde med Jørgen Bæk-Mikkelsen fra Ringkøbing

præsenteres vine fra et område i Frankrig som vi indtil videre ikke

har beskæftiget os meget med i klub regi, nemlig Bandol.

Chateau de Pibarnon: Pibarnon Rosé

Chateau de Pibarnon: Pibarnon Rouge

Domaine L’Ermitage Bandol Rouge 2003

Domaine la Suffréne Bandol Rouge 2001

Chateau Rouviere Rouge

Muligvis ændring i rækkefølgen.

 

Domaine de l’Hermitage

Det meget smukke l’Hermitage ligger på de højeste skråninger i Bandol, vendt stik syd.

Bandol er en af de smukkeste feriebyer i Frankrig. En lille havneby omgivet af bjerge mod syd, 

nord og øst. Det giver Bandol et perfekt mikroklima, som tiltrækker stadig flere turister til 

byen mellem Marseille og St.Tropez.Men Bandol er også “den store vin fra Provence” (Parker), 

som mange i dag anser for en af Frankrigsbedste vine. l’Hermitage er en af områdets 

bedste godser. Vinen er den eneste i Frankrig, som domineres helt af druen Mourvedre, 

der i små mængder giver karakter til Châteauneuf-du-Pape og andre, men kun modner fuldt i  

det lune klima mellem Bandols bjerge og Middelhavet. L’Hermitage har i mange år leveret 

nogle af områdets bedste vine. Domænet ligger på den bedste jord -Triassic gips. 

Vingodset er plantet i terrasser, som vender stik sydvest, så druerne får den vigtige sol 

om eftermiddagen. L’Hermitage ligger ved Vieux-Beausset højt oppe i bjergene over Bandol. 

Godset har 35 hkt med vin, fordelt på to Crus, “le Brûlat”, hvor limsten er perfekt til hvid og 

rosé, samt “Le Rouve”, som er regionens bedste område til rødvin -begge

ligger i området “l’Oratoire”. Geologer taler gerne længe om det, men kort sagt har jord

skorpen vendt rundt, så mergel og gips fra Triassic ligger ovenover et yngre jordlag.

Den magre jord er veldrænet og perfekt til vin.

Vinene laves med ekstrem omhu, hvor moderne teknik og traditionelle metoder 

forenes i perfekte vine. • l’Hermitage rødvin -en legendarisk vin, som vil begejstre enhver. 

80% Mourvedre, 20% Grenache, gamle vinstokke, sen høst meget lille udbytte osv. 

Vinen får malolaktisk gæring i eg og fortsætter lagringen i de samme egefade uden  

omhældning. “Ekstremt mørk, stærk (14%), med intense aromaer af urter og krydderi.

Smagen er fed og utroligt lang”. 

Vinen er flot nu, men vil lagre med ynde i 10+ år. ‘04 fik 90p af Parker.

En perfekt vin til vildt og kraftige kødretter.

 

Domaine La Suffrène

Vinene fra Bandol har en helt særlig status blandt de sydfranske vine, hvilket uden tvivl

skyldes den dominerende Mourvèdre drue, som skal indgå med mindst 50% i den færdige vin.

Mourvèdre er druernes primadonna; den opfører sig helt umuligt, hvis ikke betingelserne

er optimale. Føjeligt vejrlig, ubetinget under høsten, og nænsomme hænder er Alpha og Omega

for det endelige resultat. Druens høje indhold af Tanniner sidestiller vinens udvikling med

de store Bordeaux vine, som førhen skulle ligge i 10 år, før man kunne begynde at drikke dem.

Cédric Gravier laver den røde Bandolvin på en blanding af 60% Mourvèdre, 20% Grenache,

15% Cinsault og 5% Carignan. Den manuelle høst sker i etaper i takt med at klaserne er fuldt

modne, hvorfor høsten strækker sig over en længere periode end normalt.

Eventuelle blade og kviste fjernes og druerne punkteres eller oprives let (éraflage) således,

 at saften siver ud af druerne. Under afkøling finder en Udblødning sted (macération) med

det formål at udtrække Tanniner og aroma- og smagsstoffer.

Den spontane gæring begynder under macérationen og strækker sig over 15-20 dage.

Remontering (pumpning af most fra bund til top) finder sted op til to gange dagligt.

 

Château Vannières, Bandol, Frankrig

Bandolvinene har længe haft ry for at være de bedste fra Provence. Området

dækker over 6 kommuner og samlet set udgør AOC Bandol kun 600 ha.

Vinmarkerne ligger lidt oppe i landet, men navnet Bandol leder nu de flestes

tanker i retning af den meget mondæne havneby ved Côte d’Azur. Bandol var i

1940’erne en af de første vine i Provence, der fik egen AOC, men det var først ca.

50 år efter, at vinene herfra er kommet i søgelyset blandt verdens vinsamlere.

Klimaet i Bandol er naturligvis under stor indflydelse af det stabile

middelhavsvejrlig. De bedste egnede druer er for de røde vines vedkommende

Mourvèdre og Grenache Rouge. Dyrkningsforholdene er dog på trods af det

stabile klima ret vanskelige. Forklaringen herpå er, at vinmarkerne de fleste steder

er terrasser udhugget på bjergskråninger, hvilket besværliggør arbejdet i

markerne, samt at hoveddruen er den lidt vanskelige Mourvèdredrue.

Château Vannières ligger i hjertet af Bandol. Slottets historie kan spores helt

tilbage til det 16. århundrede, og et langt stykke tilbage i tiden har der været

dyrket vin her. Siden 1957 har ejerne heddet Boisseaux. Slottets ry og rygte har dog

været svingende, men siden tiltrædelsen af den unge talentfulde ønolog

Emmanuel Salar i midten af 1990’erne er der sket ting og sager. Han har vendt op

og ned på de vinifikationsmæssige principper. Nu er der sat system i tingene, og

eksempelvis er fodtrampning af druerne genindført. Vinen lagres nu udelukkende

på ældre træfoudres (kar) og aftappes uden filtrering eller klaring.

Stilmæssigt ligger de røde Bandolvine fra Château Vannières meget tæt på den

perfekte Bandolvin. Vinen er altid rustik, kraftfuld og meget autentisk Bandol. Der

anvendes stort set udelukkende Mourvèdre, og den animalske duft og smag er

derfor bestemt tilstede i flaskerne.

Bandol Rouge

Denne kraftige vin har tydelige spor af terroir. Varme, krydderi, snert af vanille, anis,

jern og noget animalsk. Masser af saftig frugt, nærmest vilde hindbær og med

nelliker og kardemomme i eftersmagen.

Druesorter: Mourvèdre 95% Grenache 5%

Lagring: Ca. 18 måneder på ældre trækar

Anbefales til: Kraftige kødretter gerne vildt samt lagrede oste